13 Disember 2017

 Tak lama lagi nak habis bulan  kita akan mula menjejak ke Tahun 2018. Jadi, bagi yang ingin merancang sepanjang tahun 2018 boleh mulakan sekarang dan lebih memudahkan merancang dengan Kalendar penuh 2018.
Kat sini ada senarai hari cuti tahun 2018. Boleh lah plan awal. yang warna biru tu korang kena amik cuti rehat la sebab yang warna merah cuti umum.


Di sini aku ingin kongsikan (terjumpa semasa Google Kalendar 2018) sebenarnya banyak  web yang korang boleh download Template Kalendar ni. Jadi ini adalah salah satunya. timeanddate.com
Screenshot Setting Calendar yang boleh di download dan print.

Bila dah buka web tu, korang boleh adjust setting asas (basic) untuk kalendar korang. Kemudian tekan 'Create PDF' untuk download.

Kalau korang 'sign up' buat akaun ni, boleh letak event sendiri. nanti takdelah lupa tarikh penting atau tarikh yang nak plan beli tiket awal-awal nanti.
Jadi bila dah download dalam bentuk PDF, korang boleh edit PDF tersebut, nak letak ayat-ayat ke, gambar ker. Untuk PDF Editor, aku selalu guna Nitro PDF (Software PDF Reader & Editor) atau korang boleh Convert setiap satu kepada emel, edit menggunakan photoshop atau editor gambar lain atau guna Slide powerpoint.

Korang juga boleh survey Template Kalendar 2018 yang lain, di bawah aku sertakan beberapa link untuk dirujuk
  1. http://www.vertex42.com/calendars/
  2. http://www.calendarpedia.com/2017-calendar-excel-templates.html
  3. http://www.wincalendar.com/excel-calendar-template
  4. http://www.wincalendar.com/Free_2017_Calendar.htm
  5. http://www.calendarlabs.com/online-calendar/monthly-calendar/




01 November 2017

Setiap orang zaman sekarang mesti ada akaun media sosial atau messenger samaada Facebook, twitter, instagram, wechat, whatsapp dna banyak lagi yang boleh dipilih oleh pengguna. Semua pengguna boleh memilih media sosial untuk pelbagai tujuan, semua bergantung kepada niat dan matlamat masing-masing. Kebiasaannya pengguna media sosial untuk tujuan mencari kepuasan populariti, bisnes, keseronakan, hiburan dll. Namun zaman sekarang berita lebih cepat tersebar melalui media sosial menyebabkan tahap kesahihannya boleh dipersoal.

Pengguna media sosial ini digelar 'Netizen' di terjemahkan daripada 'Net-Citizen' iaitu pengguna internet. Dalam Bahasa Cina. istilah wǎngmín (网民, literally "net-people") dan wǎngyǒu (网友, literally "net-friend") biasa digunakan memberi lebih kurang maksud "Internet users", [wiki]

Pengguna Media Sosial yang aktif di seluruh dunia (kemaskini Jan. 2017) dan dijangka terus meningkat.
Jadi oleh kerana media Sosial ini boleh didaftarkan, dan bila anda dah bosan atau berubah fikiran untuk 'DELETE' akaun media sosial ni untuk memulakan hidup baru (katanya..), boleh rujuk di bawah.

Cara DELETE Akaun Facebook

 
1. Log in ke akaun Facebook yang hendak di delete.
2. Klik link Delete SINI. Tekan 'Delete my account'. Masukkan password akaun untuk pengesahan.
AWAS: Pastikan anda dah confirm betul-betul nak delete sebab tak boleh aktifkan semula.

Deactivate Facebook
Melalui Apps FB & Web. Buka setting kat app FB...>>Account setting >> General >> Manage Account >>'Deactivate'

Cara DELETE Akaun Instagram

1. Pergi ke website instagram untuk delete di SINI, instagram tidak boleh di delete melalui app instagram. Log in ke akaun instagram yang korang nak delete tu. kemudian dia akan seperti gambar di atas. Baca elok-elok anda nak delete secara TEMPORARY ke PERMANENT.
2.  Pilih sebab apa nak Delete kemudian masukkan Password.
3. Tekan Butang Merah PERMANENTLY DELETE MY ACCOUNT. (p/s: No turning back. Tidak boleh patah balik dah. Fikir masak-masak ya.

Cara DELETE Twitter

 1. Cara delete Twitter tak macam facebook dan instagram, sebab dia bagi tempoh 30 hari sebelum delete sepenuhnya.
Log in ke akaun twitter yang hendak di delete.
2. Pergi kebahagian menu 'Account Settings', scroll bawah sekali sampai nampak Deactivate my account.
3. Klik 'Deactivate @yourusername' dan masukkan password akaun twitter untuk pengesahan.
4. Tunggu 30 hari dan akaun twitter anda akan didelete sepenuhnya.

Akaun Sosial Lain

Tumblr
Tumblr  telah bergabung dengan akaun Yahoo, jadi tak boleh delete terus daripada Tumblr. Jika ada akaun tumblr, jadi adalah akau yahoo walaupun korang guna gmail dll.
Sini caranya:
1. Cancelkan Akaun Yahoo di link bawah ni:
https://login.yahoo.com/account/delete-user
2. Log in ke Tumblr, tukar password atau klikkan pada 'forgot password':

https://www.tumblr.com/forgot_password
Selepas dah tukar password, log in semula dan pergi ke bahagian setting dan klik 'Delete this account'.

Anda ada pertanyaan untuk media sosial lain atau akaun-akaun lain boleh komen di sini.

07 September 2017

Radio dah menjadi sumber kedua selepas Facebook untuk aku dapatkan sumber informasi dan hiburan sebab hampir 1/3 gaya hidup seharian banyak dihabiskan dalam kereta dan radio jadi peneman. Jika biasa dengan iklan UBER di radio yang ceria ni akan dapat tangkap yang iklan UBER tersebut nak menunjukkan yang rakyat sekarang perlu membuat 2 kerja. Pada siang hari bekerja hakiki/tetap dan malam menjadi UBER.
uber

Iklan UBER ni mungkin dapat didengar di Radio sahaja disebabkan hampir semua kereta mempunyai radio dan targetnya adalah pemandu/pemilik kereta. Menunjukkan rakyat perlu membuat 2 kerja ini juga dizahirkan dalam bentuk lagu oleh Yus Zainal - Dua Kerja (Lirik dan Lagu di sini).

Secara peribadi aku yang kurang ilmu ekonomi ini, aku melihat tukaran matawang asing US Dollar (USD) sebagai rujukan dan penanda aras bagi taraf ekonomi dan pada 30 Ogos 2017 ini tukaran 1 US Dollar bersamaan 4.27 Malaysian Ringgit. Memang tinggi jika sebelum ini dalam anggaran RM3.50 ~ RM3.70.
2 kerja, ahmad maslan
Zaman sekarang ramai yang melakukan 2 atau lebih kerja bagi menampung kehidupan yang sederhana. Contoh dekat boleh dilihat pada Facebook,ada rakan-rakan yang menjual secara online menjadi agen atau dropship produk atau membuat produk sendiri. Menjual secara online lebih mudah kerana tidak perlu bersemuka dengan pelanggan, tak perlu tempat premis dan modal yang lebih rendah. Pemasaran juga boleh secara Like dan Share iklan je.

Saya baru 3 kali naik Uber ni sebenarnya dan untuk menjadi pemamdu Uber memang tidak berkesempatan la. Jika ada sesiapa yang berminat jadi Pemandu Uber atau GrabCar, boleh klik di Link facebook di bawah atau ke website Uber Malaysia


Rujukan: Facebook Uber Malaysia -Register

Kelebihan Uber kepada pengguna :-

 1) Pengguna hanya perlu download applikasi Uber daripada Google Play atau Apps Store dan mendaftar sebagai pengguna.
2) Pengguna boleh memesan kenderaan mereka dengan memilih jenis seperti UberX(ekonomi), UberXL(mpv) atau UberBlack(executive).
3) Pengguna boleh melihat berapa harga tambang sebelum memesan pemandu mereka. Dan boleh memilih untuk membuat pembayaran secara tunai ataupun menggunakan credit card.
4) Pengguna tidak perlu bersusah payah menunggu di bahu-bahu jalan kerana Uber menyediakan perhidmatan yang sangat mudah dimana pengguna dapat memilih sendiri lokasi mereka seperti di rumah, pasar raya, tempat kerja & lain-lain.
5) Keselamatan pengguna sangat diutamakan, dimana Uber memberi perlindungan serta pengguna dapat melihat profile pemandu seperti Nama Pemandu, Gambar Pemandu, Jenis kereta, No pendaftaran kereta dan No panggilan pemandu.
6) Uber menggunakan GPS bagi menjejak setiap perjalanan dilakukan. Jadi, tiada istilah bahaya bersama Uber.
7) Pengguna juga dapat menyemak setiap perjalanan menggunakan apps supaya tiada istilah menggunakan jalan jauh untuk tambang yang lebih. Malah pengguna boleh berkongsi saat perjalanan kepada ahli keluarga mereka sehingga tamat perjalanan dengan selamat.
8) Sistem Uber dilengkapi dengan Rating. Dimana disetiap perjalanan berakhir, pengguna & pemandu perlu memberi rating kepada perjalanan mereka. 1 bintang (rendah) > 5 bintang (sangat baik)

Kelebihan Uber kepada "rakan uber"(pemandu). 

 1) Pemandu boleh mendaftar dengan mudah, terus sahaja PM https://m.facebook.com/messages/thread/653539108154439/ page Uber Malaysia - Register. 100% adalah PERCUMA.
2) Pemandu hanya menggunakan applikasi Uber Partner untuk menerima tempahan daripada penumpang. Pemandu yang terdekat akan menerima permintaan.
3) Uber menyediakan GPS bagi memudahkan setiap perjalanan. Uber Maps, Waze atau Google Maps.
4) Pemandu boleh melihat setiap butiran penumpang seperti Nama, Lokasi perlu ambil penumpang & No panggilan penumpang.
5) Tidak perlu risau berkenaan tambang, kerana sistem uber seperti meter, bergerak setiap minit & kilometer secara automatik sahaja.
6) Uber memberikan pelbagai bonus serta imsentif tambahan kepada "rakan uber" bagi memastikan pemandu mendapat pendapatan yang lumayan. Seperti Booster & Surging (akan diterangkan lebih lanjut selepas menjadi rakan UBER)
7) Uber memberikan perlindungan kepada kereta, pemandu serta penumpang sekiranya terjadi kemalangan.
8) Platform Uber merupakan platform paling mudah digunakan oleh semua peringkat usia.
9) Tiada kekangan waktu bekerja & tiada target diperlukan. Hanya pandu apabila anda mempunyai masa terluang sahaja.
10) Uber beroperasi 24jam sehari, 7hari seminggu & 365hari setahun.
Ingin lihat pendapatan Rakan Uber kami? Disini https://m.facebook.com/story.php… kami kongsikan beberapa bukti pendapatan daripada "rakan uber" yang lakukan secara part-time dan juga secara full-time.
Jika berminat mendaftar sebagai "rakan uber" sila PM disini https://m.facebook.com/messages/thread/653539108154439/

26 Ogos 2017

AMARAN: Posting kali ini mungkin mempunyai unsur yang tidak senonoh dan tiada kena mengena baik yang hidup, yang mati, yang single atau yang berpasangan. Jika ada, ia hanyalah kebetulan sahaja yang tidak disengajakan. Ianya hanyalah pemikiran yang ‘over’ bagi penulis ini. Jika terdapat terasa hati atau tersinggung, sila emailkan kepada penulis.

Sudah menjadi rutin kebiasaan mendengar radio bila menghadap kesesakah lalu lintas apabila sedang balik kerja. Bila berada terperap di dalam kereta dengan kelajuan 0 ~ 10 km/jam, radio kebiasaan yang menjadi pilihan, era.FM dengan DJ Fad Bochey dan Dina Nazir pada petang-petang. Kemudian lagu Wany Hasrita bertajuk ‘Menahan Rindu’ berkumandang di radio kereta perodua Axia ini, Si SuriHari membelek telefonnya dan aku terlentok ke tingkap kereta sambil pemikiran entah ke mana.
Bila berada dalam ruang terperap macam kereta, tandas ni, makin luas tahap pemikiran kita ni sampai memikirkan sesuatu yang luar batasan. Kalau lepak kat kedai mamak pun tiadalah level pemikiran macam ini.

wany hasrita, menahan rindu
gambar kredit: youtube kipidap
Berbalik kepada Lagu Wany Hasrita – Menahan Rindu, otak introvert ini mula ligat berpusing dan entah bagaimana boleh tergelak dengar lagu ni sambil membayangkan perkara yang kurang senonoh. Aku pun mula berteka timbulkan persoalan kepada SuriHari sambil lagu Menahan RIndu terus berkumandang.

“Macam mana dia sampaikan rindu dengan angin?”, Aku bertanya dengan gelak kecil. SuriHati keliru kejap.

“Jawapannya dengan Kentut la….hahaha.”.
kentut
gambar kredit: google

(Dalam otak dah terfikir dengan santau angin dengn kentut, jadi untuk lebih lawaknya aku pilih KENTUT…Hahah..). Masih konfius? Meh nak terangkan tapi AWAS, nanti korang akan dengar Lagu Wany Hasrita ni dengan persepsi lain lak.

Huraian Lirik Menahan Rindu oleh penyanyi Wany Hasrita
oleh Blogger Introvert ni. Maaf jika ada yang tersensitif dan kurang asam.

Mulakan membaca huraian ini dengan santai.
(Tukar perkataan ‘Rindu’ dengan ‘Kentut’…hehehe)

Sejenak Ku termenung
Awan Pun mulai murung
Tiada Siulan siulan burung burung

(Pada masa ini dia sedang duduk termenung semasa cuaca yang tengah mendung. tiada dengar kicauan burung sebab cuaca nak hujan..angin sejuk sempoi-sempoi bahasa meniup membuatkan meremang sejuk.)

Menemani Hari ku
Menemani Sepi ku
Tersiksa Angkara menanggung rindu

(Hanya dia seorang je ketika itu semasa cuaca mendung tersebut tapi dahinya berkerut menahan sakit perut dan kentut…)

Oh angin
Kau kirimkan kalimah kasihku
Agar dapat ku dengari kalamnya berbunyi

(Oleh kerana tidak tertahan sakit perut tadi, maka diamula menyeru 'Oh angin'-maksudnya angin di dalam perut untuk keluar. dan bila dah keluar mungkin ia akan berbunyi..bila berbunyi tandanya dah keluar.)

Biarpun sekadar cuma
Memujuk Hati

Akan Ku terus berdiri hadapi semua ini
(ketika bermonolog jika angin tersebut keluar, kemungkinan ia akan berbau yang tidak menyenangkan, dia cuba pujuk kata dalam hati untuk berdiri supaya tidak pengsan menghidu bau angin tersebut.)

Biarlahku Bersendirian
Terkurung Dalam kenangan silamku
Biarlah Aku
Menahan Rindu

(apabila difikarkan, biarlah dia bersendirian memikir kenangan ketika dia pernah melepas angin waktu dulu yang bukan kenangan manis...bila difikirkan lagi biarlah dia rela menahan kentut)

Oh Angin
Kau Kirimkan kalimah kasihku
Agar Dapat ku dengari kalamnya berbunyi

(ulang)

Biarpun Sekadar cuma
Memujuk Hati
Akan Ku terus berdiri hadapi semua ini

(ulang)

Oh Hati
Kau Sedarilah kenyataan ini
Agar Dapat ku gagahi dan terus berdiri

(Dia nak tegaskan sekali lagi yang dia perlu terima kenyataan mungkin akan bau busuk, jadi dia akan tahan dan terus menahan dengan gagah sekali untuk berdiri sehingga line clear)

Biarlahku Bersendirian
Terkurung Dalam kenangan silamku
Biarlah Aku

(ulang)

Menahan Rindu
Menahan Rindu

(menahan kentut
menahan kentut)

nota: semua penulisan berdasarkan imaginasi pandangan penulis sahaja. harap peminat tidak terasa hati.

17 Ogos 2017

Bila dah masuk alam bekerja ni atau banyak berurusan dengan bank. Biasa akan terkena apabila nombor pejabat yang tak dikenali muncul di telefon. Pada mulanya ingatkan atas urusan kerja atau panggilan interview ke yang nak bagi duit free ke; rupanya panggilan daripada Bank, Insurans dan pernah beberapa kali panggilan luar negara masuk 'Scam'. Bayangkan tetiba tengah buat urusan kerja atau tengah menunggu panggilan berkaitan kerja dna ada nombor pejabat masuk, memang secara automatiknya angkat. 

Mula-mula akan kedengaran, "Ini encik xxxx ke...?"
Terpaku sekejap nak mengaku ke tidak dan biasanya akan cakap,"Ya saya.."  je la..So secara automatik dia akan teruskan,"Saya membuat panggilan daripada Bank XXX atau dari XXX..Boleh kita bercakap 5 minit?"

Mula dari sini JANGAN percaya lima (5) minit tersebut. JANGAN PERCAYA!

Oleh kerana terlalu suci percaya panggilan macam ini, pernah la terpengaruh dengan produk tersebut dan berkongsi maklumat peribadi. Kemudian menyesal dan terus keluarkan duit daripada maklumat bank yang diberi dan terminat terus berkaitan dengan produk tersebut. Ada juga terpengaruh dengan Cashlite Kredit Kad ni beberapa kali disebabkan masalah kewangan masa itu. Apa-pun syukur tidak terjatuh ke kancah SCAM yang berleluasa sekarang. Jangan JATUH ke kancah kredit kad jugak!! Lesson learnt!!

Kemudian saya ada terbaca status di FB berkenaan dengan APPS WhosCall ni dan juba install. Setelah beberapa hari ada panggilan tiada dalam buku telefon, keluar ID yang telah di save oleh pengguna lain di dalam Database  Apps ni - testimoni

Sebenarnya banyak apps sediaada yang boleh block ID dan call, SMS ni. Kaum perempuan yang jenis taknak angkat panggilan telefon yang nombor baru ni boleh install ni juga. Amat berkesan.

Tapi kalau yang jenis susah angkat nombor baru ni pun susah juga. Jika berlaku kecemasan dan ada orang lain call nombor kita ni, dan kita taknak angkat. Jangan menyesal di kemudian hari sudah.


09 Ogos 2017

Kenapa tetiba boleh timbul tentang kunyit lak ni?

kredit: google-manfaat.co.id.

Kisahnya disebabkan my hero Irfan (anak lelaki) yang baru umur 8 bulan mengalami panas badan, suhu sekitar 37.6 ‘C di bahagian leher, terlebih sedikit dari paras normal (tapi di bahagian leher memang lebih panas sebab berhampiran dengan nadi dan leher pun kena selak skit..."leher mana...leher mana"), sedikit batuk dan amat sedikit mukus (hingus) jernih kuar dari hidung, tidak lena tidur, kerap meragam, SuriHati dah agak panik walaupun papanya agak cool dan mula membuat hipotesis (sebab tiada simptom selsema, masih super aktif,selera makan biasa, cuma susu macam lebih kerap lebih dahaga.):

1# Irfan umur 8 bulan dan masih belum tumbuh gigi lagi. kemungkinan proses nak tumbuh gigi berlaku atau ‘teething’
2# Reaksi kepada vaksin baru berlaku. Imun badan nak tengah ‘upgrade’
3# Badan bintik-bintik merah macam ruam (lebih kepada ruam biasa berbanding campak)
4# Sebab terhidu ‘fogging’, meredah fogging di sekitar rumah ni.

Jadi kami ambil keputusan untuk tengok dulu keadaan Irfan macam mana. SuriHati kena kerja hari ahad jadi Papaya (papanya) ni kena jadi house-husband (Sura-Rumah) sehingga petang. Tentulah tiada masalah bagi Papaya ni untuk jadi bayi umur 8 bulan yang panas badan ni.

Teringatlah dengan tips tradisional mak (panggil Mama) masa kecil-kecil dulu, biasanya kalau demam, mama akan guna air beras campur potongan kunyit dan lap badan selalu. Jadi teringatkan tips tersebut, saya cuba untuk semburkan pada Baby Irfan ni:

  1. Ambil dalam separuh cawan beras.
  2. Potong kunyit matang dengan hirisan kecil (memudahkan ambil khasiat dari hirisan kunyit)
  3. Isi air suam lebih kurang 4-5 cawan (supaya khasiat beras dan kunyit dapat keluar)
  4. Rendam beberapa minit pun boleh, beberapa jam pun okay. (Jangan biarkan semalaman atau terlalu lama kerana bakteria boleh membiak sebab ada sumber tenaga dari beras) 
  5. Sedikit air rendaman tu saya letakkan dalam botol spray untuk spray pada badan Baby Irfan, di kepala terutamanya (elakkan terkena mata, dalam telinga)
  6. Boleh juga lap badan. Saya amalkan sebelum mandi.
Alhamdulillah pada petangnya ruam bintik merah mula surut, panas pun dah reda.
kredit: manfaat.co.if-google

Disebalik Tips Tradisional dan Nilai Sains


Hebat orang dulu-dulu banyak gunakan sumber alam semulajadi untuk mengubati (mengurangi simptom sakit). Orang zaman sekarang tak pasti la tahu ke tidak, hampir 90% bahan di dapur kita tu mempunyai nilai perubatan dan khasiat yang tinggi serta mempunyai manfaat kepada tubuh manusia.10% lagi tu termasuk periuk, kuali, dapur, gas. Bak kata pepatah inggeris,"You are what you eat" (Kamu apa yang kamu makan). Maksudnya, sumber makanan kita daripada dapur membentuk kesihatan dan manfaat diri.

Kunyit mempunyai banyak khasiatnya yang dikenali beratus-ratus tahun dahulu lagi, cuma disini saya cuma nak terangkan khasiat dari segi penggunaan dalam air rendaman beras dan kunyit ni.

Kunyit  - Bertindak sebagai anti-bakteria dan antiseptik, anti-radang. Disebabkan terdapat ruam bintik merah pada kulit baby Irfan mungkin disebabkan ketidakselesaan dalam kulit,atau jangkitan bakteria sebab aktif sangat merangkak, bergolek, masuk mulut segala bahan.

Beras - Beras memang dah jadi makan asasi orang asia dan wajib ada kat rumah. Orang dulu-dulu buat bedak sejuk guna beras diperam. Kalau orang Jepun-Korea yang lebih canggih hasilkan produk berasaskan beras sebab khasiatnya untuk melembabkan dan menyejukkan kulit.


Rujukan:
1. http://drhealthbenefits.com/health-a-z/skin-health/benefits-of-raw-turmeric-for-skin

Jadi banyak menu berasaskan rempah ratus ni mempunyai khasiatnya. Yang menjadi kurang berkhasiat tu bila ditambah garam gula perencah perasa pewarna yang berlebihan, goreng menggunakan minyak yang diguna berpuluh-puluh kali (minyak masak boleh diguna bergantung kepada jenis yang dinyatakan pada label. Ada yang boleh diguna sehingga 2-3 kali. Jika diguna berlebihan nanti menjadi bahan yang tak sihat kepada badan.)

Sampingan.

Khasiat Ikan Goreng Kunyit


Jangan nak pelik bila sebut Khasiat Ikan Goreng Kunyit ni. Kalau sekali baca memang agak pelik, tapi dua tiga kali baca masih tak dapat tangkap, meh sini nak ceritakan.

Kalau biasa zaman kanak-kanak dulu, menu Ikan Goreng bersalut kunyit ini antara yang paling feveret. Makan nasi putih panas dengan kicap manis dengan ikan goreng kunyit yang lemak masin-masin ini pun dah cukup nak tambah lagi. Tak habis setakat tu, habis kepala ekor tulang digigitnya menikmati ikan goreng kunyit ni.

Mungkin dah dapat agak tang mana khasiatnya Ikan Goreng bersalut kunyit ni..haa… Tentulah khasiatnya pada serbuk kunyit yang disapu pada ikan tu. Ikan pun ada khasiatnya juga, minyak pun ada khasiat juga (minyak gorengan pertama atau kedua), dan pada garamnya juga. Jadi semuanya mempunyai khasiat tersendiri dan bergantung bagaimana cara penyediaannya.

21 Jun 2017

Tak lama lagi seluruh umat Islam akan meraikan Hari Raya Aidilfitri setelah 30 hari kita berpuasa di siang hari dan melantak makan ketika berbuka. Harapan kita semasa berpuasa ni harapnya dapatlah turun 3-5 kilogram, tapi 3-5 kilo lak yang naik. Apakes. muhasabah diri sekejap mencari apa sebabnya sambil mengunyah baki murtabak yang tak habis sambil layan Drama "Andainya Takdir" jam 10 malam.

Di media sosial banyak update status tentang soalan-soalan sentap bila masa raya nanti. Ada juga video klip, status yang bagi tutorial secara sarkastik bagaimana nak jawab soalan-soalan yang dianggap 'sentap' bagi sesetengah orang terutamanya orang bujang.

Antara soalan 'sentap' bila berkumpul dengan saudara mara yang senior:
1. "Bila nak kahwin?"
2. "Bila nak ada anak?"
3. "Bila nak tambah anak?"
4. "Bila nak ada kereta, rumah sendiri?"

Mungkin kita selalu digasak dengan pertanyaan ini membuatkan kita jadi 'fed-up', muak dengan soalan yang kita sendiri pun tak pasti masa depan sendiri. Bila dah 'fed up', maka mula la mencari jawapan untuk 'senyapkan' si penyoal yang boleh melampaui batas adat dan adab.

Saudara mara, kawan-kawan kampung dah la kita jarang sekali jumpa... Setahun sekali dah jadi tradisi..kalau tak di hari raya; mungkin di majlis-majlis kahwin atau majlis reunion. Soalan-soalan sentap memang dah jadi pembuka bicara gamaknya. Mungkin bagi kita, soalan tu agak sentap maka kita membalas pun dengan sentap juga. Maka, terjadilah situasi 'krik...krik...krik...' sebab perbualan terhenti disitu sebab takut lebih banyak adegan sentap-menyentap.


Kenapa di Soal Soalan Cliché? Yang kita pun tak tahu jawapannya.

Memang dah jadi naluri manusia yang ingin tahu walaupun tak punya kebaikan kepada mereka sendiri.

Q: "Bila nak kahwin?" "Bila nak itu..ini..sekian....?"
(Apa kena mengena dengan kahwin atau tak dengan penyoal tu?)
## Jodoh pertemuan, rezeki adalah fitrah manusia. Jadi, memang fitrah manusia melihat manusia lain berpasangan dengan jodohnya. Jodoh pertemuan adalah antara banyak-banyak rahsia Allah, bila kita dah tahu maka secara tak langsung kita yakin kepada Allah bahawa Dia telah mengaturkan sebaik-baiknya bagi hamba-Nya. Bagi yang belum jumpa dengan jodoh, secara tak langsung kata-kata penyoal yang dianggap 'busy body' turut mengaminkan dalam lintasan hatinya semoga jodoh si 'single' tu cepat sampai. (kalau lintasan hatinya ada sekelumit niat baik bila bertanya...)

Janganlah kita hilang adab budi bahasa kita bila disoal tentang Rahsia Allah. Kita tak sempurna dan cuba mencari kesempurnaan dalam kehidupan. Kita hanyalah hamba yang ingin tahu Rahsia Pencipta. Bak kata Harith Iskander,"We stated the obvious" (kita nyatakan yang jelas) sebab itu sahaja had mata akal fikiran kita.

Nanti bila Raya atau jumpa saudara mara dan ditanya soalan 'sentap' melibatkan masa hadapan.. Jawablah,"Rahsia Allah. Saya pun nak tau juga bila saya nak kahwin ni..."

Dah besar-besar ni jangan sentap-sentap sangat... Life must go on...

15 Jun 2017

Pengapit atau 'Bridesmaid' (bagi pengantin perempuan) atau 'Groomsmen' (bagi pengantin lelaki) dalam sesebuah perkahwinan dianggap wajib ada, lebih-lebih lagi ia sudah menjadi 'trend' zaman sekarang yang semakin 'hipster'. Pengapit atau Bridesmaid ini telah wujud berkurun-kurun lamanya dan peranannya semakin berubah mengikut peredaran zaman. Tidak salah adanya pengapit/bridesmaid/groomsmen ini, mengikut kemampuan sosio-ekonomi masing-masing. 

Bagi untuk lebih menghayati perjalanan budaya perkahwinan yang sekali seumur hidup ini, lebih bagus kita mendalami dan memahami asal usul pengapit/bridesmaid/groomsmen ini yang menjadi 'trend' ini.

Sebelum kita masuk ke peranan pengapit ini, kami terangkan dulu (secara teori) maksud dalam perkahwinan. (Oleh kerana saya ni Melayu, jadi saya kaitkan secara teori kepada Adat Bangsa Melayu, ia mungkin berbeza mengikut bangsa lain.)
Kredit: bighandesign ni bagi template kartun kahwin free

I. Apa itu Raja Sehari dan Hantaran?

Istilah Raja Sehari merujuk kepada Pengantin Lelaki & Perempuan yang dilayan seperti Raja dalam satu hari, diiring oleh dayang-dayang / bridesmaid dan duduk di singgahsana pelamin memerhati rakyat 'tetamu' menjamu selera pada hari keraian. Para tetamu juga sesekali datang menyembah mengucapkan tahniah di atas singgahsana.

Istilah Raja Sehari ini lebih merujuk kepada Pengantin Lelaki yang dianggap sebagai bakal ketua keluarga. Perkahwinan adalah untuk menyatukan dua hati, dua keluarga dan dua keturunan. Pada asasnya untuk melebarkan salasilah keturunan Raja Sehari Baru (Pengantin Baru) yang menjadi tanggungjawab lelaki. Bagi seorang Raja, mendapatkan keturunan adalah impian utama kerana ia sebagai penyambung legasi beliau. Seorang Raja juga di anggap mempunyai harta dan harta tersebut diguna untuk merisik, menanda bakal pengantin dan hantaran dengan sejumlah harta emas ditukar kepada nilai wang hantaran kepada pengantin perempuan bagi menggembirakan keluarga bakal permaisuri tersebut. Cincin emas menunjukkan simbolik harta tersebut. Oleh kerana percampuran dengan agama Islam, cincin emas lelaki ditukar kepada Cincin perak. Mas Kahwin yang rendah di masukkan mengikut syarat Islam dan nilai mengikut negeri. Perbelanjaan wang hantaran diberikan sebelum akad nikah berlangsung dan kemungkinan digunakan sepenuhnya untuk perbelanjaan majlis keraian.Secara teori, majlis tersebut ditanggung oleh bakal Raja Sehari (bakal Pengantin lelaki)

Bagi negeri Terengganu dan Kelantan, hantaran merupakan jenis barangan dan wang hantaran bergabung dengan jumlah mas kahwin. Namun terdapat perbezaan mengikut praktik keluarga kerana Mas kahwin mengikut Islam adalah hak pengantin perempuan (dan atas tolak ansur mengikut kemampuan pengantin lelaki) serta duberi semasa majlis akad nikah berlangsung. Majlis keraian ditanggung oleh bapa pengantin perempuan dan atas tolak ansur juga pengantin perempuan memberikan sejumlah daripada mas kahwin untuk perbelanjaan majlis bagi meringankan beban bapa (bekas Raja Sehari Lama).
Pengantin
Pengantin merujuk kepada Pengantin perempuan dan pengantin lelaki yang menjadi Raja Sehari dalam majlis perkahwinan tersebut.

Pengapit
Pengapit merujuk kepada Pengapit lelaki (groomsmen) dan pengapit perempuan (bridesmaid).

Hadiah
Hadiah merujuk kepada hadiah yang diberikan oleh tetamu,keluarga, kawan-kawan atau sesiapa sahaja kepada pengantin.

II. Asal Usul dan Peranan Pengapit

1# Melindungi Pengantin (Terutamanya Pengantin Perempuan)

Peranan pengapit mengikut asal usul beratus tahun dulu semasa zaman Rom Kuno adalah untuk menjaga kedua-dua mempelai terutamanya pengantin perempuan.Ikut sejarah kuno, pengapit lelaki pun akan berarak dengan pengantin perempuan bagi melindunginya daripada perompak yang nak curi hantaran (dowri). Ada sesetengah pendapat, bagi mengelak pengantin perempuan di ancam, dibunuh, diculik oleh pembunuh upahan ke bagi mengelakkan kahwin dengan pengantin lelaki. Mengelakkan pengantin lelaki tu ada keturunan/legasi. Sebab lelaki tu dianggap sebagai Raja sehari. Seorang Raja yang bakal meluarkan empayarnya dengan keturunannya. Hebatkan?

2#Memberi Sokongan dan Teman Semasa Majlis.

Dalam tradisi moden, pengapit memang mengepit je dengan pengantin yang dah jadi Raja Sehari takleh ganas-ganas sangat. Jadi Pengapit membantu pengantin dan teman di sebelah pelamin. Di budaya Barat, pengapit akan memberi ucapan semasa majlis keraian.

3#Sebagai Saksi Nikah dan Kelirukan Orang (Hantu)

Dalam undang-undang Rom Kuno perlukan 10 orang saksi yang perlu hadir semasa majlis kahwin. Kalau dalam Islam juga perlukan saksi sebagai syarat sah Nikah, pengapit pun boleh juga jadi saksi. Ada kepercayaan barat kuno yang bridesmaid dan groomsmen (pengapit ramai yang pakai lawa-lawa macam pengantin juga) nak bagi hantu-hantu, roh-roh jahat keliru yang mana satu pengantin (atau yang macam No.#1 bagi elakkan orang yang berniat jahat terhadap pengantin baru)

4# Sebagai Pembantu Peribadi
Mengikut sumber, tradisi Bridesmaid berkaitan dengan Bible atau kitab lain. Bila Jacob berkahwin dengan Leah dan Rachel, setiap daripada pengantin membawah "maid/ pembantu' sendiri. 'Maid' disini lebih kepada pembantu peribadi, bukan pengapit zaman sekarang.

5# Pelindung Terbaik 'Best Man' Pengantin Perempuan
 Dalam Budaya barat juga disebut 'Bestman' sebagai pengapit, mengikut asal dari Germanic Goth pada kurun ke-16. Pengapit tersebut memang 'best man' yang terbaik di mana secara khususnya menghalang pengantin perempuan diculik atau diancam dari keluarga yang tak restu. Atau dari bekas-bekas kekasih lama yang datang meroyan kat majlis kahwin.
6#Sebagai Peneman 'Tukang' Redakan Hati Pengantin Perempuan.
Kawan-kawan pengantin perempuan/ bridesmaid akan bagi-bagi hadiah yang diterima atau diberi kepada pengantin perempuan bagi nak sejukkan hatinya yang lara sebab berpisah dengan keluarga atau sebab keluarga perempuan tak berapa berkenan dengan pengantin lelaki, jadi kurang atau tiadalah hadiah diberi. Hadiah-hadiah tersebut boleh juga jadi hantaran/dowri pengantin perempuan kepada lelaki.

Pengapit lelaki dan perempuan biasanya berdiri sebelah dengan pengantin bagi menunjukkan sokongan dan peneman di majlis keraian yang meriah serta menggembirakan hati semua orang. Tanggungjawab dan fesyen pengapit berubah dari masa ke semasa. Bagi budaya melayu juga menyerap daripada budaya-budaya lain juga asalkan tidak bertentangan dengan Islam, budaya masing-masing. Yang penting pada majlis penyatuan dua hati ini berjalan dengan lancar dan sempurna.

Nota: Sesetengah kenyataan adalah pandangan teori penulis sendiri dan tiada rujukan berkaitan.

Rujukan:
1. http://simplepleasures.us/traditions-behind-bridesmaids-and-groomsmen/
2. http://mentalfloss.com/article/57821/21-historical-roles-and-responsibilities-wedding-party

30 Mei 2017

Aplikasi WhatsApp dah jadi medium komunikasi yang meluas sekarang. Melalui Whatsapp juga boleh buat group Whatsapp minimum 2 orang. Kebiasaannya orang buat GroupWhatsapp ni sebab nak buat rekod yang berkaitan dengan sesuatu perkara. Kadang-kadang (kebanyakkannya) melalut je sampai terkeluar dari tujuan asal Group sampai notifikasi beratus-ratus tak sempat nak baca yang mana berkaitan group dan yang mana iklan 'tumpang lalu' (sesekali tu okay lagi sebab kekadang kita sendiri pun nak 'tumpang lalu' juga)

Berbalik kepada WhatsApp kepada nombor sendiri. Terlihat pada post di Facebook dan telah cuba sendiri. Di bawah ni saya letak gambar macam mana nak WhatsApp ke nombor sendiri.
'www.wasap.my/601xxxxxxxx'
Utk Tambah Kata Kunci supaya anda tak keliru Whatsapp tu dari mana..
 'www.wasap.my/601xxxxxxxx/KotakMisteri'

Langkah #1: Dengan menggunakan browser internet di smartphone, letak alamat web 'www.wasap.my/601xxxxxxxx' (Letak kod Negara sekali pada hadapan. Malaysia= 60)

Bagi peniaga online boleh letak link Whatsapp supaya pembeli yang guna telefon boleh tekan link dan terus ke Apps Whatsapp. Caranya sama sahaja.

Langkah #2: Selepas masuk ke web wasap di atas, dia automatik ke paparan seperti dalam gambar ni. Tekan butang 'Message' untuk Whatsapp ke nombor sendiri.


Contoh Whatsapp ke nombor sendiri selesai.
Selesai. Boleh whatsapp ke nombor sendiri sebagai reminder atau nota. Whatsapp juga boleh backup ke google drive.

https://web.whatsapp.com/
Dengan adanya web.whatsapp ni lagi mudah kalau korang rasa macam leceh nak transfer file melalui kabel USB. Boleh send fail ke whatsapp nombor sendiri dan download fail di PC. Kalau beberapa fail mudah la nak download.

Sekarang aku guna whatsapp melalui web bila di pejabat sebab senang nak menaip sesambil buat kerja depan PC ni...



17 Mei 2017

Sejak 27 Mac 2017, kini sudah sebulan lebih saya pindah ke rumah sewa yang baru di Seri Kembangan. Selangor dari Bilik Sewa di Putrajaya. Juga berpindah dari PJJ (Perhubungan Jarak Jauh) dengan Isteri dan Anak kepada hidup bersama di rumah sewa ini. Jarak tempat kerja saya dan isteri pun tidaklah jauh sangat cuma agak sesak di simpang lampu isyarat depan Giant Seri Kembangan (memang dah sedia maklum situ sesak pergi dan balik kerja). 

Sejak dari hidup bujang hinggalah berkahwin dan ada anak, sudah banyak rumah sewa yang saya diami dari beberapa negeri, dah banyak kali juga berpindah randah sebab merantau mencari ilmu dan rezeki. Ada beberapa benda yang saya rasakan sesiapa yang selalu berpindah dan baru nak masuk rumah baru atau rumah sewa perlu ada benda ini.

1# Cecair Peluntur

 Setiap kali saya berpindah ke bilik/rumah sewa baru, peluntur atau clorox benda wajib bawa sekali sebab ia dapat membunuh 99.9% bakteria. Haha. Tapi memang betul. Peluntur ini juga boleh hilangkan daki-daki tandas dengan sangat efisien, mudah dan tidak perlu menyental dengan kuat. Ia dapat menijmatkan masa dan hasilnya memang berkilat cenggini hah***. Saya mencari jenama yang paling murah seperti di Tesco.

Cara: Campurkan nisbah 1:1 air dan peluntur ke dalam penyembur. Goncang dan semburkan di mozek, tandas, celah-celah. Biarkan seketika, berus dan jiruskan dengan air.
Awas: Pastikan pengudaraan lancar dan jangan duduk dalam ruang tertutup semasa membuat penyemburan sebab peluntur/clorox boleh memedihkan mata dan sakit dada jika terhidu. Basuh mata, hidung tangan sebersihnya. Minum air banyak.

2#Kotak (Baru atau Terpakai)

Apabila ingin berpindah atau berada di tempat baru, kotak adalah benda yang jadi sangat berguna, ringan, fleksibel, jimat dan kalau korang kreatif boleh nampak eklusif. Isteri pernah tegur untuk nak buang kotak-kotak dalam stor, tapi saya taknak.. kami baru pindah, perabot masih tak banyak. Kotak-kotak tu saya perlukan untuk jadikan rumah lebih kemas.

Cara: Daripada kotak yang besar, korang boleh potong untuk jadikan kotak yang lebih kecil untuk mengisi barang-barang dalam stok atau untuk penyimpanan. Bagi menjimatkan ruang penyimpanan, kotak tersebut boleh diletak secara bersilang untuk bertingkat. Korang boleh cari pelbagai kegunaan kotak dan dibentuk menjadi benda yang berguna dalam rumah.

3#Pokok Hiasan

Pokok di dalam rumah adalah wajib bagi saya sebab ia mencantikkan rumah dengan benda semulajadi, ada artikel menunjukkan beberapa jenis pokok yang dapat menapis udara dari toksik seperti pokok lidah buaya, pokok lidah jin dan sebagainya.

Bagi saya, antara pokok yang mudah di jaga dan di tanam dalam rumah ialah pokok lidah buaya dan lidah jin. Kalau tidak siram beberapa hari pun masih boleh bertahan lagi..

4#Racun Serangga

Rumah sewa yang kita baru pindah tu kebiasaannya sudah tidak berpenghuni beberapa lama. Jadi yang menghuni rumah tu adalah 'makhluk-makhluk halus' seperti LIPAS, semut dan CICAK. Jadi, bila dah masuk rumah, sembur semua celah-celah rongga yang ada. Lagi baik guna penyembur yang ada mucung panjang tu. Nanti jangan terkejut kalau keluar semua benda hidup yang dah keracunan.

5#Pita pelekat atau Gam tembak

Kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama sebagai pelekat. Gam tembak lebih fleksibel untuk pelbagai jenis permukaan, ruang dan sudut (kecuali kawasan basah dan panas). Pita pelekat biasanya untuk lekatkan yang jenis kertas. Saya lebih suka guna gam tembak sebab lagi kukuh dan kemas.

______ * * * _______

Setiap orang mempunyai cara tersendiri bila ingin berpindah dan berpindah di rumah baru. Apa cara sekalipun, kita nak pastikan rumah tu nampak kemas. Dan bila kita mula berpindah, semestinya banyak kos dikeluarkan. Sementara kewangan menjadi stabil, kita gunalah apa sahaja sumber yang boleh digunakan untuk menjimatkan kos dan berguna dalam kehidupan seharian kita.

Bagi muslim, boleh amalkan masuk ke dalam rumah baru pindah.


27 April 2017


Jadi admin dalam ruangan chat Group WhatsApp bukan masalah besar. Pada asasnya, ia membolehkan anda untuk menambah atau mengalih keluar orang daripada kumpulan. Walau bagaimanapun di India, sebagai admin WhatsApp sembang kumpulan tidak lama lagi boleh bermakna lebih banyak tanggungjawab. 

Kini di Malaysia menurut akhbar Berita Harian, bertarikh 27 April 2017 (Khamis), Admin (pentadbir) kumpulan WhatsApp berdepan tindakan undang-undang sekiranya gagal membendung penyebaran maklumat palsu dalam kalangan ahli sehingga menggugat keselamatan negara.
Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Jailani Johari, berkata tindakan undang-undang sedia ada di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 boleh dipertimbangkan untuk mengambil tindakan terhadap pentadbir terbabit.
Di bawah akta itu, pelbagai kesalahan boleh dikenakan tindakan seperti menyebarkan berita palsu, fitnah, menghasut, penipuan dan pendedahan komunikasi yang dilarang iaitu mendedahkan maklumat di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).
  "Pentadbir boleh dipanggil untuk membantu siasatan sama ada tindakan diambil terhadap individu terbabit bergantung kepada fakta dan keterangan bagi setiap kes.
  "Tidak kira maklumat palsu, tidak sahih atau bertujuan memfitnah, pentadbir bertanggungjawab terhadap ahlinya. Sekiranya terbukti individu (pentadbir) terbabit secara langsung atau membiarkan maklumat palsu itu disebar secara sengaja, dia akan dikenakan tindakan," katanya kepada BH, semalam.
Jailani berkata, pentadbir kumpulan WhatsApp perlu lebih bertanggungjawab mengawal ahlinya supaya tidak menyebarkan maklumat palsu dan seharusnya menjadi gate keeper menapis berita tidak sahih sebelum berkongsi dalam kumpulan aplikasi berkenaan atau disebarkan di medium media sosial lain.

Laksana segera
Sementara itu, Timbalan Presiden Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Mohd Yusof Abdul Rahman, berkata cadangan mengenakan hukuman terhadap pentadbir perlu dilaksanakan segera.
Katanya, penyebaran maklumat palsu bukan sahaja menimbulkan kegusaran dalam kalangan masyarakat malah boleh menggugat keamanan negara.
"Di India, kerajaan negara itu memperkenalkan undang-undang baharu yang mana pentadbir kumpulan WhatsApp boleh dihukum penjara sekiranya ahli kumpulan terbabit menyebarkan berita palsu. 
"Walaupun yang menyebarkan berita itu adalah daripada ahli kumpulan terbabit, namun pentadbir yang akan bertanggungjawab menerima hukuman kerana dia tidak menapis dan memadam terlebih dahulu berita palsu daripada terus disebarkan," katanya.

 Mengikut peraturan oleh majistret India, WhatsApp pentadbir kumpulan boleh akan bertanggungjawab atas berita faktanya tidak benar atau palsu yang dikongsi dalam kumpulan, yang boleh seterusnya membawa kepada laporan kepada pihak polis terhadap pentadbir kumpulan. Matlamat ini adalah untuk membantu membendung penyebaran maklumat palsu.
  Mohd Yusof bagaimanapun berkata, hukuman yang bakal dikenakan terhadap pentadbir terbabit tidak seharusnya terlalu berat sebaliknya diberi amaran untuk kesalahan pertama.
 Katanya, banyak pendekatan lain boleh diambil untuk memantau penyebaran maklumat palsu seperti Akta Hasutan 1948, Akta Fitnah 1957, Akta Jenayah Komputer 1957 dan Kanun Keseksaan.
INFO:
Seksyen 500 Kanun Keseksaan kerana memfitnah - Hukuman penjara 2 tahun dan denda atau kedua-duanya sekali.
Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian untuk menyebarkan berita palsu - Denda tidak lebih RM50,000 atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-dua sekali jika sabit kesalahan.
Akta Hasutan 1948 - Penjara tiga tahun atau denda RM5,000 atau kedua-duanya.
Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 - Penjara mandatori antara satu hingga 7 tahun.

Sumber: Berita Harian; Uberzimo

Aku dan Mung Bulan Kata:
Senang-senang lantik semua ahli jadi admin group kalau taknak sorang je yang kena nanti. Kena kenalpasti ahli group whatsapp masing-masing, kalau yang tak kenal dan ada isu, terus remove  dari group..kang admin jugak yang susah. kata mung

16 Februari 2017

Ini adalah kali pertama aku disaman oleh Majlis Perbandaran sebab tak bayar parking (tak pamerkan kupon parking). Almaklumlah sebelum ni naik motor boleh parking celah mana-mana pun tak kisah kupon parking. Nak di jadikan nasib ketika itu Abang MPSJ beruniform segak melaksanakan tugasnya. 

Nak dijadikan kisah aku sedang menunggu untuk membuat kad ATM baru di Cawangan Maybank Sri Serdang, Selangor. Walaupun orang tak ramai, tapi dalam sekejap itulah Abang MPSJ datang waktu rehat tengahari tu. Kakak-kakak Maybank dah kepoh kat depan bagi warning ke geng-geng mereka di belakang bagitau Abang MPSJ datang. Seketika itu, aku terpinga di depan kaunter menunggu sedikit lagi borang untuk siap. Kakak yang bertugas pada mulanya minta kawannya ambil alih untuk dia pergi bayar kupon parking. 

Notakaki: Kad ATM aku dah expired 02/2017 sebab jarang guna ATM, selalu online banking je. untuk tukar kad ATM Maybank cuma bawa kad ATM lama dan kad pengenalan sahaja yang boleh dibaca data cip).

Selesai sahaja tukar kad ATM Maybank baru tanpa caj dan terus keluar dan nampak Abang MPSJ beruniform selesai memberikan surat cinta kepada pemilik kereta di depan Maybank pada 13 Februari 2017 (Tahu lah 14 Februari kan Hari Valentines..)

Surat 'cinta' saman MPSJ sebab tak bayar parking. Oleh kerana ini kali pertama mendapat saman parking, aku tak berapa tau di mana nak bayar saman parking ini. Kalau mengikut alamat dna GPS dalam 20 minit jugak dengan tol lagi. Jadi aku bawa balik ke pejabat dulu untuk bertanya dengan kawan lain dan cuba cari bayaran secara online. 

Notakaki: Kadar maksimum adalah RM80, kalau bayar dalam jangka masa 14 hari diskaun kepada RM20.

Langkah 1: Untuk nak semak dan bayar kompoun (saman) yang dikenakan oleh MPSJ, boleh layari Website MPSJ, masukkan No.kad pengenalan atau nombor kenderaan.
 
Langkah 2: Setelah semak kompoun MPSJ, jika ada akan tertera di atas itu dan akan keluar borang untuk membuat bayaran secara dalam talian (online). Pembayaran adalah melalui Kad kredit atau Kad Debit yang mempunyai Visa, Mastercard. Kemudian klik untuk langkah seterusnya.

Langkah 3: Setelah isi maklumat diri, seterusnya ke maklumat bayaran online. Isi yang bertanda (*) sahaja. Aku pernah cuba beberapa kali untuk bahagian (optional) tapi asyik gagal.

Langkah 4: Selepas isikan semua maklumat dan terima kod pin dari Kad Kredit/Debit. Selesai!

Okay MPSJ, maafkan saya parking tanpa bayar walaupun urusan bank sekejap je. Terimalah duit belanja sempena Hari Valentine 2017 ini sebagai kenangan terindah kita.


15 Februari 2017

20 Januari 2017 (Hari #65) :  Majlis Cukur Jambul Irfan diadakan pada Hari ke-65 disebabkan faktor jarak Papanya dan faktor kewangan. Majlis cukur jambul zaman sekarang lebih kepada adat turun temurun daripada tuntutan Islam. Walau bagaimanapun, Ustaz Azhar Idrus mengatakan hukum mengadakan majlis adalah harus kerana tiada dalil melarangnya (kecuali boleh merujuk kepada Larangan Membazir ketika bermewahan mengadakan majlis...)

Tiada persiapan terperinci sangat, semua keluaga mertua uruskan (Doorgift untuk tetamu lelaki Marhaban, makan minum, peralatan adat melayu cukur jambul). Si suami PJJ jauh di Putrajaya ni agak rumit untuk buat persiapan.

Untuk peralatan adat melayu untuk majlis cukur jambul, terdapat beberapa item yang diperlukan:
  1. Gunting - untuk gunting sedikit rambut oleh geng marhaban (sebagai syarat adat melayu je..)
  2. Pisau cukur (pencukur) - Ni benda wajib untuk cukur kepala bayi nanti... Sunnah Nabi ialah cukur ye, Bukan pendekkan, potong sedikit rambut. Boleh pilih pencukur yang jenis plastik. Boleh try cukur bulu sendiri untuk test ketajaman pisau dan keselesaan.
  3. Air wangi/ air mawar - adat melayu untuk merenjis kepada ahli marhaban yang menggunting rambut bayi
  4. Daun Pandan merenjis - Daun pandan di ikat dan dicarik seperti penyapu untuk direndam dalam air tepung ubi dan sapu pada kepala bayi.
  5. Daun pandan dan bunga kertas dimayang dan di gaul dengan beras kunyit. - tujuan adat melayu ini tidak jelas, asalkan tidak bercanggah dengan Islam diharuskan. Campuran ini di tabur kepada bayi selepas rambut digunting.
  6. Air tepung ubi - walaupun diguna dalam adat melayu tapi dari segi logiknya ia untuk menyejukkan kepala bayi. Air tepung ubi direnjis dengan daun pandan ke kepala bayi untuk basahkan rambut supaya senang untuk digunting. Air tepung ubi ini boleh di sapu  selepas mencukur habis kepala bayi untuk menyejukkan kepala, boleh juga sapu bedak sejuk. Jangan terus sapu minyak selepas cukur, nanti jadi tidak selesa dan panas (ikut pengalaman lelaki yang selalu mencukur ni....)
  7. Bekas berisi air - Bekas ini bertujuan untuk meletak rambut yang telah di gunting dan dicukur kemudian nanti supaya tidak bertebangan. Lebih-lebih lagi rambut bayi yang halus macam bulu roma je.

 Jika mengikut Adat Melayu, Cukur jambul bayi adalah pada Hari ke-44 / 45, selesai sahaja ibu habis berpantang 44 hari. Jika mengikut Islam dan menjadi sunnah adalah pada hari ke-7. Oleh kerana jarak dan masa memisahkan, maka majlis kami berjalan pada hari ke-65. Tiada masalah asalkan jangan sampai rambut bayi menebal, dibimbangi apabila mencukur menjadi gatal dan tidak selesa.

Seperti biasa pagi tu Irfan masih mamai lagi, sesekali bangun tidur-tidur ayam sambil request susu. Sekitar jam 9:15 pagi ahli surau marhaban tiba di rumah dalam 10-12 orang termasuk dengan ketua kampung. Majlis berjalan dengan agak tergesa disebabkan ketua kampung dan orang lain ada hal lain. Menjadi kebiasaan juga Majlis Cukur Jambul disertakan dengan Majlis bacaan yassin dan tahlil untuk disedekahkan kepada almarhum-almarhumah.


Bacaan zikir yang ringkas. air diletak di dalam bekas dan di 'doa'kan oleh ketua kampung dan untuk dimandikan kepada bayi. Selesai sahaja sesi marhaban yang simple. Ketua minta ayah atau atuknya untuk ambil bayi untuk sesi menggunting. Jadi, aku sebagai ayahnya dapatkan Irfan yang tengah menyusu dalam bilik dengan ibunya. Irfan masih mamai lagi sebab biasanya waktu pagi macam ni tak bangun lagi ni. Bila aku bawa Irfan keluar, jemaah mula berselawat, ayah mertua mula mengiringi membawa dulang berisi barangan macam di atas tadi. Dari satu jemaah ke jemaah yang lain silih berganti. (Ada juga jemaah yang agak kekok untuk menggunting serta mengikut aturan dan tak berapa faham macam mana nak buat..tapi ayah mertua bagitau sedikit..aku tak kisah sangat kerana hanya adat melayu yang kecil..cukup sekadar ambil syarat..)
 Irfan sesekali menggeliat tapi masih terkawal, memang tidak menangis atau merengek. Merenung kosong je paksarela...haha
 
Mendukung Irfan mengelilingi jemaah untuk silih ganti gunting rambut.

 Setelah selesai sesi menggunting, para jemaah dijemput menjamu selera di luar rumah.
Selesai sahaja bacaan zikir dan gunting rambut, para tetamu lelaki mula menjamu selera. para tetamu perempuan mula hadir untuk menziarah. Sepanjang aku mendukung Irfan mengelilingan jemaah surau untuk gunting rambut (7 orang mengikut adat). Aku masih menunggu keluarga dari terengganu yang baru bertolak pada pagi tersebut, mereka sampai sekitar tengahari.


Walaupun majlis cukur jambul dah selesai, bagi peluang Tok Ma dengan Tokki Pa ni untuk gunting rambut Irfan sebagai syarat. Dah datang jauh musafir dari Terengganu yang ambil masa 4 jam perjalanan, bagi lah masa lebih untuk bermain dengan cucu mereka ni. Tak lama singgah dalam 2 jam lebih di sini kemudian mereka bergerak balik.
 
Irfan selepas kena gunting rambut dan sebelum cukur sepenuhnya.
Family Photo kami bertiga selepas Majlis Cukur Jambul
 
 Oleh kerana ini pengalaman pertama untuk aku mencukur kepala bayi, disebabkan tanggungjawab dan inginkan pengalaman, ada juga bertanya pengalaman kawan-kawan sebelum ini sebagai persediaan dan mindset.Di mulai dengan bahagian tepi telinga kiri dan kanan semasa Irfan sedang menyusu dan tidur. Kemudian diteruskan dengan atas kepala, elakkan dulu bahagian ubun-ubun bayi yang perlu perhatian lebih.. Semasa mencukur, sediakan bekas berisi air untuk basahkan rambut bayi dan untuk letak rambut bayi nanti. Sediakan tisu untuk lap dan buang rambut terkumpul pada mata pisau cukur supaya proses mencukur jadi lancar. Sesekali cuba cukur pada tangan sendiri untuk melihat kelancaran mencukur.
Selesai mencukur botak Muhammad Irfan Suyan ni yang berumur 65 hari. Alhamdulillah majlis berjalan lancar menyahut seruan Sunnah Rasulullah s.a.w walaupun terlambat.
Moral: atur majlis dengan teliti dan jangan ikut nafsu semata-mata. Seeloknya buat di kalangan ahli keluarga sendiri sebab kita sendiri mengawal masa dan kelapangan serta tidak libatkan orang lain yang tiada berkepentingan. Walaupun dalam Islam tidak menggalakan pembaziran, tapi ikut kemampuan sendiri, bukan kerana adat melayu semata-mata. jika hendak ikut adat melayu, pastikan betul-betul memahami maksud tersirat di sebalik adat.

Baccan tambahan:
http://www.babycenter.com.my/a1033015/cukur-jambul-tradisi-melayu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Badge

Follower-Google-Blogger

Iklan

Blog Archive

Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger

Cari Blog Ini

Hubungi Blogger di Sini

Nama

E-mel *

Mesej *

Copyright © Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger | Powered by Blogger
Design by WP Lift | Blogger Template by NewBloggerThemes.com