28 April 2016

Assalamualaikum dan Salam Alam Maya,

Bagi sesiapa yang ada instagram, mungkin ada perasan atau tidak pasal feature Instagram yang baru ni. Feature ini memudahkan bagi sesiapa yang ada banyak akaun instagram..Ada Instagram Personal la..Insta melancong..Instashop..Insta Fan Club..Insta Blog...dan macam-macam akaun untuk satu owner.. Korang boleh uruskan semua akaun dalam sekali log in je.. Contohnya macam dalam Gambar tu.. Aku ada Insta Personal, Insta Hobi KacaLaut dan Insta Brand sendiri..

Sebelum ni aku log out akaun insta ni..log in insta sana... pastu log out balik..log in balik. Jadi agak leceh dan memalaskan kan... (Korang rajin takper la....)
Step dia mudah je.. Log In satu akaun.. Lepas tu dekat pepenjuru atas sebelah kiri ada menu.. Tekan 'Add Account' dan Log In untuk Akaun Instagram yang lain... Kalau ada 10 Akaun Instagram pun, maka berjela la. Buka Instagram ni mudah jer
Atau
Boleh pergi ke bahagian 'Edit Profile' atau ' menu atas sebelah kanan'..Skroll bawah sekali dan 'Add Account'.

Kalau nak Log Out, Boleh Log Out satu-satu akaun atau Log Out All Account. (Kalau Guna Phone/Tablet la..)

27 April 2016

Assalamualaikum dan Salam Alam Maya,

Bila buka Bab PTPTN ni memang agak tak senang duduk. Al maklumlah buat pinjam berpuluh ribu pastu bila bertahun-tahun habis belajar, masih takat tu je nilai hutang..walaupun dah siap berapa kali musim bunga yang terus berkembang ni. 

Ada yang sangat komited dalam bayar hutang PTPTN ni, ada juga yang jenis liat tak bayar langsung, dan ada juga yang tenggelam timbul bayar PTPTN. Ya, betul kita ada komitmen kewangan lain yang lebih penting (kononnya la semua nak jadi alasan...Ehh. terkata diri sendiri pulak..).

Bila dah kerja, gaji pun tak seberapa..hidup merantau.. nafkah keluarga lagi kan.. semakin lama semakin banyak komitmen kewangan ni.

Bagi yang komited bayar tu memang terbaiklah. Namun bagi aku yang jenis tenggelam timbul ni, aku ambil kaedah bayar secara Online PTPTN dan CIMBClick menggunakan EFES PTPTN.

Aku agak risau untuk buat potongan gaji sebab bimbang potongan tak terkawal dan selamat, tetiba di buatkan ada masalah teknikal PTPTN dan potong banyak.. naya jugak tu..Jadi, aku cuma playsafe la.. kesedaran untuk langsaikan Hutang tu masih ada dalam diri...

Bila buka website EFES PTPTN ni akan terpampang muka depan ni. Jadi, masukkan No.KP dan No.Pinjaman sebagai password korang (Kalau tak ingat no.pinjaman..sila berurusan dengan PTPTN)
Masukkan No. Kad Pengenalan dan No. Pinjaman sebagai Password. No.Pinjaman boleh di dapati di Surat PTPTN atau berhubung dengan Web PTPTN kalau tak ingat.
 Jadi dalam EFES ni korang boleh pantau baki, penyata, buat bayaran balik (ikut kemampuan)
 


 


 
 Masukkan nilai yang hendak di bayar, klik pada butang teruskan. Setiap transaksi di caj 53 Sen.


 Kemudian akan re-direct kepada CIMBClick dan teruskan dengan Step-by-Step CIMBClick (Atau mana-mana Internet banking Pilihan)


 
Bila selesai akan terima emel macam ni atau final step akan terima resit transfer.

Rujuk PTPTN jika ada kemusykilan.

cerita lain di blog ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Badge

Follower-Google-Blogger

e-nuff

Blog Archive

Label

1 1malaysia 2 2012 2017 24 jam 3 3D 3in1 5 7 9 acara adab adat kahwin adat melayu adobe reader ads adsblock adun pkr affiliate agama agen agensi agropreneur muda ahli fotografi aidiladha aidilfitri air air beras air buah air mani air mata air pasang besar air soya air terjun air terjun sekayu airport ais krim goreng akal akaun akhbar aksesori aksi aktiviti aktiviti sukarela akuarium alam alam maya alam semulajadi album alquran ampang anak anak baik anak kucing anak mak anak muda anak pertama anak sulung analytic android aneh Angkasa animasi animasi kartun anime anjing comel annona reticulata annoying orange annual dinner anugerah skrin apa itu halal apa itu monolog apa itu monsun aplikasi android apmm april april fool aquaria klcc arca art artifak artis artistic wire arts asal nama siti asian food channel askar assignment astro astronomi astronomy aura alam auto publish autumn avatar awakening records awal pagi awan award awek cun awek gedik awek slim awet awet binatang awet haiwan awie axia axn ayah ayam ayam berempah ayam dara ayam penyet ayat azam baru background backpack badan badge button bahagian 1 bahan kitar semula bahasa bahasa arab bahasa melayu bakar lemak balai balik kampung band bangun tido bangunan runtuh bank bank rakyat bank simpanan nasional banner barang murah barang tiruan barangan perak barangan singer barangan tembaga baru bas bas ekspess bas ekspress bas intercity bas sani bas sani ekspress bas shah alam bas sp bumi bas transnasional basikal basmi anai anai batu burok batu buruk batu karang batuk bayar balik bayar balik ptptn bayar bonus bayar pencen bayi bayi comel bazar rakyat bazar ramadhan beastly beban hutang bebel bedah bedah siasat bedil bedil lalat bekas buku kertas bela tokek belajar belajar buat blog belajar membuat blog belangkas beli barangan komputer murah beli belah beli lembu korban beli online belia belia dan sukan ben ashaari ben10 alien swarm benteng ombak bentuk hati beranak beras pulut beras pulut hitam berat badan ideal berbilang kaum berbisa berbuka puasa bercuti di pulau bercuti di pulau redang berhenti merokok berita berita harian berita semasa berita terkini berita utama berkelah berlagak berlakon filem bersalin pembedahan bersara bersih pantai best BeST. biotech bestfriend forever besut betta betta splendens beyond bff bila nak kahwin bilik pengantin bilik tidur binaan binary code translator binatang peliharaan bio marin biocareer biodata biokill biologi marin biomalaysia bioskill biotech corp biotechcorp biotechorp bioteknnologi bioteknologi bioteknologi malaysia birthday birthday card biskut raya bisnes bitch bitch card black and white black eyed peas bliss yogurt drink blockquote blog blog archive blog bawah umur blog contest blog contest dapat duit blog gadget blog giveaway blog jana duit blog komen blog ramai follower blog serius blog stca blog tutorial blog update blogger Blogger blogger android blogger boy blogger droid blogger malaysia blogger new interface blogger terengganu blogger tutorial blogger wajah baru bloggerdroid blogging bloglist blogshop blogspot blogwalking bloody raya blue dragon bocor boikot bola sepak bonuslink bookmark bot umt botak bowling box brain breakfast broadband broadband internet celcom BSN buah anggur buah dada buah eksotik buah hampir pupus buah hutan buah keriang buah keriyang buah koko buah maga buah mempelam harumanis buah nona buah pisang kaki buah salak buah tempatan buah tropikal buahan tempatan buang bayi buang lemak buat duit online buat like page facebook buat muka kartun buatku tersenyum buaya bubur ayam bubur pulut bubur pulut hitam budak kampung budak sekolah buffered earning buffet buka akaun buka puasa buka puasa di perantauan bukit besar bukit jalil bukit runtuh bukit terengganu bukti kejadian alam buku buku log scuba bulan bulan mengambang bulan penuh bulan penuh terbesar bulan puasa bulan ramadhan bulan terbit bundle bunga api bunga roselle burlesque butik pengantin butterfly button badge buy online cabaran cabaran 30 hari cabut gigi cabutan bertuah cadbury caesarean cafe cahaya lampu dari botol plastik caj pentadbiran calon tambahan kpli jqaf 2012 cameron diaz camp cara cara bayar online saman cara berenang cara blok nombor tidak dikenali cara buat like page facebook cara cukur jambul cara daftar paypal cara dapat duit online cara delete cara delete item not found cara edit gambar cara edit video cara jawab soalan cara letak keywords blog cara makan buah salak cara membuat air soya cara membuat dadih cara membuat jeli cara membuat jeli kelapa cara membuat jem cara membuat jeruk cara membuat jeruk petai cara membuat kebab cara membuat kordial cara membuat kordial buah cara membuat laman web cara membuat maruku cara membuat mee kuning cara membuat nasi lemak cara membuat popia cara membuat sandwich cara membuat sos cara membuat sos spageti cara membuat spageti cara menanam roselle cara mudah masak spagetti cara proses coklat cara tambah follower blog cara tangkap ular cari idea cari jodoh cari nama bayi cari rezeki cars carta hati najwa latiff carta pembuatan koko cash out cashout nuffnang cat fight cave of the golden rose download cave of the golden rose links cd cetak rompak cek cek nuffnang celcom celcom broadband celcom skmm cendawan cendawan susu harimau cendol pulut perlis cengkerik tanah cerita hantu melayu cerita kreatif cerpen cerpen blogger cerpen online chatbox cheeseburger chendering chicken chop chimpazee china cicak cicak mahal cicak rumah cicak tokek cimbclick cina cinema cinema online cinta cinta muka buku cip rosak citrawarna code coffee latte coklat masakan college comel command prompt company computer computer solution contest contest blog contoh lesen scuba contoh resume converse cosplay couple couple keychain couple pendant craft croc crown of thorn csr cuaca cuaca hujan cuaca malaysia cuaca melampau cukur jambul cukur jambul bayii curi curi kabel curi tokek cuti cuti malaysia cuti sekolah cuti terengganu daftar daftar paypal guna kad atm daftar paypal guna maybank daftar pengundi daging dakwah dakwat kekal damnlol dana danau kota dance flick dancing dapat duit dengan online dapur dara dark coklat darurat datang bulan death race 2 debat kritian islam debit kad maybank degradable degree delete demam demokrasi dendang anak gig denggi depress derma melalui paypal derma organ derma organ dalam islam derma organ malaysia deroyazz descent 2 description description blog design desktop dessert dessert. kuih destinasi menarik detik tenang dewan bahasa pustaka digi digi awards digi internet awards digital dilema dim display dinnet on bed disable folder option disaster discovery water on the moon disney disposable DIY DIY craft dna do it yourself doa masuk rumah baru documentation dofollow domain dongeng doodle doodle muka dosh Download download ebook percuma download jadual berbuka puasa download jadual imsak dan berbuka puasa download jenis tulisan cantik download lagu download movie download video dpli dragon nest dragonfly dragonfly wire craft drama drama blogger boy drama tv drmaza duit duit 1 sen duit baru duit blog duit dengan blog duit kertas baru duit lama duit online duit raya dungun dunia dunia haiwan dunia maya durian durian murah eagle eye earth day earth hour earth quake ebook cara membuat laman web ecard ramadan eclipse edisi terhad edit edit blog edit gambar edition ego ejaan ekologi muara bakau ekonomi eksotik ekspedisi ekspres ekspress ekstrak enzim buah ekstrak herba ekstrak sarang burung elektrik elizabeth wong email gmail emma watson emoe emosi engganu english enterprise entri entri blog environment enzim enzim buah enzim buahan tempatan eqbalzack event evolusi evolution exercise exotic pet external hardisk Extraordinary Pantene Commercial ezytopup facebook facebook like page button facebook timeline fadilat fadilat tarawikh fail fail buka dengan adobe reader fakta bulan fakta makanan fama family far far away fardu haji fasa bulan fashionista fast fatwa favourite feng shui fenomena supermoon festival belia festival rakyat fesyen fesyen islam fesyen pengapit ffollower blog fifa fighting filem filem bawah umur filem inggeris filem karak filem kru filem melayu filem remaja film final year final year project finale firaun firefox first station first touch fish fitness flight float gadget flora fogging fokus follower food food blogger footer for the rest of my life forest secret forex rate format format komputer format laptop format resume formula jeli kelapa formula kordial buah forum forum blog foto fotografi fotografi kahwin free download free wifi fresh graduate fright night frust fujifilm fujifilm j38 fujifilm jv250 fullmoon gadget gajet terbaru gambar gambar alam semulajadi gambar bayi comel gambar haiwan gambar haiwan comel gambar islamik gambar kemalangan gambar kucing gambar lawak gambar menarik gambar micro gambar santai gambar semut gambar serangga gambar sunset gambar unik game online game telefon gantz gastrik gathering blogger gathering blogger terengganu gaya hidup gaya hidup; lifestyle gaya kucing gelagat gelagat si manja gelas besar gempa bumi gemuk generasi muda gengblogger gerhana gerhana bulan gerhana bulan. eclipse getah ghost ghost whisperer giant gigi geraham bongsu gingseng giveaway glowbro kolagen gmp god goldcoast google google adsense graduan graduan lepasan ijazah graduan menganggur green shoots green world genetics group whatsapp gunting rambut gunung nuang gupi guppy gym gym buddy haccp hacker hadiah kontes blog hadiah menarik hadiah terhad hadis hadis palsu hadis puasa hai-o haiwan haiwan comel haiwan eksotik haiwan kacuk haiwan peliharaan haiwan pelik haji di mekah haji di terengganu haji mabrur hak pengguna hal kahwin halal halal jakim halal malaysia halloween halo moon halo moon ring halo moon ring cause hamster hand craft hand made craft handcraft handphone handphone android handphone sebagai modem handphone wifi handset handsome hantu hantu kak limah balik rumah happy happy birthday mama hapuskan ptptn hardisk harga harga buah harumanis harga durian harga harumanis harga lesen scuba harga naik harga pokok herba harga sarang burung walit harga tokek hargai nyawa hari bumi sedunia hari guru hari ibu hari jadi hari lahir hari raya hari raya aidiladha hari raya aidilfitri harian metro harry potter harry potter part 2 haru ulangtahun hasil inovatif hasil kreatif hati haunted changii hayati isa hccp hd movie header header blog headset health healthy life heartbeat.my hedgehog hensem hentian duta hentian pudu hentian putra herba herba malaysia hiasan hidden files hidup bekeluarga hidup bujang hidupan laut high school musical hiking hikmah hina hindustan hitam manis hobby hobi hobi blogging hobi mengumpul syiling holiday homeless homemade burger homestay homosapiensz hormat orang tua hospital kuala terengganu hospital pekan hospital sultanah nur zahirah hotel bajet puduraya hotel murah hotel primula resort hotel seri malaysia househusband housemates how to block number how to remove new folder.exe htc htc w htc wildfire html hujan hukum hukum april fool hukum cukur jambul hukum derma organ hukum sambut tahun baru humankind heritage hunger hutan paya bakau hutang i love you ibu bapa ice white icon idea idea baik idea berharga idea bernas idea bijak idea bisnes idea blog idea blog contest idea jadi jutawan idea jadi kaya idea kreatif idea mencari duit idm ikan ikan bakar kuala perlis ikan bandaraya ikan besar ikan hiasan ikan laga ikan laga siam ikan pulau redang iklan iklan blog iklan nuffnang iklan online iklan terapung iklan tv3 ikon illusion ilusi gambar image imageshack impian imsak income indie indonesia info innocent steps inovatif insomnia inspirasi insta instagram install instant coffee instashop intanurulfateha intercity international beach cleanup internet internet murah celcom internet slow interview invitation ioi group ip tracker ipta islam islam dan sains islam liberal islamic islamic fashion festival islamik kartun iso 22000 iso 9001 israel isteri isu semasa isu semasa di malaysia it it fair 2011 item not found itik sekati jabatan belia dan sukan jabatan pendaftaran negara jabatan pertanian jadi model jadual jadual malaysia jadual waktu berbuka puasa jaga alam sekitar jahit luka jakim jalan jalan cari makan jalan jalan perlis jalan jem jalan lama karak jam tangan lelaki jambu janggut ali januari 2017 japan jatuh motor java latte jawapan jawapan rm1 saya jawapan teka teki duit seringgit jawatan kosong jawatan kosong. jay chou jeans jeli buahan jellyfish jem nanas jenis handphone jenis herba jenis kucing jenis ular jepu jepun jerangau jerantut jerebu jerebu di malaysia jimat tenaga elektrik jin jin notti jiwang jobsmalaysia jogging johor johor bharu jom heboh jpj JPN jual online jual tiket jual topup jualan murah juara jubli perak jumpa ceo jus roselle justin bieber baby kaabah kaabah banjir kaca laut malaysia kacalaut kacau awek kad kad Ic hijau kad kredit kad nama kerja kad nama kreatif kad pengenalan kad pengenalan sementara kad raya e-card kad visa maybank kadar hotel kerajaan kadar zakat fitrah kaedah kahwin kahwin muda kajian saintifik herba kaki game kalendar 2017 kalendar cuti malaysia kalendar malaysia 2017 kamera kamera digital kamera fujifilm kamera underwater analog kameraxburuk kangar kangar perlis kangta kapsul sayuran kartun karya cerpen kasut kawan kawan teman dan sahabat kayu reput kayu seni kb mall kebab kebab daging kebaikan kebaikan roselle kebakaran kecantikan kedai kedai alat tulis kedai makan kedai menjual alat tulis kedai online kedai rakyat kehidupan kehidupan sihat keibubapaan keindahan islam kejayaan kekasih kelab blogger kelab blogger ben ashaari kelab motor kelantan kelebihan kelebihan islam keliru keluarga kem seri keluang kemalangan kemalangan jalan raya kemalangan motorsikal kemaman kematian kementerian kesihatan malaysia kementerian pelajaran malaysia kempen kurangkan beg plastikm kempen politik kemudahan bas intercity kena ragut kenangan manis kenapa lelaki boroi kenny rogers keputusan keputusan interview mardi keputusan leftenan maritim keracunan kerajaan kerepok lekor terengganu kereta kereta sewa keriyang dot kerja kerja amal kerja kerajaan kerja kilang kerja kosong kerja kosong 2012 kerja lapangan kerja makmal kerja outstation kerja overtime kerja partime kerja pengurusan kerja pertama kerja sementara kerja separuh masa kerjasama ipta kerjaya kerjaya technology park malaysia kerjaya tpm biotech keropok lekor terengganu kertas kertih kesalahan kesalamatan kesan anai anai kesan selam scuba keselamatan keselamatan makanan keseorangan kesihatan kesihatan diri kesihatan gigi ketam ketam ada salib ketam aneh ketam aneh muncul ketam celup tepung ketenangan jiwa ketupat sotong keychain keychain edisi terhad keychain handmade keychain limited edition keychain terhad keychain unik kfc kfc malaysia khasiat khasiat buah tempatan khasiat herba khasiat petai khasiat roselle khasiat sarang burung walit khunsa khurafat kilang baru kilang kopi kipas kisah bersalin kisah isteri bersalin kisah pemuda kisah rumahtangga kisah suami kisar kitar semula kitar semula kertas kitchen science KL kl tower klcc klip kmpk kolagen kolam air panas la kolam renang terengganu kolej koleksi kerang laut koleksi penanda buku koleksi serangga mati koleksi syiling komedi komen komen anonymous komen anonymous blogger komen tanpa nama kompleks sukan negara kompoun parking komputer komuniti blogger kontest konvo kopi kopi 3in1 kopi kapal api kopi kapal api grande kopi segera kopitiam kopitiam halal korban kordial kordial nangka kordial roselle korea korea drama kosmik kotak kotak serbaguna kpli kraf kraf dawai kraft dawai kraftangan kraftangan dawai kraftangan manik kraftangan unik kreatif kritik kru kru production kuala berang kuala ibai kuala lumpur kuala lumpur travel kuala terengganu kuantan kuat makan kuatkuasa halal kubur kucing kucing comel kucing terbang kuih comel kuih kreatif kuih maruku kuih moden kulat kumbang kura kura kunyit kupon kursus kursus bioteknologi kursus keusahawanan kursus mardi kursus membuat mee kuning kurus kwsp la camisa negra labah labah ladybirds musim mengawan