22 Disember 2016

Plastik kebanyakannya diperbuat berasaskan petroleum mengambil masa beratus tahun, malah sampai beribu tahun. Para pengkaji tak dapat tentukan secara tepat tempoh sebenar plastik ini mengurai secara semulajadi. Plastik yang di guna berpuluh-puluh tahun dahulu masa ada dijumpai sehingga sekarang dalam keadaan elok.

Kempen Kesedaran Penggunaan Plastik ini telah lama diadakan di Malaysia. Kini, Selangor bergerak ke depan lagi untuk mengharamkan terus penggunaan plastik di negeri tersebut. Mungkin bukan 100% di haramkan. Pengguna akan di cas minima 20 sen setiap plastik beg jika mahu tapi kalau ada duit lebih sekalipun, jangan jadikan alasan untuk menggunakan plastik secara berlebihan. Di tempat kerja saya pun sudah tidak menggunakan polisterin sebagai pembungkus makanan tetapi guna bekas makanan plastik biodegradasi (Plastik Biodegradasi ialah plastik yang mudah terurai oleh alam semulajadi (microorganisma)

Kita sebagai manusia yang berakal sebolehnya menyokong tindakan menyelamatkan Bumi yang sedang sakit ini dengan mengurangkan penggunaan plastik. Selepas ini, boleh lah bawa beg Ikea ke, Beg Louis Vutton ciplak ke Beg Sandang ke bila membeli belah nanti. Sudah pasti setiap rumah mesti ada satu beg plastik yang besar dan kat dalamnya diisi dengan gumpalan-gumpalan plastik lain. Kan sayang nak buang beg plastik tu kan, kononnya mungkin nak guna lagi. Apakata beg plastik yang sedia ada guna semula.

Banyak kajian dijalankan oleh para penyelidik bagi mencari alternatif yang ekonomi bagi menggantikan plastik ini. Ada juga kajian untuk mempercepatkan penguraian plastik sedia ada supaya longgokan sampah berasaskan plastik dapat dikurangkan seperti kajian pelajar daripada Taiwan, Tseng I-Ching dan pelajar berumur 16 Tahun!, Danaiel Burd.

image via freemalaysiatoday

 Selangor haramkan beg plastik mulai 2017, kata exco

[Berita Sumber Free Malaysia Today]
PETALING JAYA: Kempen “Hari Tanpa Beg Plastik” yang dilaksanakan kerajaan negeri Selangor pada setiap Sabtu akan dilanjutkan setiap hari mulai tahun depan, kata Elizabeth Wong.
Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Pengguna negeri itu berkata, kerajaan negeri turut melaksanakan kempen bebas bekas polistirena mulai tahun depan.

“Mulai 1 Januari 2017, peniaga di Selangor tidak lagi membekalkan bekas makanan polisterina serta pemberian beg plastik tidak diberikan secara percuma.
“Undang-undang pihak berkuasa tempatan berkaitan hal itu sudah dikaji bagi menyokong dasar ini dan peniaga harus bersetuju mengamalkan kempen bebas plastik dan polistirena apabila memperbaharui lesen perniagaan.
“Peniaga akan dibekalkan bahan visual untuk meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap Kempen #BebasPlastik,” katanya pada pelancaran kempen #BebasPlastik di Bangunan Setiausaha Kerajaan Selangor, hari ini.

plastik, bebas plastik, selangor
image via #BebasPlastik
Wong berkata, kerajaan negeri menerusi kaji selidik mendapati 71% penduduk Selangor merasakan kempen ‘Bebas Beg Plastik’ yang mula dilaksanakan setiap Sabtu sahaja tidak memadai.
“Kita perlu membuat perubahan dan kita komited kepada perubahan ini dengan melaksanakan polisi memerangi pembuangan sampah yang berleluasa dan menekankan isu alam sekitar seperti pemanasan global.

“Kesemua majlis rasmi dan bangunan kerajaan Selangor sudah menghentikan penggunaan beg plastik dan polisterina. Perubahan hanya akan berlaku apabila setiap peringkat masyarakat terlibat dalam usaha ini,” katanya.
Adun PKR Bukit Lanjan itu berkata, kerajaan negeri turut melancarkan laman web pendidikan yang membolehkan orang ramai berikrar menyokong kempen bebas plastik dan menggalakkan peniaga serta pembekal mendaftar.

Selangor, katanya, menyasarkan 20,000 ikrar dikumpulkan menjelang tahun baru nanti.
Selangor mula melaksanakan kempen “Hari Tanpa Beg Plastik” pada 2010, dengan sokongan kebanyakan pasar raya besar, pasar mini dan premis perniagaan, pada setiap Sabtu.
Pengguna akan dikenakan bayaran 20 sen bagi setiap beg plastik dan wang itu akan disalurkan kepada badan kebajikan atau program kepenggunaan serta pemuliharaan alam sekitar.

Rujukan:

    1. http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/12/21/selangor-haramkan-beg-plastik-mulai-2017-kata-exco/
    2. http://www.jurnalmalaysia.com/?p=29
    3. http://www.natural-environment.com/blog/2008/01/10/how-many-plastic-bags-do-we-use-each-year/
    4. http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/blogs/boy-discovers-microbe-that-eats-plastic
    5. http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/blogs/high-school-girl-discovers-styrofoam-eating-bacterium
    6. http://www.mnn.com/earth-matters/translating-uncle-sam/stories/what-is-the-great-pacific-ocean-garbage-patch

      18 Disember 2016


      Di Dalam Labor Room (Sedia Bersalin)

      26 Nov. 2016. Jam 11:10 pagi -
      Setelah isi Buku Log dan tandatangan Akuan diri bahawa Pihak Hospital tidak akan bertanggungjawab jika apa-apa berlaku di dalam Labor Room(LR), Nurse pun panggil masuk ke dalam. Bila jejak kaki di dalam Labor Room (LR), perasaan masih tenang. Melihat isteri sudah terbaring di atas katil di temani dengan 2 orang Jururawat perempuan yang nampak profesional menyiapkan kes bersalin isteri. Seorang lagi Jururawat sesekali menjenguk melihat jika ada apa-apa keperluan. 

      Isteri kelihatan berkerut menahan kesakitan yang suami tidak dapat bayangkan. Katanya dari pinggang ke bawah seperti hendak tercabut dari badan. Aku tidak bertanya berapa bukaan sekarang, cuma berapa bukaan yang sedia untuk bersalin iaitu sehingga 10cm. Isteri sudah dipakaikan pakaian hijau kemudian disarung dengan pakaian bersalin. Aku cuma duduk di bahagian tepi aras leher isteri,memegang erat tangannyadan mengusap ubun-ubun. Di dalam hati sentiasa berdoa supaya permudahkan. Isteri tak sempat menjamah makanan sejak datang hospital tadi, air selusuh pun tak sempat teguk. Cuma berbekalkan doa dan kata semangat.

      Jururawat Mulakan Kerja

      11:15 pagi - Sangat kagum melihat kerja profesional jururawat ketika proses bersalin ni, mulut mereka tidak putus bagi kata-kata semangat, nasihat dan pesanan kepada isteri di samping mereka merawat menyambut bakal bayi kami. Aku cuma mampu memberi sedikit kata-kata, di tenggelami dengan motivasi daripada Nurse. Aku menahan kepala isteri dari baring ke bantal kerana mengikut nasihat Nurse supaya kena sentiasa melihat arah perut. 

      11: 30 pagi - Isteri sedang berjihad melahirkan zuriat kami, melahirkan unat Nabi Muhammad. Tidak putus-putus nafasnya supaya dikawal, kadang kala.  ada helaan nafas yang dicuri. Nurse serta merta ingatkan supaya bernafas dengan betul. Seorang Nurse bertindak seperti ketua, seorang lagi membantu dan bersedia dan seorang lagi bersedia di persiapan bayi. Beberapa minit kemudian nampak sedikit bahagian kepala. Nurse makin galak bagi semangat minta jangan putus nafas dan cepat supaya bayi tidak lemas, aku membisikkan bagitau sedikit lagi, sudah nampak kepala.
      11:35 pagi - Bila nampak je bucu kepala Nurse bantu bayi untuk keluar sambil isteri meneran. Kepala bayi dah keluar penuh sampai leher. Ketua Nurse terus menarik bayi keluar. Dalam beberapa saat, Bayi meluncur laju seperti turun dari gelongsor air bersama dengan tali pusat yang keputih-putihan lebih kurang 60 cm jauhnya dari ibunya. Aku bagitau isteri sudah keluar.. Sudah keluar...sambil mengucup dahinya. Isteri mengucap syukur alhamdulillah...

      Selamat Dilahirkan

      11:36 Pagi - Dalam beberapa saat itu juga daripada tiada suara terus mendengar suara tangisan. Suara tangisan yang dapat meruntun hati ibu bapa ini yang menunggu 38 minggu 2 hari akan kelahiran zuriat, waris dan jariah terakhir ini. Secara serta merta apabila mendengar suara tangisan bayi pertama ini, jiwa dan hati aku seorang lelaki yang susah menangis dan kerap di sebut sebagai 'tiada perasaan' menjadi sangat sebak. Tidak terkawal rasa hati, terus menangis teresak-esak kesyukuran, air mata berderai mengaburi pandangan. Nurse bagitau hendak potong tali pusat Irfan bayi dan mohon untuk berselawat. Kami berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad. Berpeluang menjadi umatnya. Isteri berselawat mudah cuma aku masih teresak, air mata masih mengalir laju. Selesai sahaja potong tali pusat, Nurse minta suami supaya tunggu di luar sementara mereka menyiapkan bayi dan isteri. Sebelum itu, Nurse minta suami mengesahkan jantina bayi tapi jangan bagitau isteri lagi. Setelah mengangguk akan jantina bayi, aku terus keluar. Air mata masih mengalir lagi. Seketika di luar bilik, aku terduduk di kerusi menunggu. Menghabiskan tangisan dan air mata. Nurse tadi mohon tunggu di luar pintu, melihat keadaan masih menangis..dia bagi chance untuk habiskan perasaan dulu. Dia dah biasa dengan situasi macam ni kot.

      Aku berlalu keluar membawa beg aku dan beg bayi. Air mata sudah kesat sepenuhnya. Aku menunggu di luar Whatsapp ke Ahli Keluarga bagitau isteri selamat melahirkan bayi lelaki yang comel seberat 2.74kg. Menunggu mak ayah mertua tiba.
      Ikuti Bahagian 1 terdahulu.

      16 Disember 2016

      Bagi pekerja kakitangan awam terutamanya, tarikh gaji merupakan hari yang sangat-sangat dinanti setiap bulan. Dalam beberapa hari lagi Tahun 2016 bakal menutup tirai dan Tahun 2017 akan menyusul.
      Pembayararan Gaji bagi Bulan Disember 2016 adalah hari Selasa, 20 Disember 2016
      Pembayaran gaji bagi bulan Disember tahun 2016 adalah pada hari selasa 20.12.2016

      Pautan Sumber Asal » mysumber.com
      Pembayaran gaji bagi bulan Disember tahun 2016 adalah pada hari selasa 20.12.2016

      Pautan Sumber Asal » mysumber.com


      Pautan Sumber Asal » mysumber.com

      Yang berkenaan boleh merujuk kepada Jadual dan Tarikh Pembayaran Gaji Bulanan bagi Tahun 2017. 

      Jadual dan Tarikh Gaji Kakitangan Awam 2017

      Berikut adalah Jadual Dan Tarikh Pembayaran Gaji bulanan tahun 2017 untuk Penjawat Awam atau Kakitangan Awam seluruh negeri Di Malaysia

      Tarikh Gaji 2017  
      Hari      Catatan
       19 Januari
      Khamis (Tahun Baru Cina 28, 29 Januari)
       23 Februari
      Khamis
       23 Mac
      Khamis
       25 April
      Selasa
       25 Mei
      Khamis
       15 Jun
      Khamis (Hari Raya Aidilfitri 25, 26 Julai)
       25 Julai
      Selasa
       24 Ogos
      Khamis
       25 September
      Isnin
       11 Oktober
      Rabu (Hari Deepavali 28 Oktober)
       23 November
      Khamis
       21 Disember
      Khamis (Hari Krismas 25 Disember)




      Nota:
      • Gaji kakitangan sektor awam dibayar sebulan sekali
      • Lampiran jadual pembayaran diatas merangkumi satu tarikh gaji untuk semua negeri
      • Tarikh pembayaran gaji masih tertakluk kepada pindaan semasa oleh Jabatan Akauntan Negara Malaysia (ANM)
      • Sebarang perubahan akan dikemaskini dengan kadar segera  [Sumber: bmblogr][mysumber]

      gaji 2017, kakitangan awam

      Tarikh Bayaran Bonus 2017 bagi Kakitangan Awam

      • Tarikh : Awal bulan Januari 2017
      • Bayaran bonus kakitangan kerajaan : bonus RM500 untuk 1.6 juta kakitangan awam
      • Bayaran pesara kerajaan atau pencen : RM250  [Sumber: BeritaSemasa]

      JADUAL PEMBAYARAN PENCEN BULANAN BAGI TAHUN 2016 /2017

      Tarikh Dapat Bayaran Duit Pencen 2016 / 2017

      20 Januari - Rabu 
      19 Februari - Jumaat 
      21 Mac - Isnin 
      21 April - Khamis 
      20 Mei - Jumaat 
      21 Jun - Selasa 
      21 Julai - Khamis 
      19 Ogos - Jumaat 
      21 September - Rabu 
      19 Oktober - Rabu 
      21 November -Isnin 
      19 Disember - Isnin
       [Sumber: LayanStreaming]

      mbayaran gaji bagi bulan Disember tahun 2016 adalah pada hari selasa 20.12.2016

      Pautan Sumber Asal » mysumber.com

      14 Disember 2016

      Bila disebut tentang lelaki selepas kahwin secara automatik akan membayangkan seorang lelaki yang berisi, gemuk. Bila ditanya atau menegur lelaki yang sudah berkahwin, antara kebiasaannya ialah:
      "Kenapa makin gemuk sekarang?"
      "Makin bahagia nampak..." (teguran sinis-mesra)

      Lelaki yang ditegur biasanya menjawab, "Biasalah bro, dah kahwin....". atau ada tersengih-sengih..
       Nampaknya memang dah fakta lelaki semakin berisi, gemuk selepas kahwin. Kalau ada yang dapat maintain penampilan fizikal tu memang berdisiplin lah. Ada juga spesis lelaki yang maintain je kurus tak kira berapa lama kahwin, makan banyak mana. Yang ni memang spesis teristimewa. Bagi saya, saya jenis lelaki yang berisi selepas bekerja (habis belajar), kalau selepas kahwin memang terus je berisi dan makin bertambah isinya.

      Jadi dengan ini saya cuba merungkai beberapa teori yang terlintas sebab mengapa Lelaki boleh jadi gemuk selepas kahwin. Jika Google sekalipun memang banyak teori, sebab-munasababnya. Kali ini adalah teori daripada pengalaman saya sendiri.

      1. Hidup Bahagia dengan Keluarga Baru
      Memang tak salah lah kalau orang tegus "Happy nampak...." atau "Bahagia nampak....". Jadi ia memang salah satu sebab yang utama. Selera makan lelaki bertambah terutamanya makan bersama pasangan disebabkan perasaan gembira, bahagianya sampai tak terasa puas makanan yang dinikmatinya. Macam perasaannya perlu sentiasa di isi sesuatu seperti makanan. (Sama seperti stress).

      2. Kena Habiskan Makanan Pasangan atau Anak-Anak.
      Ini biasa berlaku (atau sebaliknya). Bila nak order makan bukan main banyak. Isteri pun terasa nak cuba menu baru tapi memang jenis tak makan banyak. Akhirnya, dengan perasaan 'takut membazir' (walaupun dalam hati ada rasa macam tak puas makan), maka lelaki 'terpaksa' lah habiskan makanan tersebut.

      3. Abang nak makan apa?
      Kalau isteri jenis suka memasak, memang sentiasa akan ada persoalan yang seperti ini. Bukan sahaja isteri, termasuk dengan mak mertua, mak kandung ditanya macam ni. Lelaki ni jenis menerima je. Masakan Mak-mak dan Isteri lah yang paling sedap walaupun Nasi Putih & Ikan Goreng Kunyit makan dengan Kicap (Toyu) dan Ikan Singgang, boleh tambah berkali-kali ni.

      Situasi ni tak termasuk lagi dengan sambil-sambil tengok TV mestilah nak sesuatu untuk mengunyah. Istilah mengunyah isteri ni lain daripada suami. Maka terhidanglah pelbagai kudapan bergoreng-goreng, dengan air teh tarik panas bersusu lagi.

      4. Habiskan masa di rumah berbanding di luar
      Bila dah jadi suami, ayah ni, lelaki pilih untuk habiskan banyak masa di rumah berbanding di luar. Kalau di luar pun mesti lepak makan, minum gak dengan kawan-kawan. Kalau sesekali outing, kat luar dengan isteri anak, mesti jalan-jalan sekejap..beli barang keperluan. Masa untuk bersenam jadi lebih terhad.

      5.Suka santai di rumah dan Suruh pasangan atau anak-anak ambilkan sesuatu
      Lelaki bila dah penat bekerja, mesti belum sempat salin pakaian dah landing atas kerusi, sofa, katil atau baring je atas lantai yang sejuk syok tu. Kalau perlukan sesuatu mesti nak suruh sesiapa berdekatan walaupun remote TV yang beberapa inci je.. Punyalah pemalas kan.

      6. Evolusi semulajadi Lelaki sebagai Suami dan Ayah
      Okay! Teori ke-6 ni bergantung kepada tahap korang sendiri nak ambil tahu, ambil cakna atau sepintas lalu. Teori evolusi Lelaki gemuk, berisi selepas kahwin atau selepas menjadi seorang Ayah berkemungkinan untuk memberi keselesaan kepada pasangan atau anak. Bila peluk pasangan atau baring atas peha suami terasa keempukannya seperti tilam Buno Maya Karing gitu. Kalau anak atau baby tidur, peluk ayahnya pun confirm rasa amat selesa sebab dilindungi dengan lapisan lemak yang beri suhu selesa dan empuk...Hahaha!

      Rujukan: Hanasuva

      13 Disember 2016

      Ikuti Bahagian 2: Suami Di Dalam Labor Room

      Pada 26 November 2016, Jam 11:36 pagi. Dari berstatus Bujang ke Tunang ke Suami dan sekarang sudah bergelar Papa dah. Cepat rasanya masa berlalu.

      Usia Kandungan: 38 Minggu 2 Hari (4 hari/ 6 Hari) 
      **Rujukan dari Klinik Peramu Jaya, Pekan; Klinik Jerantut dan App. Android.

      Alhamdulillah semuanya berjalan dengan mudahnya.

      Seperti pepatah inggeris "Every man can be a Father, Not every Father can be a Daddy"
      RNR, perhentian, perantauan

      Kisah bermula pada Jumaat, 25 Nov. 2016. Seperti biasa aku bekerja di Selangor dan menjadi kebiasaan dalam kehidupan alam Perkahwinan Jarak Jauh (PJJ) ini. Isteri sudah mula bercuti bersalin di Pekan, Pahang pada 18 Nov. 2016 (Mohon 2 minggu lebih awal daripada tarikh di jangka bersalin 'Due Date' iaitu pada 8 Disember 2016). Hari Jumaat malam Sabtu aku memandu seperti biasa dari Selangor ke Pekan, Pahang (Jarak lebih kurang 300KM, sebelum ni PJJ ke Jerantut, Pahang dalam 202KM dari Putrajaya. Sepanjang perjalanan tersebut Isteri bagitau semuanya seperti biasa, tiada tanda-tanda bersalin seperti yang di baca di dalam internet. Cuma semasa tiba di highway sekitar Gambang, suasana jadi sangat berkabus dan agak susah untuk meneruskan perjalanan, jadi aku terpaksa berhenti di RNR Gambang, termenung, lap cermin kereta untuk teruskan perjalanan.

      26 November 2016, Sabtu
      Lebih kurang 4 Jam memandu Kereta Axia merah ni, setibanya rumah mertua di Pekan, memang dah letih dan mengantuk dah, terus terlelap sampai ke Subuhnya lebih kurang Jam 6 Pagi, Isteri kejutkan Solat Subuh. Dalam keadaan bertelekung putih, di atas sejadah mengadap kiblat dan sedia untuk Solat, Dia sempat bagitau,"Abang, sayang dah mula sakit ni..". Aku cuma mengangguk dalam keadaan mamai, mula bangkit ke bilik air untuk mengambil wuduk. Isteri sudah baring mengiring, sesekali muka terkerut menahan sakit. Selesai sahaja solat, aku baring menghadap perut isteri sambil perlahan-lahan mengusap. Berbisik pada kandungan,"Baby tak sabar nak keluar ya...". Isteri taknak maklum kepada Kak Ngah dan Mak Mertua lagi..jadi,. melihat keadaanya, aku minta izin untuk pergi mandi dahulu, sebelum ke Hospital Pekan lebih kurang 10 minit dari rumah. Sebelum itu aku cek telefon isteri, lihat pada browser  internet dan terlihat "Cara Buat Air Selusuh Untuk Isteri Versi Ustaz Don Daniyal" di Blog Mamachrysalis. Aku  send link  tersebut pada Whatsapp aku untuk bacaan.
      wad bersalin, kecemasan, kerajaan

      7:40 Pagi: Selesai sahaja mandi, Kak De dah berada depan pintu bilik, pada mulanya nak minta alih kereta..Kemudian Kak Ngah dan Mak pun datang meluru. Isteri mengereng menahan sakit kontraksi. Kak Ngah suruh terus pergi cek di Hospital terus untuk melihat bukaan berapa sentimeter (cm). Kami akur dan terus bersiap. Isteri sempat makan secubit roti canai.

      8:00 Pagi: Selepas bersiap kemas kereta, Aku, Isteri dan Mak naik kereta Axia aku ke Hospital Pekan, Ayah ikut daripada belakang. Aku drop  isteri dan mak di Lobi Wad Bersalin Hospital Pekan sementara aku pergi parking  kereta lebih kurang 200 meter dari situ. Pertama kali berurusan di Hospital Pekan, sebelum ini cuma tinjau lokasi.

      9:15 Pagi : Sekarang dah tenggelan di dalam masa, isteri masih kat dalam, Mak Ayah dah balik dulu pergi ke Pasar Tani katanya. cuma aku seorang tunggu di luar Wad Bersalin. Guard tak bagi masuk sebab bukan waktu melawat. Aku buka link 'Cara Buat Air Selusuh." pada Whatsapp tadi, Beg isteri dan beg aku sudah bawa terus, beg baby tinggal dalam kereta sebab bajet masih lama lagi la. Komunikasi aku dan isteri melalui Whatsapp sahaja, taknak la call sebab takut mengganggu di dalam hospital. Isteri bagitau Jururawat sudah check jantung baby, bukaan 2 cm dan tengah menunggu doktor datang. Oleh kerana hari Sabtu, Nurse bagitau Doktor bertugas cuma seorang. Oleh kerana ini pengalaman pertama untuk anak sulung, mengikut cerita-cerita kawan-kawan lain, bukaan 2 cm ni masih awal lagi jadi tak gelabah sangat lagi.

      9:45 - 10: 50 Pagi : Isteri bagitau sudah beralih daripada katil ke kerusi bagi memberi ruang kepada yang lebih kritikal. Baru lepas muntah dengan banyaknya. Nurse bagitau untuk makan dahulu sebab bimbang bukaan terus jadi besar. Aku cuma tunggu dari luar sambil membaca apa yang patut daripada browser smartphone "Cara Membuat Air Selusush" tersebut. Daripada pagi tadi, ada seorang bakal ayah untuk anak ketiga bersama menunggu dari malam tadi. Isteri dia pun baru sahaja melahirkan anak lelaki dalam Jam 9 Pagi lebih. Kedua anaknya sebelum itu adalah perempuan.
      milo, roti, gardenia

      11:00 Pagi :
      Nurse keluar memanggil aku.."Suami kepada *Nama isteri..."
      "Ya... saya." Aku menyahut.
      "Isteri Encik sudah bukaan 7 cm. Encik ambil slip ni pergi ke Bahagian Kecemasan untuk pendaftaran. Boleh bagi baju baby? ". Aku mengangguk dan sesekali menyampuk. Beg baby...aku simpan dalam kereta.

      Selepas pergi mendaftar di Wad Kecemasan, aku bergegas ke kereta untuk ambil pakaian bayi. Kemudian pergi masuk semula ke dalam Wad Bersalin serahkan dokumen Wad Kecemasan beserta dengan Set Baju Bayi. Sebelum Nurse izinkan suami (aku) masuk ke Labor Room, dia minta aku isikan maklumat di dalam Buku Log sebagai Akuan Diri jika berlaku apa-apa semasa proses bersalin dan Rekod Hospital.

      Sekian Bahagian Pertama...Ikuti Bahagian 2: Suami Di Dalam Labor Room

      16 November 2016

      Semalam ternampak Si Isteri kongsi cerita di Facebook berkenaan Kisah Sedih Si Suami Yang Tabah Ketika Isteri Bersalin Secara Pembedahan... Bacaan ini aku jadikan rujukan dan persediaan memandangkan dalam beberapa minggu lagi kami akan menghadapi situasi seperti ini dengan ujian Perkahwinan Jarak Jauh ni menambahkan lagi debarannya. Semoga Si Isteri sabar dan tabah menghadapinya dengan bersalin kali pertama dan anak pertama dalam tahun perkahwinan pertama. Bersalin secara pembedahan (Ceaserean) menjadi pilihan darurat demi nyawa bayi baru keluar ke Alam Dunia ini..
      (Lepas ni boleh karang cerita pengalaman sendiri...)

      Ikuti Kisah yang di kongsi ...
      suami isteri bersalin
      Marton Balla looks on as his wife, Kate Mitchell, undergoes a Cesarean section on February 17, 2013.
      Credit: Kate Mitchell from
      Photo Kredit PRI's World
      Isteriku dimasukkan ke wad kerana air ketuban telah pecah. Katanya bukaan hanya 2cm ketika itu. Dia memberitahuku supaya jangan risau kerana masih belum rasa sakit bersalin. Pada keesokan harinya barulah aku bertolak ke hospital untuk bertemu dengan isteri yang kucintai. Menatap wajahnya yang tidak bermaya, baru aku teringat yang isteriku masih tidak menyentuh makanan sejak dari petang semalam. Aku menyuruhnya makan sedikit, tetapi dia menolak kerana doktor telah menyuruh isteriku berpuasa bermula jam 6 pagi. Sayu melihat dirinya yang lemah, aku menghulurkan air minuman untuk membasahkan tekaknya. Tabahnyaa dirimu..

      Apabila jam menunjukkan pukul 10:00 pagi dengan bukaan seluas 4cm, dia ditolak masuk ke dalam labour room. Entah kenapa dengan bukaan seluas itu, dia sudah ditolak masuk ke bilik bersalin. Aku pun confuse. Setahu aku, bukaan yang sesuai untuk melahirkan anak ialah 10cm. Dan aku dimaklumkan oleh guard wanita India yang bertugas, isteri aku ditempatkan di bilik D. Dia memaklumkan bahawa kebiasaannya bilik itu akan dihuni oleh mereka yang mengalami masalah untuk bersalin. Aku mula gelisah. Tak tentu arah. Mungkin itu adalah mitos yang direka oleh achi India itu berdasarkan pengalamannya sebagai senior guard di sana. Pujuk aku sendirian.

      Berbekalkan Quran burukku yang aku bawa bersama barang-barang isteri dan baby yang bakal dilahirkan, aku selak helaian 440. Ya.. Aku mencari surah Yaasin. Pesan nenekku, bacalah Yaasin. Semoga dengan berkat dan rahmat yang ada pada surah itu dapat membantu isteriku bersalin secara normal. Kumulakan dari al-fatihah dan disusuli surah karamah itu. Satu persatu perkataan dan ayatnya ku alunkan perlahan sambil di dalam hati tak henti-henti berdoa agar diselamatkan isteri dan anakku.

      Usai membaca Yaasin dan menunaikan solat Zohor, aku tunggu lagi. Achi India yang sedari tadi memerhatikan gerak langkahku menegurku
      ’Adik.. Mari ikut saya. Kita masuk ikut pintu belakang. Adik boleh jumpa isteri adik,’’pelawanya ramah.
      Mungkin dia sedar aku dah semakin gelisah dan asyik mengintai ke dalam labour room. Alhamdulillah. Kalau boleh jumpa tenang sikit hati aku sebab dari tadi hanya membalas sms je. Keadaan sebenar isteri aku tidak aku ketahui.

      Dari jam 10 sampailah jam 4 petang isteriku ditahan. Bukaannya sekarang hanyalah 6cm. Setelah diinduce kali ke dua, bukaan rahimnya masih belum membenarkan bayi untuk keluar. Akibat terlalu lama menunggu, akhirnya doktor memutuskan isteriku perlu dibedah.. Ini kerana bayi di dalam kandungan isteriku semakin lemah. Aku yang cuba mengawal diri agar tidak panik, akhirnya tewas kepada diri sendiri. Air mata yang cuba ku sekat agar tidak mengalir seolah-olah tidak dapat dibendung. Seolah-olah mataku tidak ada penakung. Setiap kali aku bertutur, menenangkan isteriku.. Setiap kali itulah air mataku kan bercucuran jatuh ke tangannya. Mana taknya.. dengan keadaan dirinya yang sudah tidak bermaya, ditambah pula dengan tangan dan kakinya sejuk bagaikan direndam ais, tubuhnya menggigil.

      Dengan segala macam wayar berselirat di perut dan tangannya.. Hatiku meruntun sayu. Para doktor meninggalkan aku dan isteri untuk meluangkan masa bersama. Mungkin ini adalah untuk kali terakhirnya aku boleh bercakap bersama isteriku. Ini kerana doktor telah membuat keputusan, isteri aku mesti dibedah bagi menyelamatkan bayi yang hampir lemas.

      Beralunkan surah Yaasin yang dipasang di bilik bersalin itu..Mata kami bertentangan. Isteriku perasan mataku kembali berkaca. Dia mula menuturkan kata-kata cinta bagi memulihkan semangatku.

      ‘’Abang.. Hensemnya Abang harini. Abang suka tak dengan baju yang sayang belikan untuk Abang tu?’’

      Pada ketika itu juga, aku tidak dapat menjawab dengan perkataan tapi aku rangkul dirinya sambil menangis teresak-esak seperti tiada lagi esok untuk kami bersama. Aku tidak mampu bersuara walaupun mengeluarkan sepatah kata. Tapi, dia mempunyai kekuatan yang amat luar biasa. Walaupun dia ‘berpuasa’ , dia masih gagah. Masih kuat untuk memulihkan semangatku yang semakin luntur..

      ‘’Abang.. Seandainya doktor memberi pilihan, siapakah yang Abang ingin selamatkan, sayang atau anak kita.. Abang tolong jawab ‘’ Selamatkan anak saya.. ‘’. Berilah anak kita peluang untuk merasai kebahagiaan hidup di dunia ini biarpun tanpa umminya di sisi..’’

      Sekali lagi aku menangis semahunya. Aku tidak mahu keadaan itu berlaku. Aku mahukan isteri aku. Aku mahukan kedua-duanya berada di sisiku. Membesarkan anakku bersama insan pilihanku.

      Tamatnya waktu bersama. Isteriku ditolak untuk dibawa ke bilik pembedahan. Aku menghantar Isteriku dengan lirik mata berair sebelum berlalu ke musolla hospital. Aku berwudhuk. Solat 2 rakaat. Aku sujud lama-lama memohon keampunan untuk isteriku juga untuk diriku lebih-lebih lagi. Mungkin ini adalah kaffarah dosa aku selama ini. Aku menangis semahu-mahunya..

      Sedari jam 4.30 petang aku menanti penuh sabar di luar bilik pembedahan. Aku dail, aku telefon nombor keluarga terdekat, sahabat handai dan rakan-rakan yanga aku kenal. Aku pohon dan merayu dari mereka agar doa dikirim buat isteriku yang sedang bertarung nyawa melahirkan seorang khalifah penambah ummat Nabi tercinta. Mulutku tidak henti-henti menbacakan Hizbul Bahri. Zikir berharga yang tiada nilainya yang aku terima ijazahnya dari Al-Allamah Syeikh Nuruddin Al-Banjari Al-Makki.

      1 jam berlalu. Mundar-mandirku tidak mengeluhku untuk aku duduk. Walaupun kakiku lenguh berdiri dari tadi, tapi perasaan ingin tahu akan keadaan isteriku melenyapkan semua keletihan itu. Akhirnya penantian aku berakhir.. Seorang nurse menolak troli tertutup.. incubator barangkali namanya.. dengan seorang bayi mata bulat muka mirip anak Cina. Oh! Rupa-rupanya, bukan isteri aku seorang kat dalam. Ibu cina pun ada.

      ‘’Suami kepada Zulaikha’’ ‘’Suami kepada Zulaikha’’ jerit nurse mencari ‘Yusuf’ Zulaikha.

      Orang ramai yang turut sama mengintai bayi cina itu berpandangan antara satu sama lain termasuklah aku. Tiba-tiba aku teringat. Akulah suami Zulaikha. Macam manalah boleh lupa pulak time-time macam tu. Aisehhh.. Biasalah beb. Cuak kot masa tu. Sampai nama bini pun lupa daaa..

      ‘’Ya.. Saya kak. Saya suami dia’’

      ‘’Encik.. Ini anak encik. Encik bolehlah pegang dan azankan dia. Tapi sebelum tu, Encik kena kata apa?’’

      Nak kata apa pulak nurse ni. Alhamdulillah ke? Ke terima kasih nurse? Mana aku tahu. Dah la rasa tak percaya pun ada yang anak cina yang aku sangka tadi tu rupanya anak aku.. Boleh pulak dia suruh kata apa. Aduilaa.. Nurse pun.

      Mungkin nurse tu perasan aku tengah blur, dia pun selak kain bedung anak aku bagi menyatakan jantinanya. Oh.. Nurse nak suruh aku buat pengakuan yang anak aku ni perempuan. Baru aku faham.
      ‘’Perempuan nurse’’ kataku tersenyum malu.

      Aku dakap anak aku. Aku cium dahi dan kedu-dua pipinya lalu aku azan dan iqamatkan di kedua-dua belah telinganya. Allahurabbi. Comelnya anak aku. Mata hitam dia bulat besar. Taknak tutup pulak tu. Alhamdulillah.

      ‘’Nurse, macamana dengan isteri saya? Bagaimana keadaan dia?’’ tanyaku setelah sedar dari pukauan mata anak aku ini.

      ‘’Isteri encik selamat. Dia sedang dijahit. Kejap lagi dia keluar..’’

      Tidak lama selepas itu, Isteri aku ditolak keluar. Alhamdulillah. Syukur kepada-Mu ya Allah. Biarpun Kau mentaqdirkan dia bersalin secara Caesar, namun aku bersyukur sangat-sangat kerana Engkau masih lagi memberikan kesempatan untuk aku berkasih-sayang dengannya. Hanya pada Mu segala puji-pujian layak kami berikan.

      Keluarnya isteri aku dari bilik pembedahan bukannya dengan tangisan. Malah, tiada setitis air pun yang aku perasan membasahi matanya. Walaupun kesakitan, seukir senyuman dia hadiahkan kepadaku. Terharu. Sungguh terharu. Aku kucup dahinya dan mengucapkan

      ‘’Terima kasih Sayang kerana sanggup berkorban nyawa demi melahirkan zuriat Abang’’.

      KisahBenar : Wahai suami sekalian.. Hargailah isteri kita sebaiknya. Apabila ada tercalit perasaan tidak puas hati dan ingin marah kepadanya.. Ingatlah akan pengorbanan yang telah dia berikan kepada kita. Zuriat keturunan kita yang lahir dari rahimnya. Diamkanlah diri tenangkanlah hati. Bila keadaan kembali reda, bersuaralah. Nasihatilah mereka dengan hikmah hasanah. Bukan dengan kekerasan yang bakal mengundang padah.

      Sesungguhnya wanita itu dijadikan dari tulang yang bengkok. Andai ditegakkan dengan kekerasan nescaya kan patahlah ia. Akan tetapi andai dilentur dengan lemah lembut dan profesional, dia kan menjadi bidadari kita bukan setakat di dunia tetapi di syurga yang kekal selamanya.

      [Sumber: Facebook Tukang Pos]

      09 November 2016


      The largest ‘Supermoon’ since 1928 will going to happen on this verily Monday; 14 November 2016 start 07:24 pm, The Fullmoon Phase at its peak at 09:54 pm. In these 5 years recently, the Supermoon incident become one of the natural phenomena that are really stunning to any Astronomy fans and Mother Nature. This Supermoon phenomenon were already happened on 6 May 2012, 23 Jun 2013, 10 August 2014 and 28 September 2015 . According to media conference quotes by Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) in their Facebook page, this coming Supermoon Fenomena 2016 is the largest in 68 Tahun (last time was seen ot year 1948) and the probability opportunity to view this largest Supermoon for the next 18 years (Year 2034)

      The Largest Supermoon on this Monday; 14 November 2016 since 1948 and will be expected for the next 18 Years which is in 2034 

      The Supermoon phenomenon is one of the astronomical phenomena and natures where The Moon will be at closest position with The Earth (perigee) at 07:24 pm and consequently at full phase or full moon at 09:54 pm on 14 November 2016. This incident known as The Fullmoon Perigee also known as The ‘Supermoon’.
      The Supermoon is because of the distance between The Moon and The Earth are become closer as much as 21,104KM (384,500KM Earth-Moon Average Distance) because according to Moon's orbit that elliptical-oval shaped and which make the Moon looks larger than the usual. However it not change the physical of the Moon. In cause of the distance between the Moon and the Earth which become closer, as theoretically the moon's gravitational force influenced the water tide on in Earth to  becomes increasingly high and can cause lunar tide.

      For any query, public can surf website, Facebook and Twitter: Agensi Angkasa Negara (ANGKASA). Public also invited to share Perigee Bulan Purnama image on 14 November in ANGKASA Facebook.


      Provided by:

      Corporate Communication Unit

      Agensi Angkasa Negara (ANGKASA)

      www.angkasa.gov.my
      Tel: 03-3182 4000 Fax: 03-2273 5488 / 03-3181 1304

      #phenomenon #supermoon #november #nightsky #observation #stem #space #mosti #malaysia #pleasesharethis #mohonkongsi #mediarelease 
      'Supermoon' terbesar sejak 1928 akan berlaku pada 14 November 2016 bermula 07:24 malam, Fasa Puncak pada jam 09:54 malam. Dalam 5 tahun kebelakangan ini, kejadian Supermoon menjadi suatu fenomena alam yang amat menakjubkan bagi peminat Astronomi dan Alam Semulajadi. Fenomena supermoon telah berlaku pada 6 Mei 2012, 23 Jun 2013, 10 Ogos 2014 dan 28 September 2015 . Menurut petikan sidang media oleh Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) di laman Facebook mereka, Fenomena Supermoon pada tahun 2016 ini merupakan yang paling terbesar dalam 68 Tahun (kali terakhir di lihat pada Tahun 1948) dan peluang kebarangkalian untuk melihat Supermoon sebesar ini adalah pada 18 tahun akan datang (Tahun 2034).

      Supermoon Terbesar pada 14 November 2016 sejak Tahun 1948 dan di jangka akan muncul pada Tahun 2034
      Sejak kecil (sekolah rendah) memang aku minat tentang ilmu astronomi.Mula menghafal beberapa bentul bintang, Pernah juga panjat bumbung rumah waktu malam semata-mata untuk melihat bintang di langit semasa tinggal di kampung. Ayah aku pernah membawa sekali ke Planetarium Kuala Terengganu, sangat mengkagumkan permandangan dalam Planetarium sekitar tahun 1996 macam tu, tak ingat pula.

      Fenomena Supermoon adalah salah satu fenomena astronomi dan alam semulajadi di mana Bulan akan berada di kedudukan paling hampir dengan Bumi (perigee) pada jam 07:24 malam dan seterusnya berada pada fasa penuh atau purnama pada jam 09:54 malam pada 14 November 2016. Kejadian ini dikenali sebagai Bulan Penuh Perigee atau di panggil ‘supermoon’. 

      Supermoon ini di sebabkan jarak antara Bulan dan Bumi menjadi lebih dekat sebanyak 21,104KM (Jarak Purata Bulan-Bumi 384,500KM) kerana mengikut orbit Bulan yang berbentuk eliptikal (oval-bujur) dan menampakkan Bulan menjadi lebih besar daripada Normal. Namun ia tidak merubah fizikal Bulan. Di sebabkan jarak Bulan dan Bumi menjadi semakin dekat, secara teorinya daya tarikan graviti Bulan yang mempengaruhi pasang-surut air di Bumi menjadi semakin kuat dan boleh menyebabkan pasang besar.



      Untuk sebarang pertanyaan, orang ramai boleh melayari laman sesawang, Facebook dan Twitter: Agensi Angkasa Negara (ANGKASA). Orang ramai juga dijemput untuk berkongsi imej Perigee Bulan Purnama pada 14 November ini di Facebook ANGKASA.

      Disediakan oleh:
      Unit Komunikasi Korporat
      Agensi Angkasa Negara (ANGKASA)
      www.angkasa.gov.my
      Tel: 03-3182 4000 Fax: 03-2273 5488 / 03-3181 1304
      #phenomenon #supermoon #november #nightsky #observation #stem #angkasa #mosti #malaysia #pleasesharethis #mohonkongsi #mediarelease


      08 November 2016

      Assalamualaikum dan Salam Alam Maya

      Tinggal beberapa minggu lagi menunggu 'roh' di dalam jasad bernyawa lahir ke alam yang ketiga iaitu Alam Dunia setelah selama 9 bulan berada di dalam Alam Rahim. Jadi ibu bapa pada kelahiran pertama memang cabaran dan pelbagai ujian, dugaan yang perlu di lalui. 

      Hari ganti hari, Minggu bersilih minggu,  bulan ke bulan melepasi Trimester pertama.

      Setelah beberapa bulan jasad terbentuk, mula di tiupkan roh  ketika masih di dalam alam rahim dan selepas scan pertama itu mula melihat dengupan jantungnya yang kecil, kemudian scan keduanya dapat kenalpasti jantinanya.

      Maka, tugas bakal ibu bapa yang pertama ni bermula lagi dengan dilemma yang sangat tinggi. PILIH NAMA!

      Pemberian nama merupakan tugas yang sangat besar, sangat penting dan sangat perlu teliti. Kerana nama inilah yang akan di serta di dalam doa jodoh, doa murah rezeki, doa mohon diberkati, doa di baca semasa tahlil kematian kita nanti. Nama inilah yang akan di panggi di akhirat kelak. Semestinya Alla telah menetapkannya, cuma bagaimana ia di sampaikan kepada kita manusia ini dalam pelbagai bentuk seperti ilham, mimpi, doa, lintasan hati.

      Pada mulanya naluri bakal bapa ini sangat kuat mengatakan bakal bayi kami ialah lelaki, Isteri pun berpendapat sedemikian. Naluri aku berdasarkan trait dominant-Recessive yang ada pada diri aku dan isteri (rujukan oleh Dr. Google cuba buat carian 'Trait Dominant-Recessive Characteristic' dan sedikit yang belajar ingat-ingat lupa Prinsip Asas Genetik), Sejarah keluarga ialah Anak Lelaki pada kelahiran pertama dan mimpi. Kalau dapat anak perempuan pun tiada masalah. Atas rezeki yang di beri asalkan sihat walafiat.
      bayi anak islam

      Kami adalah ternampak Senarai nama anak beserta maksud dalam Islam di Facebook dan Internet. Aku ada simpan pada entry yang lepas 8 TIPS & SENARAI NAMA ANAK DAN MAKSUD DALAM ISLAM untuk rujukan. Seperti yang di tulis pada entry yang lepas, 8 tips ini yang aku gunakan untuk memberi nama kepada Bakal Anak  yang lahir nanti.

      8 TIPS MEMILIH NAMA ANAK MENGIKUT ISLAM & PANDANGAN
       1. Pilih nama yang mempunyai maksud yang baik.
      Ini dah semestinya WAJIB. Kita memang di larang untuk memberi nama yang memberikan maksud yang tidak elok. Kita taknak la anak nanti bakal di ejek, di sindir pada masa akan datang. Panggilan nama yang baik juga merupakan satu doa kan....

      2. Tahu asal usul nama yang di beri daripada bahasa mana beserta maksud (seeloknya Bahasa Arab)
      Yang ni pun kena tahu, yang nama di beri berasal daripada mana. Semasa aku mencari nama untuk anak lelaki melalui internet, terjumpa satu nama ni yang ada maksud yang baik. Bila di sebut ingatkan dari Bahasa Arab, rupanya dari Bahasa Turki/Iran camtu.. Nama itu juga merupakan nama tempat dan istilah lain untuk arak. Jadi, ingat, nama yang baik walaupun makna yang baik, kena pastikan ada istilah/nama lain bagi benda yang tak baik.

      3. Tahu ejaan nama dalam jawi atau bahasa arab beserta baris.
       Aku sudah pesan kepada Isteri, kalau nak pilih nama, kena tahu bagaimana ejaan dama huruf jawi/ bahasa arab supaya mempunyai maksud yang tepat. Contohnya, perbezaan baris dan huruf dalam bahasa arab pun akan beri makna berlainan.

      4. Nama yang sesuai dengan jantina bayi.
       Mungkin zaman sekarang beri nama pun agak panjang-panjang, moden. Setelah mengikut tips di atas, seterusnya biarlah nama sesuai dengan jantina bayi. Bila di panggil dan di sebut, boleh bezakan nama untuk anak lelaki dan anak perempuan.

      5. Nama yang  tidak mengaibkan pada masa akan datang kepada bayi tersebut.
       Seperti Tip2 No.1 tadi. Kita taknak la anak nanti bakal di ejek, di sindir pada masa akan datang. Panggilan nama yang baik juga merupakan satu doa kan....

      6. Buat senarai ringkas beberapa nama alternatif.
      Untuk memilih nama, seeloknya buat beberapa senarai ringkas sebelum dimurtamadkan pilihan bersama. Nama ini hingga ke akhirat, jangan menyesal pilih nama. Kalau dah dewasa nanti susah plak. Senarai ringkas ini boleh buat perbandingan nama, perbandingan maksud antara satu patah nama dengan patah nama yang lain supayan maksud nama tidak bertindih.

      7. Berbincang dengan pasangan nama tersebut dan di persetujui bersama dengan ikhlas.
      Seperti Tips No.7 juga, nama ini di bawa mati, di sebut sepanjang masa. Kalau rasa nak berubah fikiran pada nama anak nanti, anda ada masa setahun untuk ubah di Jabatan Pendaftaran Negara selepas nama di daftarkan buat kali pertama.

      8 Tanya pendapat orang lain tentang nama yang di pilih
      Ini pun penting. Maklumlah manusia ni terbatas ilmunya. Tanya pendapat orang lain supaya nama itu tak selisih dengan maksud yang lain. Contohnya dia ada terdengar, ternampak di memana ke yang nama tu merujuk kepada benda tak elok. Ala-ala study group nak pilih nama kumpulan la ni.

      9. Elakkan letak Simbol pada Nama.
      Mungkin ada sesetengah ibu bapa yang mahu nama anaknya kedengaran seperti arab letak simbol ( ' ) pada nama. Ni mungkin jadi rumit jika letak dalam pendaftaran Surat Beranak/Kad Pengenalan nanti untuk isi borang nanti. Jika tertinggal simbol tersebut, mungkin proses seterusnya tak dapat di teruskan. Biasanya jika melibatkan urusan bank.  Contoh: 'Arifin

      03 November 2016



      2 Nov. 2016 - Lebih kurang 2 bulan lagi  kita akan mula menjejak ke Tahun 2017. Jadi, bagi yang ingin merancang sepanjang tahun 2017 boleh mulakan sekarang dan lebih memudahkan merancang dengan Kalendar penuh 2017.

      Di sini aku ingin kongsikan (terjumpa semasa Google Kalendar 2017) sebenarnya banyak  web yang korang boleh download Template Kalendar ni. Jadi ini adalah salah satunya. timeanddate.com
      Screenshot Setting Calendar yang boleh di download dan print.

      Bila dah buka web tu, korang boleh adjust setting asas (basic) untuk kalendar korang. Kemudian tekan 'Create PDF' untuk download.
      Jadi bila dah download dalam bentuk PDF, korang boleh edit PDF tersebut, nak letak ayat-ayat ke, gambar ker. Untuk PDF Editor, aku selalu guna Nitro PDF (Software PDF Reader & Editor) atau korang boleh Convert setiap satu kepada emel, edit menggunakan photoshop atau editor gambar lain atau guna Slide powerpoint.

      Korang juga boleh survey Template Kalendar 2017 yang lain, di bawah aku sertakan beberapa link untuk di 'usha'
      1. http://www.vertex42.com/calendars/
      2. http://www.calendarpedia.com/2017-calendar-excel-templates.html
      3. http://www.wincalendar.com/excel-calendar-template
      4. http://www.wincalendar.com/Free_2017_Calendar.htm
      5. http://www.calendarlabs.com/online-calendar/monthly-calendar/

      Kalendar, malaysia, 2017
      sumber internet. Klik untuk perbesarkan.



      19 Oktober 2016

      Assalamualaikum dan Salam Alam Maya semua!

      Salam Pagi Selasa! Hari pertengahan minggu..Lagi 2 hari menuju pada hujung minggu.

      Di pagi ini, aku mencuba Kopi Segera 3in1 daripada Kapal Api Grande 'Java Latte'.
      Sebelum ni Jenama Kopi Kapal Api yang aku pernah cuba adalah yang serbuk KopiO yang kaw-kaw..Aku tak pernah ternampak pula Kopi Kapal Api Java Latte di pasaran. Mungkin produk baharu dari Kapal Api sebab au cuma dapat sampel dari isteri yang beli Kopi Kapal Api biasa.
      NIKMATI KOPI KAPAL API JAVA LATTE
      Kopi 3 in 1 Kapal Api Grande Java Latte mempunyai rasa kopi yang 'light', lembut. Dah namanya Latte (Maksud lebih mudah: Latte ialah Minuman kopi yang lebih bersusu, berkrim daripada kopi lain. Lebih 'light'. Ianya sesuai pagi penggemar kopi tapi pada masa yang sama inginkan yang ringan.). Jadi Kopi Kapal Api Grande Java Latte ni sesuai bagi sesiapa sahaja kerana rasanya yang 'light' dan di sulam dengan sedikit rasa coklat (macam kita minum kopi coklat tu..tak pernah try eh?)

      Setiap paket mengandungi 20 gram dan di campur dengan 150ml air untuk mendapatkan rasa Kopi Java Latte yang optimum. Kalau terlebih air, nanti rasanya agak cair, rasa kopi & coklat boleh di rasai tapi kurang kaw.
       
      HALAL DAN RAMUAN
      Kopi ini mendapat Halal daripada Majelis Ulama Indonesia dan Mungkin Kopi Kapal Api Grande Java Latte belum masuk ke pasaran Malaysia untu dapatkan HALAL JAKIM. Mengikut ramuan yang di paparkan adalah sumber yang biasa di perolehi. 
      Kebiasaan mana-mana produk Serbuk Minuman Segera menggunakan Krimer Bukan Tenusu (biasanya sumber daripada Sawit dan campuran lain). Campuran Serbuk Koko di dalam Java Latte member sedikit kelainan rasa dan warna kopi berbanding Coffee Latte lain yang berwarna cerah di sebabkan banyak susu. (Warna Kapal Api Java Latte agak gelap di sebaban serbuk coklat)

      Bagi peminat Kopi, jenis Kopi Kapal Api Grande Java Latte sesuai bagi yang ingin minum kopi tapi takna terlalu heavy, cuma lite and enjoy. Taknak kopi yang boleh terbeliak macam burung hantu tu.

      GRANDE?
      Aku perasan perkataan 'Grande' (Disebut 'Grawn-Day') pada paket Kopi Kapal Api Java Latte mungkin di salah erti. Jika mengikut standard Starbuck, 'Grande' bermaksud 'Large'. Dan 'Large' di maksudkan ialah 16 oz in U.S, jika di tukarkan menjadi '473 ml' tapi setiap paket yang mengandungi 20 gram dan di campur dengan 150 ml air panas semestinya tidak menjadikan ianya 'Grande'
      Grande - 16 oz.
      Grande is read as 'GRAWN-day.' It is Italian, Portuguese, Spanish and French word for large. At Tim Horton's coffee comes at a size between 14 and 20 oz. The Starbucks Grande is 16 oz. in U.S. [Source]
      Assalamualaikum dan Salam Alam Maya,

      20 Julai 2016 yang lepas (dah berbulan-bulan berlalu) sejak aku secara mencuba nasib menyertai Post Facebook 'Like, Jawap & Menang' di Page Facebook 'Cendawan Susu Rimau'
      Kemudian pada 29 Julai 2016, aku dapat inbox Facebook dari FB Cendawan Susu Rimau ucapkan TAHNIAH! Anda seorang pemenang Produk Cendawan Susu Rimau Tigerus! Alhamdulillah rezeki Bulan Julai.
       Berbalik kepada TIGERUS (Kapsul Serbuk Cendawan Susu Harimau) telah melalui pelbagai kajian saintifik dan ujian makmal ke atas tikus [Boleh rujuk SINI untuk Kajian dan Post di Blog Tigeruscendawansusuharimau]

        
       Jadi, inilah jadi pemenang bertuah untuk TIGERUS Cendawan Susu Harimau. Sebotol TIGERUS yang mengandungi 30 biji kapsul untuk kegunaan

      Secara ringkasnya, Cendawan Susu Harimau (Nama Saintifik: Lignosus rhinocerus) di katakan harta malaysia yang hilang yang tumbuh semulajadi di Asia Tenggara seperti Malaysia. Sebenarnya ia antara khazanah rimba Malaysia yang kaya dengan biodiversiti yang di jumpai dan di komersialkan.

      Produk Cendawan Susu Harimau ini di guna sendiri oleh Tun Dr. Dr. Mahathir bin Mohamad yang mengubati batuk beliau pada Tahun 2002.

      Jadi, untuk highlight berkaitan dengan Manfaat & Kelebihannya:-

      - Mengandungi Anti-Oxidant Effect yang mampu menangani free radical dari persekitaran yang mengganggu sistem pernafasan & fungsi peparu. Jadi ia baik untuk mengurangkan BATUK Kronik, BERSIN, ASTHMA, SELSEMA

      - Mengandungi Antiproliferative Effects; iaitu Kesan yang membantutkan perkembangan sel-sel yang tidak sihat seperti KANSER dan Penyakit KULIT seperti EKZEMA

      - Mengandungi Immunomodulating Effects (Iaitu kesan yang melibatkan Sistem Imunisasi Badan). ia membantu dalam MENGUATKAN SISTEM IMUNISASI BADAN dalam melawan bacteria dan virus.

      Rujukan Artikel Nutraceutical/ Company: Ligno [Tigerus Cendawan Susu Rimau]

      Jadi, beginilah rupanya Kapsul TMM (Tigerus Milk Mushroom), Setiap kapsul vegetable (sayuran) adalah berat 300mg. Kapsul berasaskan sayuran biasa di gunakan kerana di jamin HALAL dan sesuai untuk Vegetarian.

      Produk Kapsul TMM ini adalah di sahkan HALAL oleh JAKIM dan korang boleh semak Status HALAL tersebut di Direktori HALAL JAKIM di SINI.
      Sumber internet
       Secara umumnya, TMM fokus kepada Sistem Respiratori (Pernafasan) termasuk yang berkaitan dengan fungsi peparu seperti asma, selsema, batuk dan imunisasi.
      Oleh kerana produk ini adalah di kategorikan sebagai produk herba dan di guna secara tradisional. Produk herba bukanlah seperti ubat farmasi.Kesannya mungkin bukan serta merta dan mengambil masa mengikut tahap kesesuaian.

      Korang boleh baca Testimoni dan FAQ (Frequently Asked Question) di Website TMM
      .
      Aku sendiri mempunyai minor resdung dan telah dah cuba habis sebotol 30 kapsul TMM ni, mungkin dengan metabolisma aku yang slow dan pengambilan tidak mengikut cara pengambilan yang betul, jadi kesannya agak perlahan.

      Jadi, untuk kesan yang memuaskan boleh teruskan penggunaannya bergantung kepada tahap kesihatan korang sendiri. Jika mempunyai sebarang kesan sampingan, boleh berhubung dengan doktor.













      18 Oktober 2016

      Assalamualaikum dan Salam Alam Maya

      Setelah sekian lama menyepi, baru datang mood nak update blog yang tak seberapa ni. Sebelum ni aku blogging tanpa fokus, semua benda kiranya nak update. Tapi tu dulu-dulu lah, semasa zaman baru nak up, tiada komitmen lain. Sekarang bila dah masuk alam pekerjaan dan keluarga, blogging sedikit tersasar banyak dari haluan hidup tapi masih lagi dalam ingatan (gitu..)

      Sejak dua menjak ni, blogging menjadi tarikan baru bagi aku untuk kembali aktif-pasif. Antara sebabnya:-
      1. Bila dah dewasa 3-Dekad ni, kembali mencari hala tuju.
      2. Jadi panduan masa akan datang seperti entries lama jadi panduan masa sekarang.
      3. Berkongsi cerita tentang fasa hidup berpasangan berkeluarga.
      4. Dengan pengalaman kerja, mula melihat dunia pada perspektif berbeza dan bila nak buat review/critics merujuk kepada pengalaman hidup juga.

      Jadi dengan ini aku cuba untuk fokuskan kepada Niche (1) Keluarga (Family), (2) Pemakanan (Food) dan (3) Gaya Hidup (Lifestyle) ~ Aroi Mak Mak~~ ( maksudnya 'Very very delicious' dalam Thai.

      Ada banyak entries berkaitan dengan Niche ni. Jadi aku cuba terangkan ikut kefahaman aku la ya.

      Niche ni ialah fokus kepada keywords/ kategori tertentu. Ia macam 'pool' (kolam) kategori di mana kalau post/entries yang di tulis berada di dalam 'pool' tersebut walaupun agak tersasar sedikit. Niche blog boleh bergantung kepada tahap pemahaman korang dalam mengolah entry blog supaya kena dengan cara tersendiri.  Niche juga boleh bergantung kepada kawasan korang tinggal.yang penting, tahu apa yang di tulis. Jangan COPY-PASTE je..

      Contoh: 
      • Niche blog aku ialah Makanan. Pengalaman kerja aku dalam industri pemprosesan makanan, berkaitan Halal dan minat berkaitan dengan makanan.
      • Niche blog Family kerana aku dah kahwin dan bakal berkeluarga. Jadi segala pengalaman boleh berkongsi nanti..
      Kalau ada blogger yang masih tercari-cari Niche blog macam aku yang baru jumpa ni. Mungkin boleh shortlistkan beberapa perkara..
      • Apa Hobi korang?
      • Apa benda yang korang enjoy buat dan suka?
      • Macam mana korang spend masa korang?
      • Topik apa yang anda faham mengikut pemahaman korang?
       Korang boleh singgah ke Blog Otai untuk bacaan selebihnya berkaitan dengan Niche ni.

      Bacaan Tambahan:
      1. Membina Jenama dengan Niche Blog 
      2. Perkongsian Topik (Niche) Blog Untuk Trafik Tinggi 
      3. Blogging 101: Apa Yang Dikatakan Sebagai 'Niche' Blog? 
      4. Apa Itu Niche Blog Dan Kepentingannya 
      5. Choosing a Blogging Niche

       

       

       

      06 Oktober 2016

      Assalamualaikum dan Salam Alam Maya,

      Bagi yang perasan Tarikh Hari ini ialah:
      6.10.2016. 
      ada apa istimewanya hari ini? Sebenarnya takde lah istimewa sangat cuma bagi yang perasan tarikh hari ini adalah simetri.

      Jadi aku dengan sukacitanya namakan hari ini ialah
      HARI
      'JIKA 2 MENJADI 1'

      Jika ada sesiapa yang mengadakan majlis perkahwinan pada hari ini, yang menyambut hari lahir atau melahirkan anak atau mendapat sesuatu yang istimewa untuk di ingati pada hari ini, maka ingatlah HARI 'JIKA 2 MENJADI 1' ini... mudah untuk di ingatkan (walaupun ada yang terlupa tarikh gak)

      cerita lain di blog ini

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      Google+ Badge

      Follower-Google-Blogger

      e-nuff

      Blog Archive

      Label

      1 1malaysia 2 2012 2017 24 jam 3 3D 3in1 5 7 9 acara adab adat kahwin adat melayu adobe reader ads adsblock adun pkr affiliate agama agen agensi agropreneur muda ahli fotografi aidiladha aidilfitri air air beras air buah air mani air mata air pasang besar air soya air terjun air terjun sekayu airport ais krim goreng akal akaun akhbar aksesori aksi aktiviti aktiviti sukarela akuarium alam alam maya alam semulajadi album alquran ampang anak anak baik anak kucing anak mak anak muda anak pertama anak sulung analytic android aneh Angkasa animasi animasi kartun anime anjing comel annona reticulata annoying orange annual dinner anugerah skrin apa itu halal apa itu monolog apa itu monsun aplikasi android apmm april april fool aquaria klcc arca art artifak artis artistic wire arts asal nama siti asian food channel askar assignment astro astronomi astronomy aura alam auto publish autumn avatar awakening records awal pagi awan award awek cun awek gedik awek slim awet awet binatang awet haiwan awie axia axn ayah ayam ayam berempah ayam dara ayam penyet ayat azam baru background backpack badan badge button bahagian 1 bahan kitar semula bahasa bahasa arab bahasa melayu bakar lemak balai balik kampung band bangun tido bangunan runtuh bank bank rakyat bank simpanan nasional banner barang murah barang tiruan barangan perak barangan singer barangan tembaga baru bas bas ekspess bas ekspress bas intercity bas sani bas sani ekspress bas shah alam bas sp bumi bas transnasional basikal basmi anai anai batu burok batu buruk batu karang batuk bayar balik bayar balik ptptn bayar bonus bayar pencen bayi bayi comel bazar rakyat bazar ramadhan beastly beban hutang bebel bedah bedah siasat bedil bedil lalat bekas buku kertas bela tokek belajar belajar buat blog belajar membuat blog belangkas beli barangan komputer murah beli belah beli lembu korban beli online belia belia dan sukan ben ashaari ben10 alien swarm benteng ombak bentuk hati beranak beras pulut beras pulut hitam berat badan ideal berbilang kaum berbisa berbuka puasa bercuti di pulau bercuti di pulau redang berhenti merokok berita berita harian berita semasa berita terkini berita utama berkelah berlagak berlakon filem bersalin pembedahan bersara bersih pantai best BeST. biotech bestfriend forever besut betta betta splendens beyond bff bila nak kahwin bilik pengantin bilik tidur binaan binary code translator binatang peliharaan bio marin biocareer biodata biokill biologi marin biomalaysia bioskill biotech corp biotechcorp biotechorp bioteknnologi bioteknologi bioteknologi malaysia birthday birthday card biskut raya bisnes bitch bitch card black and white black eyed peas bliss yogurt drink blockquote blog blog archive blog bawah umur blog contest blog contest dapat duit blog gadget blog giveaway blog jana duit blog komen blog ramai follower blog serius blog stca blog tutorial blog update blogger Blogger blogger android blogger boy blogger droid blogger malaysia blogger new interface blogger terengganu blogger tutorial blogger wajah baru bloggerdroid blogging bloglist blogshop blogspot blogwalking bloody raya blue dragon bocor boikot bola sepak bonuslink bookmark bot umt botak bowling box brain breakfast broadband broadband internet celcom BSN buah anggur buah dada buah eksotik buah hampir pupus buah hutan buah keriang buah keriyang buah koko buah maga buah mempelam harumanis buah nona buah pisang kaki buah salak buah tempatan buah tropikal buahan tempatan buang bayi buang lemak buat duit online buat like page facebook buat muka kartun buatku tersenyum buaya bubur ayam bubur pulut bubur pulut hitam budak kampung budak sekolah buffered earning buffet buka akaun buka puasa buka puasa di perantauan bukit besar bukit jalil bukit runtuh bukit terengganu bukti kejadian alam buku buku log scuba bulan bulan mengambang bulan penuh bulan penuh terbesar bulan puasa bulan ramadhan bulan terbit bundle bunga api bunga roselle burlesque butik pengantin butterfly button badge buy online cabaran cabaran 30 hari cabut gigi cabutan bertuah cadbury caesarean cafe cahaya lampu dari botol plastik caj pentadbiran calon tambahan kpli jqaf 2012 cameron diaz camp cara cara bayar online saman cara berenang cara blok nombor tidak dikenali cara buat like page facebook cara cukur jambul cara daftar paypal cara dapat duit online cara delete cara delete item not found cara edit gambar cara edit video cara jawab soalan cara letak keywords blog cara makan buah salak cara membuat air soya cara membuat dadih cara membuat jeli cara membuat jeli kelapa cara membuat jem cara membuat jeruk cara membuat jeruk petai cara membuat kebab cara membuat kordial cara membuat kordial buah cara membuat laman web cara membuat maruku cara membuat mee kuning cara membuat nasi lemak cara membuat popia cara membuat sandwich cara membuat sos cara membuat sos spageti cara membuat spageti cara menanam roselle cara mudah masak spagetti cara proses coklat cara tambah follower blog cara tangkap ular cari idea cari jodoh cari nama bayi cari rezeki cars carta hati najwa latiff carta pembuatan koko cash out cashout nuffnang cat fight cave of the golden rose download cave of the golden rose links cd cetak rompak cek cek nuffnang celcom celcom broadband celcom skmm cendawan cendawan susu harimau cendol pulut perlis cengkerik tanah cerita hantu melayu cerita kreatif cerpen cerpen blogger cerpen online chatbox cheeseburger chendering chicken chop chimpazee china cicak cicak mahal cicak rumah cicak tokek cimbclick cina cinema cinema online cinta cinta muka buku cip rosak citrawarna code coffee latte coklat masakan college comel command prompt company computer computer solution contest contest blog contoh lesen scuba contoh resume converse cosplay couple couple keychain couple pendant craft croc crown of thorn csr cuaca cuaca hujan cuaca malaysia cuaca melampau cukur jambul cukur jambul bayii curi curi kabel curi tokek cuti cuti malaysia cuti sekolah cuti terengganu daftar daftar paypal guna kad atm daftar paypal guna maybank daftar pengundi daging dakwah dakwat kekal damnlol dana danau kota dance flick dancing dapat duit dengan online dapur dara dark coklat darurat datang bulan death race 2 debat kritian islam debit kad maybank degradable degree delete demam demokrasi dendang anak gig denggi depress derma melalui paypal derma organ derma organ dalam islam derma organ malaysia deroyazz descent 2 description description blog design desktop dessert dessert. kuih destinasi menarik detik tenang dewan bahasa pustaka digi digi awards digi internet awards digital dilema dim display dinnet on bed disable folder option disaster discovery water on the moon disney disposable DIY DIY craft dna do it yourself doa masuk rumah baru documentation dofollow domain dongeng doodle doodle muka dosh Download download ebook percuma download jadual berbuka puasa download jadual imsak dan berbuka puasa download jenis tulisan cantik download lagu download movie download video dpli dragon nest dragonfly dragonfly wire craft drama drama blogger boy drama tv drmaza duit duit 1 sen duit baru duit blog duit dengan blog duit kertas baru duit lama duit online duit raya dungun dunia dunia haiwan dunia maya durian durian murah eagle eye earth day earth hour earth quake ebook cara membuat laman web ecard ramadan eclipse edisi terhad edit edit blog edit gambar edition ego ejaan ekologi muara bakau ekonomi eksotik ekspedisi ekspres ekspress ekstrak enzim buah ekstrak herba ekstrak sarang burung elektrik elizabeth wong email gmail emma watson emoe emosi engganu english enterprise entri entri blog environment enzim enzim buah enzim buahan tempatan eqbalzack event evolusi evolution exercise exotic pet external hardisk Extraordinary Pantene Commercial ezytopup facebook facebook like page button facebook timeline fadilat fadilat tarawikh fail fail buka dengan adobe reader fakta bulan fakta makanan fama family far far away fardu haji fasa bulan fashionista fast fatwa favourite feng shui fenomena supermoon festival belia festival rakyat fesyen fesyen islam fesyen pengapit ffollower blog fifa fighting filem filem bawah umur filem inggeris filem karak filem kru filem melayu filem remaja film final year final year project finale firaun firefox first station first touch fish fitness flight float gadget flora fogging fokus follower food food blogger footer for the rest of my life forest secret forex rate format format komputer format laptop format resume formula jeli kelapa formula kordial buah forum forum blog foto fotografi fotografi kahwin free download free wifi fresh graduate fright night frust fujifilm fujifilm j38 fujifilm jv250 fullmoon gadget gajet terbaru gambar gambar alam semulajadi gambar bayi comel gambar haiwan gambar haiwan comel gambar islamik gambar kemalangan gambar kucing gambar lawak gambar menarik gambar micro gambar santai gambar semut gambar serangga gambar sunset gambar unik game online game telefon gantz gastrik gathering blogger gathering blogger terengganu gaya hidup gaya hidup; lifestyle gaya kucing gelagat gelagat si manja gelas besar gempa bumi gemuk generasi muda gengblogger gerhana gerhana bulan gerhana bulan. eclipse getah ghost ghost whisperer giant gigi geraham bongsu gingseng giveaway glowbro kolagen gmp god goldcoast google google adsense graduan graduan lepasan ijazah graduan menganggur green shoots green world genetics group whatsapp gunting rambut gunung nuang gupi guppy gym gym buddy haccp hacker hadiah kontes blog hadiah menarik hadiah terhad hadis hadis palsu hadis puasa hai-o haiwan haiwan comel haiwan eksotik haiwan kacuk haiwan peliharaan haiwan pelik haji di mekah haji di terengganu haji mabrur hak pengguna hal kahwin halal halal jakim halal malaysia halloween halo moon halo moon ring halo moon ring cause hamster hand craft hand made craft handcraft handphone handphone android handphone sebagai modem handphone wifi handset handsome hantu hantu kak limah balik rumah happy happy birthday mama hapuskan ptptn hardisk harga harga buah harumanis harga durian harga harumanis harga lesen scuba harga naik harga pokok herba harga sarang burung walit harga tokek hargai nyawa hari bumi sedunia hari guru hari ibu hari jadi hari lahir hari raya hari raya aidiladha hari raya aidilfitri harian metro harry potter harry potter part 2 haru ulangtahun hasil inovatif hasil kreatif hati haunted changii hayati isa hccp hd movie header header blog headset health healthy life heartbeat.my hedgehog hensem hentian duta hentian pudu hentian putra herba herba malaysia hiasan hidden files hidup bekeluarga hidup bujang hidupan laut high school musical hiking hikmah hina hindustan hitam manis hobby hobi hobi blogging hobi mengumpul syiling holiday homeless homemade burger homestay homosapiensz hormat orang tua hospital kuala terengganu hospital pekan hospital sultanah nur zahirah hotel bajet puduraya hotel murah hotel primula resort hotel seri malaysia househusband housemates how to block number how to remove new folder.exe htc htc w htc wildfire html hujan hukum hukum april fool hukum cukur jambul hukum derma organ hukum sambut tahun baru humankind heritage hunger hutan paya bakau hutang i love you ibu bapa ice white icon idea idea baik idea berharga idea bernas idea bijak idea bisnes idea blog idea blog contest idea jadi jutawan idea jadi kaya idea kreatif idea mencari duit idm ikan ikan bakar kuala perlis ikan bandaraya ikan besar ikan hiasan ikan laga ikan laga siam ikan pulau redang iklan iklan blog iklan nuffnang iklan online iklan terapung iklan tv3 ikon illusion ilusi gambar image imageshack impian imsak income indie indonesia info innocent steps inovatif insomnia inspirasi insta instagram install instant coffee instashop intanurulfateha intercity international beach cleanup internet internet murah celcom internet slow interview invitation ioi group ip tracker ipta islam islam dan sains islam liberal islamic islamic fashion festival islamik kartun iso 22000 iso 9001 israel isteri isu semasa isu semasa di malaysia it it fair 2011 item not found itik sekati jabatan belia dan sukan jabatan pendaftaran negara jabatan pertanian jadi model jadual jadual malaysia jadual waktu berbuka puasa jaga alam sekitar jahit luka jakim jalan jalan cari makan jalan jalan perlis jalan jem jalan lama karak jam tangan lelaki jambu janggut ali januari 2017 japan jatuh motor java latte jawapan jawapan rm1 saya jawapan teka teki duit seringgit jawatan kosong jawatan kosong. jay chou jeans jeli buahan jellyfish jem nanas jenis handphone jenis herba jenis kucing jenis ular jepu jepun jerangau jerantut jerebu jerebu di malaysia jimat tenaga elektrik jin jin notti jiwang jobsmalaysia jogging johor johor bharu jom heboh jpj JPN jual online jual tiket jual topup jualan murah juara jubli perak jumpa ceo jus roselle justin bieber baby kaabah kaabah banjir kaca laut malaysia kacalaut kacau awek kad kad Ic hijau kad kredit kad nama kerja kad nama kreatif kad pengenalan kad pengenalan sementara kad raya e-card kad visa maybank kadar hotel kerajaan kadar zakat fitrah kaedah kahwin kahwin muda kajian saintifik herba kaki game kalendar 2017 kalendar cuti malaysia kalendar malaysia 2017 kamera kamera digital kamera fujifilm kamera underwater analog kameraxburuk kangar kangar perlis kangta kapsul sayuran kartun karya cerpen kasut kawan kawan teman dan sahabat kayu reput kayu seni kb mall kebab kebab daging kebaikan kebaikan roselle kebakaran kecantikan kedai kedai alat tulis kedai makan kedai menjual alat tulis kedai online kedai rakyat kehidupan kehidupan sihat keibubapaan keindahan islam kejayaan kekasih kelab blogger kelab blogger ben ashaari kelab motor kelantan kelebihan kelebihan islam keliru keluarga kem seri keluang kemalangan kemalangan jalan raya kemalangan motorsikal kemaman kematian kementerian kesihatan malaysia kementerian pelajaran malaysia kempen kurangkan beg plastikm kempen politik kemudahan bas intercity kena ragut kenangan manis kenapa lelaki boroi kenny rogers keputusan keputusan interview mardi keputusan leftenan maritim keracunan kerajaan kerepok lekor terengganu kereta kereta sewa keriyang dot kerja kerja amal kerja kerajaan kerja kilang kerja kosong kerja kosong 2012 kerja lapangan kerja makmal kerja outstation kerja overtime kerja partime kerja pengurusan kerja pertama kerja sementara kerja separuh masa kerjasama ipta kerjaya kerjaya technology park malaysia kerjaya tpm biotech keropok lekor terengganu kertas kertih kesalahan kesalamatan kesan anai anai kesan selam scuba keselamatan keselamatan makanan keseorangan kesihatan kesihatan diri kesihatan gigi ketam ketam ada salib ketam aneh ketam aneh muncul ketam celup tepung ketenangan jiwa ketupat sotong keychain keychain edisi terhad keychain handmade keychain limited edition keychain terhad keychain unik kfc kfc malaysia khasiat khasiat buah tempatan khasiat herba khasiat petai khasiat roselle khasiat sarang burung walit khunsa khurafat kilang baru kilang kopi kipas kisah bersalin kisah isteri bersalin kisah pemuda kisah rumahtangga kisah suami kisar kitar semula kitar semula kertas kitchen science KL kl tower klcc klip kmpk kolagen kolam air panas la kolam renang terengganu kolej koleksi kerang laut koleksi penanda buku koleksi serangga mati koleksi syiling komedi komen komen anonymous komen anonymous blogger komen tanpa nama kompleks sukan negara kompoun parking komputer komuniti blogger kontest konvo kopi kopi 3in1 kopi kapal api kopi kapal api grande kopi segera kopitiam kopitiam halal korban kordial kordial nangka kordial roselle korea korea drama kosmik kotak kotak serbaguna kpli kraf kraf dawai kraft dawai kraftangan kraftangan dawai kraftangan manik kraftangan unik kreatif kritik kru kru production kuala berang kuala ibai kuala lumpur kuala lumpur travel kuala terengganu kuantan kuat makan kuatkuasa halal kubur kucing kucing comel kucing terbang kuih comel kuih kreatif kuih maruku kuih moden kulat kumbang kura kura kunyit kupon kursus kursus bioteknologi kursus keusahawanan kursus mardi kursus membuat mee kuning kurus kwsp la camisa negra labah labah ladybirds musim mengawan lagu lahir lajukan broadband laksa kuah putih lambakan durian lampam mas lapangan terbang kuala terengganu laptop laptop rosak largest supermoon larian larkin lata tembakah latar latihan latihan industri latihan mardi latte laut malaysia lawak lawatan lebuhraya lebuhraya karak leftenan maritim leftenan maritim x17 leisure dive lelaki lelaki alfa lelaki gemuk selepas kahwin lelaki ini lelaki memasak lemak lemas lembaga koko malaysia lembu lenovo lepak lesen diving lesen memandu letak like facebook dalam blog letak watermark pada gambar life life assurance life experience lifestyle ligno biotech like button pada post like entry pada post blog limited edition limited edition keychain linkwithin linux lipton lirik live action locong logo logo halal logo halal jakim logo halal malaysia loket edisi terhad london low yat lowyat lrt bukit jalil lrt plaza rakyat luahan lukisan tangan m.sc macho maggi maggie maggie orang bujang magika maher zain mahligai cinta maidam main bunga api main lumpur mainan tidur maintenance majalah karangkraf majelis ulama indonesia majlis bandaraya kuala terengganu majlis berbuka puasa majlis cukur jambul majlis kahwin majlis perbandaran subang jaya majlis perkahwinan majlis pertunangan makan makan malam makan orang makan terengganu makanan makanan barat makanan cina makanan eksotik makanan halal makanan halal korea makanan hari raya makanan herba makanan korea makanan laut makanan melayu makanan murah makanan pedas makanan perlis makanan terengganu makanan tradisi terengganu makmal maksud nama maksud nama bayi dalam islam malam pertama malaysia malaysia biotechcorp malaysia it fair di kuala terengganu malaysia seaglass malaysiakini malaysian malaysian biotechcorp malaysian vlogger malindo mall mama mamee itik mana duit seringgit mandi hujan mandi kolam mandi pantai manga mangsa ragut manik kristal manusia map mardi marine biology maritim malaysia marrybrown mars need moms mars need moms film review maruah masa depan masa kini masak masak lemak cili api masak megi masak sardin masakan masakan cina halal masakan cina malaysia masakan cina muslim masakan ikan bakar masakan thai masalah masalah komputer masjid putih masjid terapung maskulin mastautin master mat rempit matahari terbenam matawang paypal mathematics mati mati kejar peragut matrikulasi maulidur rasul maxis maxis broadband mayang village mayat maybank2u mazhab mbo cinema mbo cinema online mcdonald medan selera kuala perlis media sosial mediafire download mee cintan mee kering mee perasa itik mee sanggul mee segera mee segera itik mekah melaka melancong melayu membuat jus buahan membuat karipap sejuk beku membuat kuah kacang membuat label kordial mempelam harumanis menang menang tiket wayang menangis menarik mengandung mengerhakan haji menulis blog tanpa internet menyelam tahan nafas dalam air mercun merdeka mesra mall messenger metabolic rate metabolisme metacafe metered earning metro online migrain milkadeal mimpi mimpi mainan tidur mimpi patah gigi mimpi ular mini maha misai ali misai kucing mistic mobile model model iklan moden moe mole cricket molecular biology molly money money online monolog monolog manusia monsoon cup monsun monsun barat daya monsun timur laut mood moon moonlight effect mother nature mother's day motherboard motivasi motorsikal motorsikal berkuasa tinggi mouse movie movie dalam bas movie english movie review movies mozilla mozilla firefox mp3 mpsj mrr2 mtest mudah memasak mufti muhasabah diri muka kartun musafir musang king musim musim buahan musim durian musim hujan musim luruh musim monsun musim petai muslim mutiara muzium terengganu my water moment mydin mall mykocek myvi nabi nabi muhammad naik harga najwa latiff nama nama anak nama bayi nama bayi lelaki nama bayi perempuan nama siti narnia nasa nasi goreng cina nasi kukus nasi lemak dua bungkus nasi lemak herba nasi lemak lamuni nasyid negeri sembilan nenek neslo new folder.exe new moon new shirt new year ngeri niat niche blog nickelodeon nightlife nikmat nikmat berbuka puasa nikmat puasa nikon nilai idea ninja assassin nitrogen nircosis nofollow nombor siri duit None nr cafe nuffnang nuffnang malaysia nuinfra number nyawa obesiti obor obor olympic games 2012 one piece one utama online online bisnes online pet online shop online survey open files with adobe open house open interview open water scuba diver operating system optic orang albino orang bujang orang kristian orang muda order online oren orientalis barat otak otak manusia outdoor outstation oxford padang astaka padang besar padang midin padang negara pahang pakaian terpakai palestin pameran pamplet panadol panas panas badan pandangan pandu panduan haji panggilan mama panggilan spa panjang umur pantai pantai batu burok pantai batu buruk pantai keluang pantai malaysia pantai melaka pantai pandak pantai teluk bidara pantai teluk ketapang pantai terengganu pantai tok jembal papadom paperclip parenting partime pasang surut pasar malam pasif pasir salak passive paypal pc fair pc fair 2011 pc game pc games pecah lemak pegawai kerajaan pegawai penyelidik pejabat pos pek skmm celcom pekerjaan pelaburan forex pelakon melayu pelamin pelawat terkini pelbagai bahasa peliharaan peluang kerja pemanasan global pembayaran gaji pembedahan plastik pemergian pemikiran bebas pemimpin peminat kopi pemprosesan herba pemuda penaja contest blog pencahayaan fotografi pence pencemaran udara terkini pencen pencuci mulut pendidikan pendidikan awal pendrive penerangan halal penerbangan pengalaman pengalaman balik kampung pengalaman bersalin pengalaman bilik bersalin pengalaman blog pengalaman hidup pengalaman kerja pengalaman memasak pengalaman mengandung pengalaman selam scuba pengalaman suami pengangkutan awam pengantin baru pengapit pengarah muda pengaruh internet pengawet makanan pengurusan pengurusan kerja penolong pegawai penyelidik penulis novel penutup hidung penutup muka penyanyi penyebab monsun penyu pepatung pepatung keras peraduan duit online perahu perak perancangan perantau perasa itik perasaan percuma perempuan perkara batal puasa perkauman perlancongan perlancongan perlis perlis perlis bikers permandangan dasar laut permata pantai permintaan hati perodua perpaduan perpustakaan awam terengganu persepsi persimmon personaliti pertanian pest control pesta bebas pesta buku terengganu pesta bunga api pesta orkid dan flora pet pet travel peta malaysia phd phone photo trick photobucket photography Photoshop piala suzuki aff picnic pikom pilih nama pilih nama anak pilihanraya pindah pindah kerja pindah rumah pinjaman pinjaman ptptn pizza pizza hut planet planet 51 plastic plastic bottle bulb plastik plaza low yat plugin poco-poco pokok pokok bakau pokok palma pokok roselle pokok tumbang pokwan kopitiam polis politik politik kotor politik malaysia polo pontianak popup popup blog pos motor dengan bas poskad lama potong barisan potong gaji poweroot praktikal praktikal di mardi praktikal mardi prank predator preference premiere screen prey primula beach resort problem process flow chocolate produk produk halal produk halal jakim produk herba produk makanan mardi produk malaysia produk roselle produk salak produk tempatan program best program graduan program stca projek ilmiah tahun akhir projek tahun akhir proses proses jeruk proses jus minuman proses koko proses kopi segera proses kordial proses makanan proses membuat koko proses minuman proses rempah prosperity proton pru 13 psikologi ptptn puasa puasa 2013 puasa dan sains puasa enam puasa musafir pudina puisi pulau bidong pulau duyong pulau kambing pulau langkawi pulau redang pulau selam scuba pulau tengkorak pulut hitam punca otak lemah punca resdung pupil pupus pusat akuatik kuala terengganu pusat beli belah pusat biotek herba pusat biotek herba raub pusat bioteknologi herba pusat dagangan terengganu pusat herba push putrajaya puyu pwtc event quote quotes raihan raja sehari rakyat rakyat tidak bersalah ral grado rama rama rama ramadan ramadhan ramalan pru 13 rambut ramen ramen samyang rango rango film rantai kunci ranting rare crab rasa buah salak rasa karangkraf rasamas rasulullah rating raub rawatan gigi rawatan resdung raya read more reban recent post bergerak recipe recycle redakan batuk redakan panas badan redakan sakit kaki regedit rekaan rekod ptptn remaja remaja buat filem remaja masa kini reply rerama researcher resepi maggie resipi resipi air soya resipi ayam dara resipi bubur pulut hitam resipi bujang resipi jeli kelapa resipi ketam resipi kordial buah resipi kuih raya resipi makaroni resipi mee kuning resipi nasi dagang resipi nasi lemak resipi orang bujang resipi pasta resume review review beli online review filem review kedai makan review milkadeal review telefon bimbit ridwan mustafa rimba herba rindu rm1 rm20segera romantik root beer float roselle roselle benefit roselle terengganu roti john roti sandwich roundabout cafe rukun islam kelima rumah rumah baru rumah orang tua rumah sewa rumput runcit s8000 saat bersalin saga sahabat sahabat sejati sahur sains sakit sakit gigi sakit jantung sakit sendi sakit tuan salah eja salam lebaran saman parkin mpsj saman parking sambal petai sambal tempoyak sambutan hari lahir sampah masyarakat sampah terpakai sampul surat samsung samsung global blogger sandwich sani ekspress sarang burung walit sarapan sate kajang satellite saya dan maggie says.com says.my scaffold scroll box scuba diving scuba diving malaysia seafood seafood murah seaglass seashell sebab hari lahir sebelum dan selepas pembedahan plastik segmen blog segmen ramadhan segment blog sekolah sekuning selamat datang selamat hari ibu selamat hari lahir mama selamat hari raya selangor selangor bebas plastik selangor haramkan plastik selangor haramkan plastik januari 2017 selawat nabi selfie selsema semak status halal sms semakan halal jakim semakan keputusan kpli jqaf 2012 semakan kpli semakan kpli sr jqaf 2012 semasa sembilu sembunyikan chatbox senarai makanan halal senarai nama bayi sendirian sengat obor obor seni seni awet seni dawai seni halus seni kraftangan seni kreatif seni tangan sepang separa separuh masa serangga serdang serial number series sesak nafas setem sex shah alam shah alam ke terengganu shamsul yusof shell sheraton imperial hotel shia Lebouf shooting shortcut virus shoutbox shoutmix siam siamese sihat Sijil simpanan premium silence simbiosis simpanan sinopsis sirim sistem ujrah siti skmm skmm celcom skmm rm25 skyline sleep smadav antivirus smartphone sms snakeskin fruit snorkelling soal jawab agama soal jawab islam soal kahwin soalan soalan sentap soar throat software softwares solat sunat soluble song sonic gear sony sony ericsson sony ericsson p1 sony tx5 sony xperia sop soundtrack south africa 2010 spa specific training on critical areas speechless speechless sunday sperma spider spm spongebob sponsor spontan spore galactic spore reloaded sports complex spr spring squarepants sri wangsa ssp stadium putra bukit jalil standard operating procedure statistic status halal stca stca herbs step up stesen bas hentian duta stesen lrt stesen mardi terengganu stesen penyelidikan umt steve jobs stevia stpm streamyx style sandwich suami suami isteri subang subscribe success succubus sukan olimpik 2012 sukarelawan sukma terengganu sumbangan anak yatim sumber tenaga murah sungai batu pahat sunnah sunset picture sunway piramid supercritical fluid extraction supermoon supermoon november 2016 Supermoon terbesar surat surat rasmi surat temuduga surf internet suruhanjaya perkhidmatan awam suruhanjaya pilihanraya sweet swimming swordtail syaitan syarikat syawal system restore T-Shirt tab table for two tabung haji tafsir mimpi tag tahun baru tahun baru 2012 tahun baru cina tahun naga taiwan talentime taman herba perlis taman laut taman syahbandar taman ular taman ular perlis tambah follower tambah reply comment button tambahkan trafik blog tambang tampal gigi tanaman salak tanda kuasa tuhan tanda resdung tangan tanggungjawab tanggungjawab lelaki tanggungjawab suami tangkap ular tangled tarawikh tarikh tarikh 2011 tarikh cantik tarikh gaji tarikh gaji 2017 tarikh mudah ingat tarikh ong tarikh pru 13 tarikh terima pencen task manager disable taubat taubat nasuha tayar tea tea ginseng tea time teacher teacher's day technology park technology park malaysia technum teka teki teka teki duit seringgit tekanan kerja. teknik fotografi teknik nuffnang teknik pembangkang teknik photografi teknik photoshop teknok follow blog teknologi teknologi makanan telefon telefon pintar telefon wireless telur telur ayam telur tiruan temerloh tempah kad nama tempat bercuti perlis tempat bersenam tempat duduk orang tua tempat makan di kangar perlis tempat makan sedap tempat praktikal tempat study template templates tempoh monsun temuduga temuduga kpli jqaf temuduga spa temuduga terbuka tenaga alternatif tengahari tengkuk biawak TER terakhir terapi semulajadi tercabut kepala terengganu terengganu equestrian resort terengganu kite terengganu trade center terima kasih cinta ternak ternak ayam ternakan tersepit teruk tesdec text bergerak the black shirt the contest the curve the earth the green hornet the moon the star online the street thesis tiada idea tidur tigerus tightening serum tiket tiket bas tiket bas balik kampung time galerie tips tips bersalin tips kurus tips memasak di dapur tips memikat tips mencari kerja tips nama anak tips nuffnang tips otak sihat tips perkahwinan tips pindah rumah tips sihat tips telefon android tips temuduga tips untuk berjaya tips update blog tissue culture tm tm kick challenge tokek tokek terengganu tomcat tomyam tongkat ali topup touch n go tourist tpm tpm biotech tpm pahang tpm raub tradisi trafik training transformer transformers transnasional transport travel travelog trend trick tsunami ttc tudung tukar ikon tukun tiruan tulisan pelik tumbuhan tunai haji tunai umrah tuorial tutorial tutorial blog tutorial blogspot tutorial photoshop tutorial webhosting tutorial. tv tv series twilight ubat ubat asma ubat batuk ubat gigi ubat herba ucapan hari guru uitm ujian ujian fizikal ujian fizikal leftenan maritim ujian mental ujian personaliti ujian psikologi ukm bangi ulangtahun kelahiran ular ular berbisa ular sawa ular sawa burung ular tidak berbisa ulasan gajet ulasan htc wildfire ulasan kedai makan umat islam umt umur umur 25 tahun umvc umvc vlogger undefined error underwater underwater casing united kingdom universiti universiti malaysa kelantan universiti malaysia terengganu update blog update blog offline upside down font uptown usahawan usahawan muda usia utm vampire varnish versi video video assignment video blog video iklan video kahwin video klip video panas videography videoklip virus virus new folder.exe virus new folder.exe remove visitor vlog vlogger vlogger malaysia volkwagen waktu pejabat bulan puasa wali band wallpaper wallpaper animasi wang kertas baru wanita wanita bertudung warga emas warisan warkah warna warni warranty watak perwatakan watch waterfront watermark watermark freeware watermark photo watermark software watermark untuk blog wayang web website wedding welcome werewolf western western food whatsapp whoscal app widget wifi wildfire wildlife windows windows live writer wire art wire craft wire keychain wireless wishlist wordless wordless wednesday wordpress yahoo messenger youtube zakat fitrah

      Hubungi Blogger di Sini

      Nama

      E-mel *

      Mesej *

      Copyright © Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger | Powered by Blogger
      Design by WP Lift | Blogger Template by NewBloggerThemes.com