11 Disember 2014

 
 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera serta Salam Blogging

Pada 01 - 31 Oktober yang lepas, Blogger Area Mega Giveaway telah di anjurkan oleh beberapa orang blogger dari admin Group Blogger Area iaitu Tuan Blogger Area, Azlan Hasan, Husein Rider, Nisa Ahmad dan Cik Itah.

Dan Blogger IsmIqbal dengan sukarelanya menjadi salah seorang dari beberapa puluh Blogger yang menjadi penaja/ sponsor bagi GiveAway ini. 

 Pada 18 November 2014 yang lepas, seramai lebih kurang 132 Blogger yang bertuah memenangi pelbagai barangan daripada pelbagai sponsor tersebut. Tahniah kepada para blogger dan peserta yang menyertai GiveAway ni! [ Senarai Pemenang GiveAway Mega Blogger Area Di SINI]


Untuk Dua (2) Orang Pemenang bagi hadiah yang di sponsor oleh Blogger Ismiqbal di mana mendapat Handcraft Keychain from Rare Icewhite Seaglass yang di hasilkan sendiri oleh KacaLautMalaysia.


 Handcraft Keychain from Rare Icewhite Seaglass
1 - http://www.khirkhalid.com
Khir Khalid  - Selangor.



Nor Amalina binti Mohd Yunus - Selangor.

 Dan seramai Empat (4) orang Pemenang GiveAway Blogger Area memenangin Hadiah di sponsor oleh Blogger Ismiqbal yang berupa Trial Pack Argan Oil by MyKocek Network


 1 - http://heartdairies.blogspot.com (Belum terima maklumbalas lagi)

Nabihah - SelangoR

Muhammad Izzat Syahir Bin Jusuh - Terengganu

Siti Nor Laililfadhilah Binti Harun  - Perak.

 Sekarang dah masuk Bulan Disember, maaf kerana lambat pos barang kerana nak pos serentak dan terdapat beberapa pemenang lambat respons.. Plus, sejak akhir-akhir bulan ni agak sibuk dengan kerja.

Insya allah jika ada mana-mana Blogger minta ingin di sponsor, kalau ada rezeki lebih tiada masalah. Cuma emel sahaja kepada iqbiotech@gmail.com ya.

09 November 2014

Assalamualaikum dan Salam sejahtera,

Cuma nak berkongsi pengalaman tentang SIM Celcom SKMM 1 Malaysia yang kena beli RM25/ Sebulan (1GB).

Bermula pada hujung minggu lepas sekitar 07/11/2014, aku baru sahaja subscribe Celcom SKMM untuk sebulan dengan nilai RM25, dan berada di kawasan yang memang Line slow di Bukit Kluang,Besut selama 3 hari tetapi entah kenapa tetiba Internet Celcom tak dapat walaupun ada connection yang paling slow 'Edge(E)'. Sekurangnya mesej Whatsapp dapat la masuk, ni tidak..

Kemudian try godek2 setting Mobile Network, tiada masalah.. Kemudian keluar Notification 'Sign In Network (Celcom)'..Aku tak pernah alami perkara ini, jadi ia agak pelik la.. Bila klik pada notification 'Sign In Network' tu, dia keluar seolah IP untuk Prepaid dan 'Celcom Web Service Not Allowed'.

Kebetulan dapat WiFi di luar 'Hutan' Kem ni, terjumpa forum yang sama dalam CariGold Forum yang telah di post pada Tahun 2012 lagi.. ( http://www.carigold.com/portal/forums/printthread.php?t=290713&pp=10&page=173)
Dalam thread ni ada seorang forum-er bagitau yang dia telah call operator Celcom berkenaan masalah yang sama, jadi hasil yang di kongsikan seperti berikut:-

"ahib020517-02-2012 12:41 PM

berdasarkan penerangan daripada operator celcom tadi, saya baru maklum tentang validity simcard skmm

setiap simcard skmm ada 2 jenis tamat tempoh:

1) tamat tempoh validity

nak tau bila tamat tempoh boleh call 1111 tanya

nak renew kena topup

RM10 = valid 7 hari

RM30 = valid sebulan

2) tamat tempoh internet connection

untuk skmm RM25 sebulan


dua-dua mesti active baru boleh connect internet


maka kalau macam ni skkmm 1 malaysia bukan RM25 sebulan la

tapi RM55 sebulan sebab (RM25 untuk internet connection + RM30 untuk simcard validity)


ada sapa tau pasal ni? "

Jadi, sebelum ni aku masih boleh menggunakan Celcom Internet walaupun kredit sudah expired (Since beli nombor ni khas untuk Celcom SKMM ni).
Tetapi 2-3 hari lepas, kredit dah expired walaupun sudah subscribe RM25/Sebulan, tetapi masih tak dapat internet!!! Mungkin sebab Kod dah berubah, Sebelum ni untuk Subscibe taip '1Month', Sekarang kena taip 'Net25'. APAKAH?!!

Celcom dah buat hal ke? Dah la aku ni tergolong orang berpendapatan rendah...Huhu...
posted from Bloggeroid

21 Oktober 2014

Assalamualaikum dan Salam Alam Maya

Selamat sampai ke back-dated Cabaran Hari ke-29!! Untuk cabaran ni tajuk asal ialah 'Bunga Kegemaran dan Erti Pada Anda' tetapi saya ada sedikit perubahan secara umum iaitu tukar kepada 'Tumbuhan Kegemaran'..
Harap ada Blogger yang sama minat :)

Hari 29 #Cabaran30Hari - Tumbuhan Kegemaran dan Erti pada Anda

 Bercerita tentang bunga atau tumbuhan, saya ni jenis peminat kebanyakkan tumbuhan terutamanya yang eksotik sebab kebanyakkannya segar, semulajadi, unik dan mempunyai erti yang tersendiri. Bagi memenuhi syarat cabaran yang masih tertinggal ni..teruskan juga..

Tumbuhan kegemaran saya ialah Pokok Pudina. Gemar dengan aroma daunnya serta mempunyai khasiat herba yang baik untuk kesihatan. Saya pernah beberapa kali pergi ke Pasar Tani dan beli Daun Pudina. Murah! Satu ikat dalam 50sen-RM2 berbanding dengan Supermarket/Hypermarket yang jual beberapa gram Daun Pudina dah beberapa ringgit.

Antara kegemaran saya menggunakan Daun Pudina ialah membuat Teh + Daun Pudina. Menyegarkan dan relaks.

18 Oktober 2014

Assalamualaikum dan Salam Blogging,

Baru-baru ni saya selesai outstation di Pusat Latihan LKIM Camar Laut, Sepang. Dekat dengan GoldCoast, Sepang tu (Bukan GoldCoast Australia tu). Sebelum ni kawan pejabat dan pernah berkursus di sini. Saya nak bercerita panjang pasal Pusat Latihan LKIM ni tapi entry kali ni bukan pasal ni. Nak cerita pasal Buah Naga daripada Sepang Selangor ni.

Saya pun kali pertama sampai di Sepang ni. Atas cadangan kawan pejabat untuk beli Buah Naga di sini, maka kami berhenti la buah naga di tepi gerai. Murah! Buah naga yang kecil tu berharga RM10/ 4 Biji, manakala yang besar RM10/ 3 biji! Buah-buahnya di petik.segar dari ladang yang boleh di lihat di tepi jalan. Rasanya manis dan enak berbanding Buah Naga yang saya beli di Serdang berharga RM10/ 3 Biji bersaiz kecil.


Manakala yang dalam botol tu ialah Minuman Enzim Buah Naga. Sedap gak! Rasa manis, masam, sedikit pahit dan berasid. Bagus untuk pencernaan dan merupakan anti-oksida yang tinggi. Bagi yang tak biasa mengambil minuman berasid, jadi mungkin tidak biasa. Saya pun pernah buah Minuman Enzim Buah yang lain. Harga satu botol ialah RM 25/ sekitar 900ml. Agak berbaloi.

Jadi, bagi yang berkunjung ke Sepang, GoldCoast, Malaysia bolehlah singgah di gerai-gerai kecil di tepi jalan dan beli Buah Naga yang murah, manis dan enak ni.

posted from Bloggeroid

14 Oktober 2014

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Sekarang dah masuk Bulan Oktober dan Cabaran 30 Hari masih tertangguh! biasalah Part-Time Blogger, ada sahaja pasang surut Mood. Tinggal beberapa lagi entry untuk di selesaikan. Alhamdulillah.

Hari 28 #Cabaran30Hari - 5 Perkara Bermula "Andainya"

 1. Andainya aku mempunyai kewangan yang mencukupi.
2. Andainya aku mempunyai personaliti yang menarik.
3. Andainya aku mempunyai istiqamah berterusan dalam melakukan perkara yang positif.
4. Andainya rajin update blog.. Okay yang ni menyelit jer.
5. Andainya dapat membina satu rangkaian seluruh dunia.

Cabaran 30 hari yang ringkas.

09 Oktober 2014

Assalamualaikum dan Salam Blogging!

Kali ini seronok untuk aku berkongsi. Cepat-cepat sertai Give Away 1000 tiket percuma oleh Wet World Shah Alam ini sempenan dengan Malaysia First Halloween Escape!!
Caranya mudah sangat-sangat!
 KLIK SINI UNTUK JOIN
1,000 Halloween Escape admission tickets to give away NOW!
Just follow these simple steps:
1) Like "Wet World Water Parks"
2) Share this post (Make sure your post is to be set to be view by public)
3) PM us your Full Name, I/C No, Contact Number, Email Add
4) AND Wait for the good news

Hurry up and SHARE NOW!!

Cepat-cepat! Sebelum tiket ni habis di menang oleh orang lain!!
Aku dah join dah Give Away ni dah telah menang Satu (1) tiket percuma untuk pergi ke Malaysia 1st Halloween Escape ni!! Sangat-sangat teruja untuk pergi sebab dah lama teringin nak pergi ke ala-ala Halloween Party ni...
Selepas aku share poster campaign, inbox details aku..Kemudian Pihak Wet World Water Parks reply mesej di facebook beserta lampiran Tiket!!
Join la. kita pergi konvoi sama-sama..haha! Tiket ni hanya sah di gunakan pada 10, 11 dan 12hb Oktober Sahaja (iaitu hujung minggu ni). Kalau tak radeem, alamatnya di Give Away pada orang lain la....

Give Away Wet World Water Parks ni tak habis setakat ni sahaja. Bila pengunjung yang akan pergi ke Malaysia 1st Halloween Escape ni, kena lah ambil gambar banyak-banyak, share dan berpeluan untuk mendapat Give Away lagi iaitu 10 Tikets ke Kota Tinggi Waterfalls Resort dan Wet World Batu Pahat Village resort!!

Jadi kepada semua 'netizen', cepat join Give Away Wet World Water Parks (Cuma LIKE! SHARE! WIN!)

08 Oktober 2014


WORDLESS WEDNESDAY

Hari 27 #Cabaran30Hari - Mood Anda Hari ini


 

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

Feeling nak update blog dalam flight sekali walaupun secara offline. Sekarang dalam flight Malindo Air dari Sultan Mahmud Airport Kuala Terengganu ke Subang Airport setelah bercuti selama 5 Hari sempena Hari Raya Aidiladha. Flighy sebenar jam 06:30 pm tetapi delay selama 20 minit kerana cuaca mendung sangat di K.Teregganu ni.

Pertama kali naik flight Malindo Air ni. Semasa beli Tiketnya agak murah berbanding Air Asia dan Malaysian Airlines walaupun beli waktu akhir dan tiket bas balik kampung pun dah habis. Cuma nak naiknya di Subang sahaja, jadi agak menjadi masalah sebab saya stay di Putrajaya. Jadi, saya minta tolong kawan hantarkan ke Subang Airport. Belum merasa nak teksi lagi.

Di Subang Airport walaupun tak sebesar KLIA dan lebih kurang Kuala Terengganu Airport sahaja. Jadi, kalau dah web check-in, tak perlu tergesa-gesa nak masuk tunggu depan gate tu (sama macam KT Airport). Walaupun web check in website Malindo Air agak masalah kerana beberapa kali saya refresh, error dan cuba lagi sampai berjaya jugak. Nak pergi ke Kapal Terbang perlu berjalan kaki dan naik tangga macam pesawat ringan tu. Buat yang jakun, orang kampung macam saya ni terasa seronok sebab dari jauh nampak Kapal Terbang dan melangkah naik tangga masuk ke dalam flight.

Malindo Air menyediakan snack(biskut) dan air mineral semasa penerbangan. Jika dalam cuaca baik, tempoh perjalanan purata sekitar 45 minit, kelajuan purata 500km/jam dan ketinggian 15,000 kaki dari paras laut (kaptain yang kata ya). Jadi semasa saya tengaj update ni, cuaca agak mendung, berawan, penerbangan ketinggian 14,000 kaki dan mengambil masa perjalanan sekitar 55 minit ke 1 jam 5 minit (akak pramugari yang umum).

Sampai sahaja di destinasi dan mendarat, penumpang kena berjalan sikit untuk ke pintu keluar. Bila turun tangga flight terasa udara panas daripada enjin flight.

Apa-apa pun pengalaman naik Malindo Air walaupun hanya 45 minit perjalanan dari Subang ke Kuala Terengganu memang pengalaman yang baru. Amat berbaloi untuk naik flight kerana jimat masa 7 jam berbanding Bas walaupun kadangkala tiketnya agak mahal sedikit dari bas, tapi anggaplah ianya nilai masa yang telah saya belanja. Sebab saya ni memang jarang balik kampung.

posted from Bloggeroid

04 Oktober 2014

  Assalamualaikum dan Salam Blogging.

Nak bercerita bab gajet lak untuk Cabaran 30 Hari ni.
Bab gajet memang agak menarik perhatian saya (sesetengah cuma menarik perhatian sahaja sebab tak mampu milik). Jadi bercerita untuk masa sekarang sahaja, gajet yang telah menjadi kepunyaan diri sendiri.

Hari 26 #Cabaran30Hari - Gajet Kepunyaan Anda

Sebelum ini saya menggunakan HTC Wildfire S, model Android yang pertama menggunakan duit gaji yang pertama dengan kerja yang pertama. Kemudian selepas setahun guna HTC Wildfire, aku beli Samsung S4 (2nd Hand), beli dengan housemate saya di Perlis.
SAMSUNG S4
SUMBER : http://cdn.theunlockr.com
 Kemudian bila berpindah ke Selangor, housemate di sini ajak pergi ke Port Dickson dan saya ni seorang yang suka mengambil gambar. Semasa kami berkayak di pantai port dickson, saya guna Telefon Samsung S4 ni unuk mengambil gambar, jadi telefon tu kebasah-basahan. Bila balik rumah, fungsi Touchscreen dah tak berapa elok dah. Jadi, gadjet Samsung S4 ni saya hantar ke pomen Smartfon di Shah Alam, Harap-harap tiada modal yang tinggi untuk baiki.

SONY XPERIA Z1 COMPACT
Kemudian, saya dapatkan Gadjet lain, Telefon Sony Xperia Z1 Compact di Giant, Kuala Terengganu. Masa beli ada promosi sempena filem Spiderman, jadi saya dapat freegift Slingbag Spiderman dan TShirt Spiderman.
SUMBER: http://cdn.cultofandroid.com
 Apa yang menarik bagi Sony Xperia Z1 Compact ini ialah ia Waterproof! Oleh kerana kelemahan utama gadjet ni ialah sensitif pada air, Kemudian ia jenama Sony. Sejak dulu lagi aku tertarik dengan model Sony kerana mempunyai kamera telefon yang sangat cantik. Kemudian, bateri telefon lebih tahan berbanding dengan model Samsung S4 tu.

LAPTOP LENOVO IDEAPAD Z400 TOUCH

SUMBER: http://www.lenovo.com

Gadjet lain ialah semestinya lemudahan laptop. Sejap laptop Acer yang di guna sejak zaman belajar telah rosak setelah lebih kurang 3-4 tahun penggunaannya, Saya beralih guna jenama Lenovo lak. Laptop sekarang ialah Lenovo Ideapd Z400 Touch, laptop yang boleh menggunakan keyboard dan Touchscreen. Tetiba gedik nak ada dual-function ni. Setakat sekarang guna masih okay menggunakannya.



 

30 September 2014

Assalamualaikum dan Salam Blogging

Mengejar Cabaran Hari 24. Rumah impian saya :)

Hari 24 #Cabaran30Hari - Rumah Impian Anda

sumber: assets.dornob.com/
 Ciri-ciri rumah impian saya:
Ada elemen utama dalam fengshui dan elemen semulajadi
(Angin, Api, Tanah, Besi, Bumi, Air)

well, nampak tu sahaja yang jadi impiannya, yang lain2 seperti mudah berhubung dengan dunia luar, masyarakat setempat dan lain2.

28 September 2014


Assalamualaikum dan Salam Blogging,

Cabaran Hari ke 25 ni agak susah ni nak sahut sebab saya ni tak berapa baca berita sangat. tapi untuk memenuhi syarat untuk hari Ke 25 ni tentang Berita Terkinin yang di baca.............. Biasanya dapat Berita Terkini daridapa Newsfeed Facebook, sesekali baca Harian Metro Online, baca E-News yang subscribe di Facebook.

Hari 25 #Cabaran30Hari Berita Terkini Hari Ini Yang Di Baca

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Alhamdulillah dah hampir Tiga(3) tahun bekerja dengan 2 Syarikat yang berlainan dalam bidang yang dapat meyumbang kepada cita-cita.. Dalam pemikir sentiasa berfikir untuk bertukar pekerjaan daripada yang sekarang. Dan sekarang tengah berusaha untuk mencapai cita-cita tersebut walaupun masih terikat dengan pekerjaan sekarang.

Hari 23 #Cabaran30Hari - Pekerjaan Di ingini (Selain Kerja Sekarang)

Pekerjaan yang di ingin selain daripada kerja sekarang ialah MENJADI BOS SENDIRI!!
 MYKOCEK ialah satu syarikat yang saya tengah usahakan. Masih mencari Misi dan Visi untuk di kembang kan. Masih bermula dari awal. Insya allah, berusaha untuk menaiktaraf mengambil masa tapi jika di usahakan sekarang, masanya telah bermula. Sampai suatu masa untuk fokus.

Saya juga harap ada yang memunyai impian yang sama untuk bekerjasama dalam mencari idea dan maklumat untuk menaikkan taraf diri sendiri.

Semuanya bermula dari sekarang.


Assalamualaikum dan Salam Blogging.

Kejar punya kejar dah sampai Hari 22 dah untuk Cabaran 30 Hari Blogging ni. berkejaran sampai takde intro yang panjang lebar sangat, terus direc-to-the-point. Haha!

Hari 22 #Cabaran30Hari - Destinasi Percutian Impian

Untuk percutian, saya suka tempat yang tak terlalu terpencil dan tidak juga terlalu sesak.
Tempat yang ada komuniti setempat, tak la hanya beberapa orang jer di kawasan percutian tu.
Tempat yang menarik untuk di pandang, tenang dan juga seronok.
Tempat yang boleh merasa kelainan berbanding tempat sendiri.
Tempat yang boleh bagi pengalaman dan pengetahuan baru.
Paling best percutian yang PERCUMA/ Di Sponsor! Haha!
SUMBER: http://cutiperhentian.blogspot.com/
 

Nak bagi contoh untuk destinasi impian tidak dapat di gambarkan sebab untuk gambaran berdasarkan dari sumber maklumat yang terbatas padahal impian percutian lebih dari bayangan serta memori sedia ada.

Assalamualaikum dan Salam Blogging

Mengejar Backdated dengan gigihnya!

Hari 21 #Cabaran30Hari - Tempat Yang Ingin dan Tak Pernah Pergi

mekah

Tempat pertama yang ingin pergi ialah ke MEKAH semestinya. Telah menjadi Rukun Islam yang ke-5 bagi setiap muslim untuk mempunyai kemampuan ke Mekah bagi menunaikan haji.

Antara tempat lain yang ingin dan tak pergi pergi ialah tempat yang menarik di seluruh Malaysia, Seluruh negara, di langit dan di laut!
 
sea, diving

Saya ingin menyelam (SCUBA Diving) lagi di dalam laut yang mempunyai pelbagai hidupan laut, batu karang yang cantik sehingga lupa untuk bernafas

27 September 2014

Assalamualaikum dan Salam Blogging

Akhirnya sampai jugak ke Hari 20 walaupun terkejar-kejar buat cabaran 30 hari ni. bagu jugak sebagai motivasi diri untuk terus berblogging.
 Di samping motivasi diri ada juga beberapa QUOTE yang sentiasa aku jadikan motivasi diri jugak.

Hari 20 #Cabaran30Hari - Quote Kegemaran Anda




"Time is a luxury we don't have" - Merlin

"One of the hardest thing in life is deciding to walk away or try harder"

"Kalau tak tolong diri sendiri, siapa lagi nak tolong?"

"Positif thinking"

dan beberapa lagi Quote yang saya sentiasa bagitau diri sendiri (macam monolog) untuk terus berusaha seperti untuk update blog ni, untuk cari rezeki.

Assalamualaikum dan Salam Alam Maya

Oleh kerana saya ni suka dengan makanan, jadi tiada resipi makanan kegemaran sebab ianya subjektif dan mempunyai keunikan rasa yang tersendiri. Tapi Cabaran Hari ke 19 menyatakan Apa 1 Resepi kegemaran anda. Apa dia eh?

Hari 19 #Cabaran30Hari - 1 Resepi Kegemaran Anda

  
semesti ada campuran rencah-rencah kehidupan dan masam manis masin pahit.

26 September 2014

Assalamualaikum dan Salam Blogging

Terus direct to the point je la demi memastikan cabaran 30 hari ini berjalan walaupn tak sempat nak berjalan-jalan ke blog orang lain (blogwalking)

Hari 18 #Cabaran30Hari - Siri TV Kegemaran

Sekarang jarang dah tengok TV sebab dah boleh download TV Series kegemaran tu. Jadi istilah 'TV' hanyalah dari segi nama tajuk padahal bukan tengok di TV pun. Tengok TV agak bosan sebab tak boleh nak 'pause' dan selalu banyak iklan.


1. Dulu semasa zaman sekolah menengah suka sangat tengok TV Series 'Angel' . Sampai sanggup turun ke dewan makan yang ada TV untuk tengok cerita ni semasa tinggal di asrama.

2. TV Series kegemaran yang 'Download' ialah Anime. Untuk senaraikan anime ni lebih daripada 5 ni. One Piece, Bleach, Tokyo Ghoul, Log Horizon, Sword Art Online dan kebanyakkan anime siri yang banyak bagi motivasi.

3. TV Series yang download lagi ialah The Vampire Diaries, The Originals, Friends, dan tak ingat dah.

4. Ada satu Siri TV Cina-Malaysia yang di tayangkan tengah malam pun follow jugak. Cerita yang pasal 2 orang rupa sama dari 2 darjat berbeza.

Siri TV ni banyak layan semasa lapang dan jika jalan cerita yang menarik
Assalamualaikum dan Salam Blogging 

Cabaran 30 Hari tertanggung lagi selama 9 hari...aiyarkk!

Hari 17 #Cabaran30Hari - 5 Perkara Anda Rindukan (Apa Sahaja)

Banyak juga perkara yang saya rindukan. Tapi rindukan yang lepas je. kalau rindu semula kena kembalikan semula perasaan tu.

1. Rindukan zaman kanak-kanak semasa di kampung, mandi sungai, tangkap ikan di sungai, sawah.
(Tapi bila di fikir-fikir, zaman kanak-kanak yang rindukan hanyalah kerana keseronokan tanpa masalah, hakikat di dunia realiti kita perlu mencari rezeki untuk menambah baik kehidupan.. Dan pada zaman kanak-kanak, kita hanya bergantung sumber rezeki daripada ibu bapa yang bekerja keras untuk mencari rezeki bagi memastikan kegembiraan anak-anak)

2. Rindu nak makan sedap-sedap yang orang belanja. kalau diri sendiri belanja mesti la mahal kan..Haha.

3. Rindu nak dapatkan tidur yang berkualiti, hari yang penuh bermanfaat serta produktif.

4. Rindu nak dapat duit banyak-banyak dan berbelanja.

5. Rindu nak rasa gembira seolah-olah tiada masalah di dunia ini.

Rindukan yang tiada,
Rindukan yang lepas, 
Rindu datang dari Hati, 
Rindu memuhasabahkan diri,

22 September 2014

Assalamualaikum dan Salam Blogging.

Masih terkejar-kejar lagi Cabaran 30 Hari blogging ni...

Hari 16 #Cabaran30Hari - Siapa, Bagaimana Anda 10 Tahun Lagi

Sekarang Tahun 2014, dan 10 Tahun lagi Tahun 2024

Jadi impian saya untuk 10 Tahun lagi.

  1. Tetap seorang Blogger dan bermula dari sekarang mula mengaktifkan semula blog.
  2. Seorang usahawan Online dan Offline di sebalik tabir.
  3. Mempunyai Jenama dan syarikat sendiri (walaupun bukan di bawah nama sendiri di sebabkan polisi tidak membenarkan)
  4. Mempunyai Aset bernilai melebihi RM100,000.
  5. dan banyak lagi....yang belum tercatat...
Bagaimana?
Semuanya bermula sekarang........Join me? Geehee!

Assalamualaikum dan Salam Blogging

Hari 15 #Cabaran30Hari - Surat Kepada Seseorang (SesiapaSaja)

Kepada sesiapa sahaja, 

Mungkin kita tidak pernah berjumpa di alam realiti, tetapi bertegur di alam maya,
Mungkin kita pernah berjumpa, tetapi tidak pernah bertegur,
Mungkin kita pernah bertegur sapa, tetapi tidak banyak bercakap,
Mungkin kita pernah bercakap, tetapi terputus hubungan,
Mungkin sekadar pernah membaca di media maya, tetapi tidak pernah bertegur,
Mungkin pernah melihat rupa, dan tidak pernah melihat realiti, 
Mungkin pernah ternampak di alam realiti, tetapi tidak berpeluang bertegur,

Mungkin saya ada menimbulkan rasa tidak puas hati kepada sesiapa sahaja,
Mungkin kita tidak akan berpeluang untuk berjumpa sekali lagi,
Mungkin tiada peluang untuk bercakap, bertemu, bertegur sapa dan melihat,

Saya ingin memohon maaf kepada sesiapa sahaja, baik yang kenal atau tidak kenal,
Sebelum saya meninggalkan dunia, anggap ini yang terakhir,
kita mungkin tiada peluang dan jodoh untuk bertemu lagi,
Andai ini yang terakhir, maafkan saya..halakan segala kata, makan, minum, perlakuan saya kepada sesiapa sahaja,

Mungkin ini yang terakhir saya berpeluang untuk meluahkan.

Mungkin saya pernah di beri peluang kedua, terima kasih atas itu.
Mungkin saya mendapat kenangan manis dari sesiapa sahaja, terima kasih juga,
andai saya ada terasa hati dan ada kenangan yang kurang baik dengan sesiapa sahaja, saya berterima kasih juga.

Terima kasih atas memberikan saya peluang dan pengalaman hidup yang sebenar.
Terima kasih kerana mewarnakan kehidupan saya dengan perkara-perkara tersebut.

TERIMA KASIH SESIAPA SAHAJA.
Assalamualaikum dan Salam Blogging Alam Maya

Demi mengejar cabaran 30 hari ni, tetapkan keazaman jugak la walaupun 6 hari terbelakang.
Saya bukanlah seorang yang suka berkasut sangat, kecuali kasut kerja dan kasut sekolah dan kasut sukan. Kalau kasual suka pakai selipar jer.. Jadi, Cabaran Hari 14 berkenaan Kasut Anda menceritakan pasal Kasut Sekolah atau Kasut Kerja atau Kasut Sukan sahaja la... :)

Hari 14 #Cabaran30Hari - Cerita Kasut Anda

Sumber Internet
 Tak berapa segar sangat cerita kasut sekolah zaman sekolah rendah, masa sekolah dulu jarang sangat basuh kasut sebab letak je kasut kat luar rumah, tengok-tengok dan putih... Ada hari sabtu tu, mak tak basuh kasut dah, jadi kena basuh sendiri..rendam-rendam dalam air sabun, tenyeh-tenyeh dengan sabun buku, berus-berus dengan berus sabut, lepas tu letak kapur kasut dan gi jemur. Kalau masa tu waktu mendung atau hujan, letak kertas surat khabar dalam kasut, lepas tu letak belakang peti... 

Lepas tu bila pergi sekolah hari Ahad (saya duk Terengganu jadi sekolah hari Ahad), jalan punyalah berhati-hati sebab kasut putih melepak, taknak bagi kotor. Bila sampai di kelas, bila kawan terpijak skit mula marah, pastu balas dendam balik pijak kasut diorang. Hahaha.. Sesi pijak memijak kasut bermula lah.

Bila naik sekolah menengah mula pakai kasut hitam, tak kisah sangat kotor ke tak..cuma perlu lap dan gilap dengan kiwi jer. Terasa bergaya bila pakai kasut hitam.

Bila dah bekerja, pakai kasut hitam juga, sesuai dengan pakaian formal di pejabat. Memakai kasut saya suka memilih kasut yang lembut pada tumit sebab selalu berdiri, dan ada lapisan di hadapan untuk membengkokkan tapak kaki.

Saya jenis tidak suka memakai kasut bila kasual, tetapi kadang kala teringin juga bergaya.

Nota: Kasut pejabat lelaki yang bertumit rendah tu terasa sakit pada tumit bila berdiri lama, macam mana perempuan boleh memakai kasut tumit tinggi tu dan berdiri lama? "Pain is Beauty" ke?


21 September 2014

Assalamualaikum dan Salam Blogging.

Cabaran hari ke-13 agak complicated kerana saya takde Blog kegemaran sangat sebab tak berapa rajin nak blogwalking atau blog-reading.
Blog dan Website ada perbezaan tak?

Jadi saya cuba untuk senaraikan Blog/Website yang menjadi kegemaran secara general/umum.

Hari 13 #Cabaran30Hari - 5 Blog/Website Kegemaran Anda

 1.  Blog yang menceritakan pengalaman hidup/ pengalaman yang sesuai di kongsi.

 2. Blog yang tidak copy-paste tanpa huraian tersendiri.
Contoh: Bila sesuatu isu timbul di internet, kemudian mula kelihatan satu-persatu blog sibuk untuk highlight perkara yang sama dengan 'caption' yang 'bombarstic' dan kadang-kadang terover.
3.  Blog yang tidak terlalu santai dari segi penulisan dan tidak terlalu serius tapi tidak jugak syok-sendiri.

4. Blog bergambar yang menarik dan berbaloi untuk terus scroll ke bawah.

5. Blog yang memberi tips yang berguna (tak kisah apa-apa tips asalkan berguna untuk di aplikasikan ke dalam dunia realiti)

Usha-usha di LINK di bawah tengok anda di kategori blogger yang mana..


Assalamualaikum dan Salam Blogging

Cabaran 30 Hari di teruskan lagi dengan Back-dated untuk Hari Ke-12
Bagi saya, untuk Wishlist saya kategorikan sebagai 2 perkara iaitu  WISHLIST dan WANTLIST.

WISHLIST - Sesuatu perkara yang saya inginkan tetapi di peroleh secara hadiah atau datang tidak di sangka. Bila WSHLIST itu tertunai, rasa sangat-sangat gembira, tetapi jika tidak tertunai, tidak jugak kecewa dan terus berharap untuk dapatkannya

WANTLIST - Sesuatu yang saya inginkan dan berusaha untuk mendapatkannya.Bila WANTLIST ini tertunai terasa tersangat puas apabila ia adalah daripada hasil usaha sendiri (dan dengan bantuan juga). Jika tidak tertunai, terasa kekurangan tetapi tetap berusaha untuk dapatkannya.

Hari 12 #Cabaran30Hari - 5 Wishlist Anda

Sebenarnya banyak WANTLIST dari WISHLIST.
Okay. Antara WISHLIST yang saya inginkan:-

1. Jodoh/ Perhubungan yang baik
2. Kebaikan
3. Rezeki
4. Kebahagiaan/ Kegembiraan
5. Keredhaan

Semoga 'Wishlist' ni dapat di tunaikan. amin

18 September 2014

Assalamualaikum dan Salam Blogging.

Kali ni agak gigih nak kejar cabaran 30 Hari ni Jadi Buat entri cukup syarat je la..aci tak?
Zaman kanak-kanak aku agak aktif (bila dah besar jadi pasif lak). Umur paling muda yang aku ingat ialah umur 6 Tahun. Bawah umur 6 tahun aku dah tak ingat walaupun cuba untuk ingat. Mungkin sel-sel otak telah di ganti dengan memori yang baru kot. Bila di fikirkan, tak pasti lucu atau tidak kenangan tu bergantung kepada persepsi pembaca sebab penulis tengah keliru.

Cabaran kali ini tak sebut lak berapa biji kenangan tapi asalkan lucu (tapi oleh kerana aku tidak reti untuk melawak/ membuat lawak...buat-buat lucu je la bila baca...)

Hari 11 #Cabaran30Hari - Kenangan Lucu Zaman Kanak-Kanak

Sumber: http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=4503

 

Masa zaman kanak-kanak, saya tinggal berhampiran dengan sungai, jadi aktiviti banyak di habiskan di tepi sungai (dah macam orang Sungai lak). Pada masa tu kawan-kawan masa tu berbeza usia, kawan yang usia lebih tua mula bercerita pasal orang seberang (masa kat sungai tu nampak la seberang sana..). Kanak-kanak bila bercerita mula untuk menakutkan kanak-kanak lain.. Mereka bercerita yang orang seberang tu sebenarnya jahat, culik budak dan bla..bla..bla... Jadi ramai la yang percaya.

Pada suatu hari, sedang bermain-main pancing ikan tepi sungai tu, nampak sebuah bot dari seberang mula bergerak ke arah kami, oleh kerana teringat cerita sebelum tu jadi, bila orang dewasa dalam bot tu sampai ke tebing sungai mula jerkah (mengusik dengan suara yang kuat). Kami pun mula bertempiaran lari, dan termasuk saya lari balik rumah dengan lari lintang pukang...haha.

Notakaki: Aku hanya budak kampung berasal daripada Kuala Terengganu.
Assalamualaikum dan Salam Blogging Netizen

Alamak. Dah banyak Entries perlu back-dated, walaupun visitor/commentators tak seberapa tapi update jugak la demi menyahut Cabaran 30 Hari dan untuk mengaktifkan budaya Blogging dalam diri walaupun kadang-kala takde mood nak update blog.

Okay kembali kepada back-dated untuk Hari ke-10:

Hari 10 #Cabaran30Hari - Apa Di Dalam Dompet Anda

 Cabaran Hari ke 10 versi Blogger lelaki

Oleh kerana dompet lelaki tidak seperti handbag perempuan yang mempunyai ruang yang lebih banyak, jadi dompet lelaki cuma di isi lebih kepada keperluan kewangan dan identiti diri sahaja.

Okay. Saya senaraikan apa yang ada dalam Dompet saya ni:-
  1. Kad Pengenalan Baru (wajib ni..Buat semasa umur 25 Tahun lebih skit di Perlis, kena bayar RM10 tak pasti untuk apa tetapi ada perubahan alamat.)
  2. Lesen Memandu Baru (B2,D)(Lesen ni baru buat tahun ni 2014. Buat untuk 2 Tahun..Sepatutnya alamat berubah, oleh kerana buat di Pejabat Pos UPM, Alamat rumah perlu di buat di JPJ.)
  3. Kad ATM (Buat masa ni saya ada kad ATM Akaun Bank Rakyat, Maybank dan CIMB Bank. Sebelum ni ada ATM BSN tapi dan tutup Akaun BSN sebab tidak di gunakan)
  4. Lesen SCUBA Diving (Lesen SCUBA Diving di buat semasa belajar di UMT pada tahun 2007 Apr.11. Masa tu Harga Pelajar dalam RM700 (kalau tak silap) sebab menggunakan alatan SCUBA UMT dan di buat di Pulau Bidong; iaitu Pulau UMT)
  5. Kad Keahlian dan Touch n Go Watson (Saya tak guna pun Touch n Go, masa tu beli supplement Vitamin B kat Watson Alamanda terus buat Kad Ahli.)
  6. Kad Kumpulan Darah (Kumpulan darah saya Group A+, dapat semasa buat Ujian darah di Pathlab. Penting jugak ada kad Kumpulan darah dalam dompet untuk waktu kecemasa di mana perlukan penerimaan darah di hospital jika kemalanga/ kehilangan darah.)
  7. Kad Enrich MAS Airline (baru lagi buat ni. Selepas ni beli tiket MAS cuma masukkan No.Enrich untuk dapatkan mata ganjaran.)
  8. Kad Kredit (Kad Kredit ni dapat selepas di tawarkan oleh Maybank. Kena bijak berbelanja menggunakan Kad Kredit ni, Saya biasa guna di waktu hujung minggu dapat rebate 5% untuk Kad American Express dan MasterCard. Caj Tahunan RM50 untuk kedua-dua kad (kalau ta silap). Kalau nak guna Kad Kredit, pastikan mampu bayar balik atau buat ansuran bulanan dengan Maybank dengan kadar caj 6%).
  9. Ada duit syiling dan duit kertas.
  10. Ada slip pengeluaran ATM untuk rekod sementara sahaja.
Itu sahaja ada dalam dompet saya ni si Blogger lelaki.

Nota: Kalau dalam handbag perempuan, berapa banyakla barangan diorang ya.

17 September 2014

Assalamualaikum dan Salam Blogging

Seperti biasa masih back-dated lagi Cabaran 30 Hari ni walaupun dah siap wat draft post sampai Hari Ke-31.

Sebenarnya saya 'stuck' di Hari Ke-9 ni sebab ia agak rumit untuk menghuraikannya.. (Cabaran asal ialah '5 Lelaki Yang Menarik Perhatian Anda'-Untuk Blogger Perempuan dan sebaliknya)

Oleh kerana saya ni agak 'introvert' jadi bukan jenis sosial sangat, tapi tak jenis berkurung sangat..'siew-siew' je.. Apa pun ini lah dia seperti tajuk Cabaran Hari Ke-9 ni.

Hari 9 #Cabaran30Hari - 5 Perempuan Yang Menarik Perhatian Anda

1. Oleh kerana aku ni bukan jenis 'approach' perempuan dulu (atau sesapa saje), tapi yang menarik perhatian perempuan yang 'approach' dulu (maksudnya memulakan perbualan ya..bukannya mengorat...). Yang tu pada awal perkenalan, bila lama-lama okay la aku nak 'approach' dulu pun..

2. Tentu sekali yang cantik :) TETAPI 'Beauty is in the Eye of the Beholder'. Maksudnya 'Kecantikan itu Subjektif'. Contohnya banyak je perempuan yang cantik tetapi berperangai buruk tetap akan di pandang buruk tak kira secantik mana pun dia. Cantik rupa, cantik sifat, cantik di hati; Cantik rupa, Buruk Sifatnya makan Buruklah dia.

Bila berbicara tentang manusia, siapalah kita untuk menilai manusia lain tetapi setiap manusia mempunyai citarasa yang berlainan. Tak kira agama, bangsa dan negara.

3. Perkara No.2 dah menjelaskan secara umum. Perempuan yang menarik perhatian ialah mempunyai usaha dan 'passion' dalam sesuatu perkara sehingga saya sendiri berasa kagum dan segan kerana tidak dapat berusaha/ mempunyai 'passion' seperti mereka.

Contohnya: Saya suka tengok 'Britain Got Talent'. Kagum tengok mereka yang sudah berusia atau kanak-kanak walaupun pada tanggapan mulanya mereka tidak mempunyai apa-apa yang istimewa tetapi mempunyai bakat yang sangat-sangat mengkagumkan!

(Mati akal untuk update Cabaran Hari 9 ni...)

4. Seperti Perkara No.3.Pada pendapat saya, walaupun berbeza pandangan agama, bangsa, negara, warna kulit, rupa, bentuk, sifat.. Asalkan pandai dan faham untuk menjaga hubungan antara manusia-manusia, manusia-hidupan lain. manusia-benda lain.

5. Macam No.4. Yang faham akan tanggungjawab dan adab dalam kehidupan.

Sebenarnya aku mengambil masa yang lama jugak memikirkan 5 Point berkaitan dengan tajuk ni.. Jadi,s ekian sahaja



12 September 2014

Assalamualaikum dan Salam Blogging,

Macam biasa backdated lagi..

Hari 8 #Cabaran30Hari - 5 Lagu Cinta Kegemaran Anda

1.  Life Is Like A Boat - Rie Fu (Bleach)

2. Unconditional - Harrison Craig (The Voice) **Kebanyakkan lagu Harrison Craig.

3. Aku Masih Cinta - Shiela Hamzah

4. Time To Say Goodbye - Andrea Bocelli and Sarah Brightman

5. Alejate - Josh Groban **kebanyakkan lagu Josh Groban


(Sebenarnya banyak lagi Lagu yang kegemaran..lebih dari 5.Ni pun amik dari playlist..yang kegemaran lain tak download lagi.)
 

11 September 2014

Assalamualaikum dan Salam Blogging

Alamak.. masih backdated lagi Cabaran ni...Cabaran Hari 7 ni agak serius skit nampaknya.

Hari 7 #Cabaran30Hari - Sejauh Mana Pendidikan Penting Bagi Anda

Sejauh mana pendidikan penting bagi anda?
Tak kira walau macam mana kehidupan, pendidikan sangat teramat terlalu terlampau penting!
Aku tak nak bercakap soal pendidikan UPSR, PMR, SPM, STPM, Diploma, Ijazah.. kerana semuanya telah aku laluinya (kecuali STPM).
Point aku di sini pendidikan yang sebenar dalam kehidupan. Pendidikan yang sangat penting di mana semua manusia, makhluk perlu mempelajarinya.

Dulu masa belajar saya bukanlah best student, bukan jugak poor student.
Masa Universiti dapat pointer rendah je.. Selepas habis belajar dari universiti, kebanyakkan syarikat akan menilai daripada pointer..oleh kerana pointer aku tak tinggi jadi peluang itu sangat, teramat rendah untuk dapatkan pekerjaan.

Mungkin kita dah belajar sebaiknya tetapi hasil tidak memuaskan.
Kemudian aku mencuba untuk ambil pendidikan kemahiran. Dan daripada Pendidikan berkaitan kemahiran yang banyak memberi input yang berguna sehingga aku mendapatkan pekerjaan.

Kepentingan pendidikan bagi saya memang teramat penting. Tetapi apa-apa pun semuanya bermula daripada diri sendiri.
Setinggi mana pendidikan yang kita dapat, bagaimana kita mengaplikasikan dan memanipulasikan keadaan supaya memberi kebaikan kepada diri sendiri.
Pada awalnya saya mula berfikir pendidikan yang dapat memberi keuntungan kerana kehidupan sekarang memerlukan kewangan yang mencukupi.
Tetapi pada masa sama kepuasan diri juga adalah penting.

Daripada pendidikan pengalaman hidup ni tercetusnya idea untuk menubuhkan satu syarikat sendiri
Logo Syarikat aku
Idea asal untuk tubuhkan syarikat ni hanyalah untuk mengembangkan jenama, deskripsi yang lain masih dalam fikiran yang belum di terokai. Boleh KLIK LINK untuk pergi ke FANPAGE FB MyKocek.

Sebarang cadangan di alukan.hehe.. Perancangan untuk membuat sebagai 'Komuniti' untuk mengisi kocek.

08 September 2014

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Salam Alam Maya

Macam mana boleh terlepas untuk post Hari 5 ni lak..padahal hari 6 dah post...haha.
Oeh kerana menghormati cabaran 30 hari, kita buat jugak la yer dengan ringkasnya.

Hari 5 #Cabaran30Hari - 3 Perkara Disampaikan Untuk Bekas Kekasih

"1. Thank you for your second chance.
2. Hope there is no hard feeling and
3. Hope we will still remain as friend"
Okay. Post ni takyah panjang-panjang sangat. Baru je lepas buang feeling2 ni. taknak ingat. Kbye!
Assalamualaikum dan Salam Alam Maya

Harini dah 08hb Sept. dah..sepatutnya buat Cabaran Hari ke-8, tapi oleh kerana asyik back-dated..teruskan jugak lah.. Draft untuk cabaran 30 hari ni pun dah siap awal-awal.
Jadi untuk cabaran Hari ke-6 seperti di bawah:-

     Hari 6 #Cabaran30Hari - Apa Yang Saya Makan Hari Ini

  Oleh kerana update draft semalam, jadi bercerita pasal semalam jer la.. Apa yang aku makan hari tu..Kenny Rogers' Roaster di Alamanda Mall, Putrajaya (Oleh kerana aku menyewa di Putrajaya)

1/4 Ayam dengan Smoked BBQ Sauce
  Aku makan sini sebab belanja kawan aku yang gigih menjaga Sugar Gliders aku selama 2 minggu (sebab aku bercuti balik kampung, nak hantar boarding lebih kurang jer kos belanja..)

Jadi menu yang aku pilih 1/4 Roasted Chicken with Smoked BBQ sauce, 3 Side dished:- ntah-apa yang macam macaroni cheese, coleslaw, salad, vege (tomato) soup dan Air tak-ingat-nama-pelik-pelik dan muffin chocolate.

Komen:
- Ada satu side dish tu masih sejuk macam baru keluar dari chiller.
- Smoked BBQ best.

Nota: banyak post ketinggalan lagi ni dalam cabaran 30 hari.

06 September 2014

Assalamualaikum dan Salam Alam Maya

Sepatutnya pada Hari 04 September 2014 dan Hari ke-4 untuk #Cabaran30Hari dalam #KelabBloggerBenAshaari. Dan aku dah update Draft cuma asyik tak habis menulis jer untuk cabaran ni
Untuk hari ini, cabaranya ialah:-

Hari 4 #Cabaran30Hari - Buku Kegemaran Anda   

Oleh kerana aku ni tidaklah kaki buku sangat sejak dewasa ini, jadi aku ceritakan tentang Buku Kegemaran semasa zaman dulu lah...

Buku Kegemaran semuanya (kebanyakkan) ialah komik, kartun, anime.. ada Komik yang bertajuk 'Kreko'
Buku "Kreko' aku ikut dari Tingkatan 3/4 sehinggalah masuk Universiti Tahun 2/3...
  Dalam Buku Komik Kreko ni aku suka baca anime dalam tu tapi sekarang since dan ada Manga Online lepastu dah follow cerita Anime yang di download, jadi tak beli dah Kreko ni..

Cuma beberapa bulan lepas aku baru sahaja beli Novel MAGIS - Ramlee Awang Murshid tapi belum belek satu helai pun lagi. Oleh kerana genre cerita agak sesuai dengan minat aku. Agak akan jadi buku kegemaran jugak la...

p/s: masih back-dated untuk cabaran 30 hari ni.. isk.
Dan aku gak masih belum blogwalking blog geng blogger yang join cabaran ni..pasif betul.

04 September 2014

Salam Alam Maya semua

Hari ini dah 04 Sept.2014 dan aku masih back-dated untuk #Cabaran30Hari bersama #KelabBloggerBenAshari. Jadi untuk kali ini ialah update untuk Hari 3.

Hari 3 #Cabaran30Hari - Sesuatu Yang Menguatkan Anda

Sesuatu yang menguatkan diri saya sendiri atau motivasi diri sendiri dalam menghadapi cabaran kehidupan ini ialah MUHASABAH DIRI.

Muhasabah Diri menjadi sesuatu yang menguatkan diri sendiri.Walau bagaimanapun, muhasabah diri ini bermula dari dalam diri. Kita tidaklah sempurna, tapi tidak juga cacat.

1. Mata yang melihat dan memerhati segala yang nampak dan belajar serta mengambil pengetahun berkaitan kemudian 'Muhasabah Diri" "Kalau aku buat camtu..", "Kenapa aku tak boleh jadi camtu gak..","ooo..camtu rupanya...". Adakah kita melihat sesuatu perkara yang tidak sepatutnya? atau melihat sesuatu tetapi tidak tercapai daya untuk kita menolong, bagaimana?

2. Telinga yang mendengar kemudian berfikir dengan akal apa yang di dengar. Simpan di dalam memori sebagai peringatan. Adakah kita mendengar perkara yang tidak sepatutnya?

3. Kulit yang merasa apa yang di sentuh, menilik dengan mata, menggunakan deria untuk mengambil maklumat berkaitan. Adakah pernah kita menyakiti orang lain?

4. Lidah yang bertutur, patah kata yang keluar daripada mulut akan di simpan di dalam pemikiran makhluk lain. Jika positif kata-kata, maka positif la pandangan makhluk lain. Adakah pertuturan kita telah menyakitkan hati orang lain?

5.Akal yang berfikir, turun ke hati menjadi niat, dan niat itu menjadi ibadah atau motivasi diri. Adakah kita sentiasa berfikiran postif?

6. Naluri hati ialah bisikan hati. Mungkin tidak semua naluri itu betul, dan mungkin tidak semua naluri itu salah. Naluri daripada hati, adakah hati mengikut akal atau emosi?

7. Hidung yang menghidu bau, bau yang harum di sukai tetapi tidak terlalu kuat baunya hingga mengganggu makhluk lain. Bau yang busuk mungkin ia petanda yang perlukan kebersihan. Bau juga suatu nikmat. Menjadi penambah selera menikmati hidangan.

Maaf jika penulisan agak serius. Semakin dewasa, semakin mencari arah tuju dan logikal kehidupan.




03 September 2014

Salam Alam Maya,

Untuk hari Ke-2 #Cabaran30Hari oleh #KelabBloggerBenAshaari ini aku back-dated lagi oleh kerana hari ini dah 03 September 2014 dan sepatutnya buat Cabaran 30 Hari untuk hari ke-3...
Hari 2 #Cabaran30Hari - 5 Cara Memenangi Hati Saya
Kembali blogging yang poyo dengan gambar sendiri macam zaman2 dulu
Okay. Cara memenangi hati tidak semestinya untuk jatuh hati bercinta, tapi dari segi pergaulan, berkawan, bersahabat, berurusan dalam kehidupan seharian.

1. Oleh kerana aku ini kurang bersosial dan agak 'introvert', jadi untuk mulakan perbualan santai agak susah dan lebih banyak mendengar dari bercakap.. jadi, aku lebih suka orang lain yang memulakan dan berbincang perkara perbualan yang positif.

2. Seperti yang tercatat pada Hari#1; Aku suka dengan makanan, haiwan, sains dll.. jadi agak seronok dan tertarik bila berjumpa orang yang agak 'sekepala' dan mudah untuk 'get along'.

3. Semestinya mempunyai personaliti (attitude) yang positif, ada give-and-take, tidak terlalu dominant, tidak terlalu recessive.

4. Dalam berkawan, aku suka orang yang selalu 'keep in touch' especially dengan orang yang ada 'chemistry'. Walaupun bukan semua kawan yang selalu keep in touch (dan sebaliknya).

5. Dan yang ke- 5 a.k.a yang terakhir untuk Cabaran 30 Hari (Hari 2) ialah menjaga adat dan adab (walaupun kadang kala kita sendiri ada tersasul tersalah adat dan adab sendiri.

02 September 2014

Salam Blogging,

Sekian lama jugak aku tak berblogging. Maklumlah dah tua-tua ni..Jadi sedang ber-sosial-media, terjumpa post oleh Cik Qaseh Dalia dan kemudian di perkenalkan kepada Cik Sue Izza tentang #Cabaran30Hari dan #KelabBloggerBenAshaari .Jadi dengan ini aku mengambil kesempatan untuk merajinkan diri berblogging setelah sekian lama tak aktif.

Menarik jugak sebab dengan #Cabaran30Hari ni dengan ada jugak modal untuk berblogging selama 30 hari bermula 01 September 2014 (Oleh kerana aku bermula pada 02 Sept.2014, jadi, back-dated la ye...)

Hari 1 : Gambar Terbaru dan 5 Fakta Tentang Diri Anda

with Adopted Sugar Gliders
1. [ASAL] Asal Kuala Terengganu. Hidup merantau sejak tahun 2000-sekarang mencari ilmu dan rezeki dari Besut, ke Perak, Ke Perlis dan sekarang ke Selangor/Putrajaya.

2. [PERSONALITI] Tak banyak cakap** (**bergantung pada situasi..kalau takde modal, senyap la..kalau kena pada pengetahuan, pengalaman, minat dan modal cakap..banyak la cakap). Lebih suka menaip dari bercakap...

3. [MINAT] Suka mengumpul barang-barang (kebanyakkannya terpakai), suka benda yang 'rare', mistik, fantasy, sains, haiwan, tumbuhan, makanan, pengurusan, Kartun, Movie, Anime, Komik dll.

4. [KAWAN & KELUARGA] Anak ke-3 dari 6 orang. Ikut trait ibu bapa.

5. [LAIN-LAIN] Suka haiwan pelik-pelik, pernah bela Jengking besar,Hedgehog, Sugar Gliders. Teringin nak ada Mini Zoo sendiri dengan Mini Cafe.

Okay. Sekian sahaja untuk Hari 1 #Cabaran30Hari Blogging dengan #KelabBloggerbenAshaari.

Terima kasih kepada Cik Qaseh Dalia dan Cik Sue Izza sebab memperkenalkan acara ini...

11 Ogos 2014

[re-post: 14/03/2011; 01:04 am] AWAS! Untuk Arachnophobia (Orang yang takut spesis Arachnide seperti Labah-Labah); Ini Adalah entry pasal Labah-Labah (Spider) dan Ulat (Superworm)
Sedang aku berada dalam bilik air, ternampak lak sekor spider ni merangkak-rangkak..Pastu terlintas lak stock ulat superworm ada lagi..Nak belanja la Spider ni ulat superworm sekor dua...
Pastu, liar jugak nak tangkap spider ni, kan dah kena jirus air..baru kesejukkan dan mudah tangkap...Letak la dalam mini-akuarium plastik milik Mr.Betta Splendens yang sudah hilang tu....
..

Vlog ni di rakam pada waktu malam..Jadi cahaya-miskin skit (poor lighting) LOL!

p/p/s : Spider tersebut TERLEPAS di dalam bilik aku tingkat atas dan di jumpai semula di bilik air tingkat bawah... Jauh perjalanan spider tu...

21 Julai 2014

 Salam Blogging, Salam Online, Salam Maya, Salam Ramadhan, Salam.

Sejak beberapa bulan lepas (26 April 2014), aku mula terjebak ke dalam dunia Online Game ni jenis MMORPG (Massively Multiplate Online Role Player Game). Semua ni akibat pengaruh rakan sebaya la ni... pastu di tambah lak dengan pengaruh game online android..lepas tu terpengaruh lak dengan anime 'Sword Art Online'. Apa-apa pun, dengan bantuan line internet wifi yang berpatutan dan kemudahan laptop..Aku menjadi la pemain Game Online tegar ni 'DRAGON NEST SEA'
  
Watak dalam game ni ada beberapa kelas; Warrior, Archer, Sorceress, Cleric, Kali, Academic & Assasssin. 
Watak pertama aku ialah Kelas Warrior.. Kemudian selepas bermain sampai Lebel 40++, aku dah stop kemudian tukar kepada Watak Kelas Sorceress sebab lebih magical.
Semasa mula-mula main agak addictive sebab benda baru kan..Lama-kelamaan menjadi kebiasaan, tapi tak addictive..cuma hobi..
 
Dragon Nest WikiDragon nest Web
 Sebagai salah seorang peminat anime, manga, fantasi, imaginasi, magical; benda-benda ni agak 'exciting' untuk follow... Dragon Nest ni jugak ada Manga Dragon nest: Shungeki No Sedo (Klik Link untuk baca Manga Online)


    
Ni Watak RPG aku,      


Nama Watak : ikkiso
Kelas : Sorceress
Server : Westwood
Guild : LoveLust (Sementara)
Negara  :Malaysia

04 Julai 2014

Kali ni suka-suki jer aku nak habaq camne aku melakukan Blogwalking.
Tapi aku rasa memang blogger pun wat camni gak kan...So, memandai jer aku nak tambah entry ni....
puyooo btul!

1-Blogwalking bermula apabila aku tengok tajuk-tajuk yang menarik untuk di baca di Dashboard Blogger ni.....
2-Kemudian pergi terjah, baca entries, tinggalkan komen.
3-Pada masa sama, baca komen blogger lain di entry Blogger tersebut.
4-Kemudian, klik pada Blogger-lain bernasib baik, baca entry diorang then tinggalkan komen.
5-Langkah 2-4 tersebut di ulang apabila terjah ke blog baru.

Biasanya aku akan komen berdasarkan entry tersebut, dan di sertai dengan 
"Salam Blog-night-walking kat sini..Sila lah singgah sana lak...." 
(Biasanya aku blogwalking malam hari.....)

Atau pun aku baca entry blogger baru tersebut tapi tak tahu nak komen apa di sebabkan faktor;
i) Entry tersebut mengenai luahan perasaan blogger.
ii) Entry tersebut aku tak berapa faham tapi cuba untuk faham dan mencari POint untuk komen.

Kalau faktor tersebut, aku biasanya komen, 
"tinggal jejak blog ni...Salam blogwalking by blogwalker...."

So, nak harapkan kunjungan balas tu yer la jugak kan...tapi yang penting kita dapat kenal blogger-blogger lain...Yang followernya riban-riban (ribu2) walaupun tak sampai setahun blogging <<--memang aku respect la...

Jika terdapat blog yang menarik pada pandangan pertama, aku akan follow jugak. Itulah pentingnya First Impression! Kan......

Blogwalking merupakan salah satu cara untuk menaikkan Blog-Traffic kita, aku sendiri dapat lihat jumlah visitor pada Blogger-Stat dan Nuffnang-Analytic-Stat.....

p/s: amiklah peluang untuk blogwalking walaupun sekadar 2,3,4,5,6,7,8,9,10 blog jer....hehhe
As-Salam-Alaika-ya-Qari,

Kadang-kadang LIKE beberapa Fan Page Blogger, tengok gelagat blogger zaman sekarang. Masing-masing mengejar populariti blog. Macam-macam update setiap saat dengan tajuk post yang bombastik untuk menarik pelawat blog. Biasa lah pernah terbaca yang blogging ni boleh menjana pendapatan pasif. Siapa yang taknak, tapi bila saya blogwalking dari satu blog ke blog yang lain. Walaupun isi entry yang berlainan, tetapi mempunyai fikiran yang sama. Isi boleh sahaja copy-paste, yang penting gambar dan tajuk menarik. Advertisers mungkin melihat populariti blog, tapi kita yang mengupdate blog semata-mata untuk mendapatkan unique visit. Dengan itu dapatlah iklan-iklan masyuk.

At the end, macam tu jer la… Nak blogwalking pun takde feeling. Layan jer la blog-blog ni. Asalkan diorang ‘bahagia’, cukup masa leh cashout; Sumber ‘cashout’ pun daripada post internet jer. Sama macam website Yahoo! News, Metro Online bahagian Luar Negara, Bahagian Fakta-fakta, semua maklumat pusing-pusing benda sama jer..
Nota: Saya lebih hormat dan kagum pada Bloggers yang mengetengahkan idea, pengalaman, pendapat, ayat sendiri berbanding Bloggers yang hanya blogging-for-nothing.
Ala.. macam aku sendiri tak pernah buat copy-paste pelbagai sumber dalam blog ni.... tapi kekadang je la tengok pada isu.. sebab bila dah blogging sejak Tahun 2009 ni, sekarang dah Tahun 2014.. ada la perkara yang belajar



p/s: Apa beza Blog Porno dengan Blog Copy-Paste?

cerita lain di blog ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Badge

Follower-Google-Blogger

e-nuff

Blog Archive

Label

1 1malaysia 2 2012 2017 24 jam 3 3D 3in1 5 7 9 acara adab adat kahwin adat melayu adobe reader ads adsblock adun pkr affiliate agama agen agensi agropreneur muda ahli fotografi aidiladha aidilfitri air air beras air buah air mani air mata air pasang besar air soya air terjun air terjun sekayu airport ais krim goreng akal akaun akhbar aksesori aksi aktiviti aktiviti sukarela akuarium alam alam maya alam semulajadi album alquran ampang anak anak baik anak kucing anak mak anak muda anak pertama anak sulung analytic android aneh Angkasa animasi animasi kartun anime anjing comel annona reticulata annoying orange annual dinner anugerah skrin apa itu halal apa itu monolog apa itu monsun aplikasi android apmm april april fool aquaria klcc arca art artifak artis artistic wire arts asal nama siti asian food channel askar assignment astro astronomi astronomy aura alam auto publish autumn avatar awakening records awal pagi awan award awek cun awek gedik awek slim awet awet binatang awet haiwan awie axia axn ayah ayam ayam berempah ayam dara ayam penyet ayat azam baru background backpack badan badge button bahagian 1 bahan kitar semula bahasa bahasa arab bahasa melayu bakar lemak balai balik kampung band bangun tido bangunan runtuh bank bank rakyat bank simpanan nasional banner barang murah barang tiruan barangan perak barangan singer barangan tembaga baru bas bas ekspess bas ekspress bas intercity bas sani bas sani ekspress bas shah alam bas sp bumi bas transnasional basikal basmi anai anai batu burok batu buruk batu karang batuk bayar balik bayar balik ptptn bayar bonus bayar pencen bayi bayi comel bazar rakyat bazar ramadhan beastly beban hutang bebel bedah bedah siasat bedil bedil lalat bekas buku kertas bela tokek belajar belajar buat blog belajar membuat blog belangkas beli barangan komputer murah beli belah beli lembu korban beli online belia belia dan sukan ben ashaari ben10 alien swarm benteng ombak bentuk hati beranak beras pulut beras pulut hitam berat badan ideal berbilang kaum berbisa berbuka puasa bercuti di pulau bercuti di pulau redang berhenti merokok berita berita harian berita semasa berita terkini berita utama berkelah berlagak berlakon filem bersalin pembedahan bersara bersih pantai best BeST. biotech bestfriend forever besut betta betta splendens beyond bff bila nak kahwin bilik pengantin bilik tidur binaan binary code translator binatang peliharaan bio marin biocareer biodata biokill biologi marin biomalaysia bioskill biotech corp biotechcorp biotechorp bioteknnologi bioteknologi bioteknologi malaysia birthday birthday card biskut raya bisnes bitch bitch card black and white black eyed peas bliss yogurt drink blockquote blog blog archive blog bawah umur blog contest blog contest dapat duit blog gadget blog giveaway blog jana duit blog komen blog ramai follower blog serius blog stca blog tutorial blog update blogger Blogger blogger android blogger boy blogger droid blogger malaysia blogger new interface blogger terengganu blogger tutorial blogger wajah baru bloggerdroid blogging bloglist blogshop blogspot blogwalking bloody raya blue dragon bocor boikot bola sepak bonuslink bookmark bot umt botak bowling box brain breakfast broadband broadband internet celcom BSN buah anggur buah dada buah eksotik buah hampir pupus buah hutan buah keriang buah keriyang buah koko buah maga buah mempelam harumanis buah nona buah pisang kaki buah salak buah tempatan buah tropikal buahan tempatan buang bayi buang lemak buat duit online buat like page facebook buat muka kartun buatku tersenyum buaya bubur ayam bubur pulut bubur pulut hitam budak kampung budak sekolah buffered earning buffet buka akaun buka puasa buka puasa di perantauan bukit besar bukit jalil bukit runtuh bukit terengganu bukti kejadian alam buku buku log scuba bulan bulan mengambang bulan penuh bulan penuh terbesar bulan puasa bulan ramadhan bulan terbit bundle bunga api bunga roselle burlesque butik pengantin butterfly button badge buy online cabaran cabaran 30 hari cabut gigi cabutan bertuah cadbury caesarean cafe cahaya lampu dari botol plastik caj pentadbiran calon tambahan kpli jqaf 2012 cameron diaz camp cara cara bayar online saman cara berenang cara blok nombor tidak dikenali cara buat like page facebook cara cukur jambul cara daftar paypal cara dapat duit online cara delete cara delete item not found cara edit gambar cara edit video cara jawab soalan cara letak keywords blog cara makan buah salak cara membuat air soya cara membuat dadih cara membuat jeli cara membuat jeli kelapa cara membuat jem cara membuat jeruk cara membuat jeruk petai cara membuat kebab cara membuat kordial cara membuat kordial buah cara membuat laman web cara membuat maruku cara membuat mee kuning cara membuat nasi lemak cara membuat popia cara membuat sandwich cara membuat sos cara membuat sos spageti cara membuat spageti cara menanam roselle cara mudah masak spagetti cara proses coklat cara tambah follower blog cara tangkap ular cari idea cari jodoh cari nama bayi cari rezeki cars carta hati najwa latiff carta pembuatan koko cash out cashout nuffnang cat fight cave of the golden rose download cave of the golden rose links cd cetak rompak cek cek nuffnang celcom celcom broadband celcom skmm cendawan cendawan susu harimau cendol pulut perlis cengkerik tanah cerita hantu melayu cerita kreatif cerpen cerpen blogger cerpen online chatbox cheeseburger chendering chicken chop chimpazee china cicak cicak mahal cicak rumah cicak tokek cimbclick cina cinema cinema online cinta cinta muka buku cip rosak citrawarna code coffee latte coklat masakan college comel command prompt company computer computer solution contest contest blog contoh lesen scuba contoh resume converse cosplay couple couple keychain couple pendant craft croc crown of thorn csr cuaca cuaca hujan cuaca malaysia cuaca melampau cukur jambul cukur jambul bayii curi curi kabel curi tokek cuti cuti malaysia cuti sekolah cuti terengganu daftar daftar paypal guna kad atm daftar paypal guna maybank daftar pengundi daging dakwah dakwat kekal damnlol dana danau kota dance flick dancing dapat duit dengan online dapur dara dark coklat darurat datang bulan death race 2 debat kritian islam debit kad maybank degradable degree delete demam demokrasi dendang anak gig denggi depress derma melalui paypal derma organ derma organ dalam islam derma organ malaysia deroyazz descent 2 description description blog design desktop dessert dessert. kuih destinasi menarik detik tenang dewan bahasa pustaka digi digi awards digi internet awards digital dilema dim display dinnet on bed disable folder option disaster discovery water on the moon disney disposable DIY DIY craft dna do it yourself doa masuk rumah baru documentation dofollow domain dongeng doodle doodle muka dosh Download download ebook percuma download jadual berbuka puasa download jadual imsak dan berbuka puasa download jenis tulisan cantik download lagu download movie download video dpli dragon nest dragonfly dragonfly wire craft drama drama blogger boy drama tv drmaza duit duit 1 sen duit baru duit blog duit dengan blog duit kertas baru duit lama duit online duit raya dungun dunia dunia haiwan dunia maya durian durian murah eagle eye earth day earth hour earth quake ebook cara membuat laman web ecard ramadan eclipse edisi terhad edit edit blog edit gambar edition ego ejaan ekologi muara bakau ekonomi eksotik ekspedisi ekspres ekspress ekstrak enzim buah ekstrak herba ekstrak sarang burung elektrik elizabeth wong email gmail emma watson emoe emosi engganu english enterprise entri entri blog environment enzim enzim buah enzim buahan tempatan eqbalzack event evolusi evolution exercise exotic pet external hardisk Extraordinary Pantene Commercial ezytopup facebook facebook like page button facebook timeline fadilat fadilat tarawikh fail fail buka dengan adobe reader fakta bulan fakta makanan fama family far far away fardu haji fasa bulan fashionista fast fatwa favourite feng shui fenomena supermoon festival belia festival rakyat fesyen fesyen islam fesyen pengapit ffollower blog fifa fighting filem filem bawah umur filem inggeris filem karak filem kru filem melayu filem remaja film final year final year project finale firaun firefox first station first touch fish fitness flight float gadget flora fogging fokus follower food food blogger footer for the rest of my life forest secret forex rate format format komputer format laptop format resume formula jeli kelapa formula kordial buah forum forum blog foto fotografi fotografi kahwin free download free wifi fresh graduate fright night frust fujifilm fujifilm j38 fujifilm jv250 fullmoon gadget gajet terbaru gambar gambar alam semulajadi gambar bayi comel gambar haiwan gambar haiwan comel gambar islamik gambar kemalangan gambar kucing gambar lawak gambar menarik gambar micro gambar santai gambar semut gambar serangga gambar sunset gambar unik game online game telefon gantz gastrik gathering blogger gathering blogger terengganu gaya hidup gaya hidup; lifestyle gaya kucing gelagat gelagat si manja gelas besar gempa bumi gemuk generasi muda gengblogger gerhana gerhana bulan gerhana bulan. eclipse getah ghost ghost whisperer giant gigi geraham bongsu gingseng giveaway glowbro kolagen gmp god goldcoast google google adsense graduan graduan lepasan ijazah graduan menganggur green shoots green world genetics group whatsapp gunting rambut gunung nuang gupi guppy gym gym buddy haccp hacker hadiah kontes blog hadiah menarik hadiah terhad hadis hadis palsu hadis puasa hai-o haiwan haiwan comel haiwan eksotik haiwan kacuk haiwan peliharaan haiwan pelik haji di mekah haji di terengganu haji mabrur hak pengguna hal kahwin halal halal jakim halal malaysia halloween halo moon halo moon ring halo moon ring cause hamster hand craft hand made craft handcraft handphone handphone android handphone sebagai modem handphone wifi handset handsome hantu hantu kak limah balik rumah happy happy birthday mama hapuskan ptptn hardisk harga harga buah harumanis harga durian harga harumanis harga lesen scuba harga naik harga pokok herba harga sarang burung walit harga tokek hargai nyawa hari bumi sedunia hari guru hari ibu hari jadi hari lahir hari raya hari raya aidiladha hari raya aidilfitri harian metro harry potter harry potter part 2 haru ulangtahun hasil inovatif hasil kreatif hati haunted changii hayati isa hccp hd movie header header blog headset health healthy life heartbeat.my hedgehog hensem hentian duta hentian pudu hentian putra herba herba malaysia hiasan hidden files hidup bekeluarga hidup bujang hidupan laut high school musical hiking hikmah hina hindustan hitam manis hobby hobi hobi blogging hobi mengumpul syiling holiday homeless homemade burger homestay homosapiensz hormat orang tua hospital kuala terengganu hospital pekan hospital sultanah nur zahirah hotel bajet puduraya hotel murah hotel primula resort hotel seri malaysia househusband housemates how to block number how to remove new folder.exe htc htc w htc wildfire html hujan hukum hukum april fool hukum cukur jambul hukum derma organ hukum sambut tahun baru humankind heritage hunger hutan paya bakau hutang i love you ibu bapa ice white icon idea idea baik idea berharga idea bernas idea bijak idea bisnes idea blog idea blog contest idea jadi jutawan idea jadi kaya idea kreatif idea mencari duit idm ikan ikan bakar kuala perlis ikan bandaraya ikan besar ikan hiasan ikan laga ikan laga siam ikan pulau redang iklan iklan blog iklan nuffnang iklan online iklan terapung iklan tv3 ikon illusion ilusi gambar image imageshack impian imsak income indie indonesia info innocent steps inovatif insomnia inspirasi insta instagram install instant coffee instashop intanurulfateha intercity international beach cleanup internet internet murah celcom internet slow interview invitation ioi group ip tracker ipta islam islam dan sains islam liberal islamic islamic fashion festival islamik kartun iso 22000 iso 9001 israel isteri isu semasa isu semasa di malaysia it it fair 2011 item not found itik sekati jabatan belia dan sukan jabatan pendaftaran negara jabatan pertanian jadi model jadual jadual malaysia jadual waktu berbuka puasa jaga alam sekitar jahit luka jakim jalan jalan cari makan jalan jalan perlis jalan jem jalan lama karak jam tangan lelaki jambu janggut ali januari 2017 japan jatuh motor java latte jawapan jawapan rm1 saya jawapan teka teki duit seringgit jawatan kosong jawatan kosong. jay chou jeans jeli buahan jellyfish jem nanas jenis handphone jenis herba jenis kucing jenis ular jepu jepun jerangau jerantut jerebu jerebu di malaysia jimat tenaga elektrik jin jin notti jiwang jobsmalaysia jogging johor johor bharu jom heboh jpj JPN jual online jual tiket jual topup jualan murah juara jubli perak jumpa ceo jus roselle justin bieber baby kaabah kaabah banjir kaca laut malaysia kacalaut kacau awek kad kad Ic hijau kad kredit kad nama kerja kad nama kreatif kad pengenalan kad pengenalan sementara kad raya e-card kad visa maybank kadar hotel kerajaan kadar zakat fitrah kaedah kahwin kahwin muda kajian saintifik herba kaki game kalendar 2017 kalendar cuti malaysia kalendar malaysia 2017 kamera kamera digital kamera fujifilm kamera underwater analog kameraxburuk kangar kangar perlis kangta kapsul sayuran kartun karya cerpen kasut kawan kawan teman dan sahabat kayu reput kayu seni kb mall kebab kebab daging kebaikan kebaikan roselle kebakaran kecantikan kedai kedai alat tulis kedai makan kedai menjual alat tulis kedai online kedai rakyat kehidupan kehidupan sihat keibubapaan keindahan islam kejayaan kekasih kelab blogger kelab blogger ben ashaari kelab motor kelantan kelebihan kelebihan islam keliru keluarga kem seri keluang kemalangan kemalangan jalan raya kemalangan motorsikal kemaman kematian kementerian kesihatan malaysia kementerian pelajaran malaysia kempen kurangkan beg plastikm kempen politik kemudahan bas intercity kena ragut kenangan manis kenapa lelaki boroi kenny rogers keputusan keputusan interview mardi keputusan leftenan maritim keracunan kerajaan kerepok lekor terengganu kereta kereta sewa keriyang dot kerja kerja amal kerja kerajaan kerja kilang kerja kosong kerja kosong 2012 kerja lapangan kerja makmal kerja outstation kerja overtime kerja partime kerja pengurusan kerja pertama kerja sementara kerja separuh masa kerjasama ipta kerjaya kerjaya technology park malaysia kerjaya tpm biotech keropok lekor terengganu kertas kertih kesalahan kesalamatan kesan anai anai kesan selam scuba keselamatan keselamatan makanan keseorangan kesihatan kesihatan diri kesihatan gigi ketam ketam ada salib ketam aneh ketam aneh muncul ketam celup tepung ketenangan jiwa ketupat sotong keychain keychain edisi terhad keychain handmade keychain limited edition keychain terhad keychain unik kfc kfc malaysia khasiat khasiat buah tempatan khasiat herba khasiat petai khasiat roselle khasiat sarang burung walit khunsa khurafat kilang baru kilang kopi kipas kisah bersalin kisah isteri bersalin kisah pemuda kisah rumahtangga kisah suami kisar kitar semula kitar semula kertas kitchen science KL kl tower klcc klip kmpk kolagen kolam air panas la kolam renang terengganu kolej koleksi kerang laut koleksi penanda buku koleksi serangga mati koleksi syiling komedi komen komen anonymous komen anonymous blogger komen tanpa nama kompleks sukan negara kompoun parking komputer komuniti blogger kontest konvo kopi kopi 3in1 kopi kapal api kopi kapal api grande kopi segera kopitiam kopitiam halal korban kordial kordial nangka kordial roselle korea korea drama kosmik kotak kotak serbaguna kpli kraf kraf dawai kraft dawai kraftangan kraftangan dawai kraftangan manik kraftangan unik kreatif kritik kru kru production kuala berang kuala ibai kuala lumpur kuala lumpur travel kuala terengganu kuantan kuat makan kuatkuasa halal kubur kucing kucing comel kucing terbang kuih comel kuih kreatif kuih maruku kuih moden kulat kumbang kura kura kunyit kupon kursus kursus bioteknologi kursus keusahawanan kursus mardi kursus membuat mee kuning kurus kwsp la camisa negra labah labah ladybirds musim mengawan lagu lahir lajukan broadband laksa kuah putih lambakan durian lampam mas lapangan terbang kuala terengganu laptop laptop rosak largest supermoon larian larkin lata tembakah latar latihan latihan industri latihan mardi latte laut malaysia lawak lawatan lebuhraya lebuhraya karak leftenan maritim leftenan maritim x17 leisure dive lelaki lelaki alfa lelaki gemuk selepas kahwin lelaki ini lelaki memasak lemak lemas lembaga koko malaysia lembu lenovo lepak lesen diving lesen memandu letak like facebook dalam blog letak watermark pada gambar life life assurance life experience lifestyle ligno biotech like button pada post like entry pada post blog limited edition limited edition keychain linkwithin linux lipton lirik live action locong logo logo halal logo halal jakim logo halal malaysia loket edisi terhad london low yat lowyat lrt bukit jalil lrt plaza rakyat luahan lukisan tangan m.sc macho maggi maggie maggie orang bujang magika maher zain mahligai cinta maidam main bunga api main lumpur mainan tidur maintenance majalah karangkraf majelis ulama indonesia majlis bandaraya kuala terengganu majlis berbuka puasa majlis cukur jambul majlis kahwin majlis perbandaran subang jaya majlis perkahwinan majlis pertunangan makan makan malam makan orang makan terengganu makanan makanan barat makanan cina makanan eksotik makanan halal makanan halal korea makanan hari raya makanan herba makanan korea makanan laut makanan melayu makanan murah makanan pedas makanan perlis makanan terengganu makanan tradisi terengganu makmal maksud nama maksud nama bayi dalam islam malam pertama malaysia malaysia biotechcorp malaysia it fair di kuala terengganu malaysia seaglass malaysiakini malaysian malaysian biotechcorp malaysian vlogger malindo mall mama mamee itik mana duit seringgit mandi hujan mandi kolam mandi pantai manga mangsa ragut manik kristal manusia map mardi marine biology maritim malaysia marrybrown mars need moms mars need moms film review maruah masa depan masa kini masak masak lemak cili api masak megi masak sardin masakan masakan cina halal masakan cina malaysia masakan cina muslim masakan ikan bakar masakan thai masalah masalah komputer masjid putih masjid terapung maskulin mastautin master mat rempit matahari terbenam matawang paypal mathematics mati mati kejar peragut matrikulasi maulidur rasul maxis maxis broadband mayang village mayat maybank2u mazhab mbo cinema mbo cinema online mcdonald medan selera kuala perlis media sosial mediafire download mee cintan mee kering mee perasa itik mee sanggul mee segera mee segera itik mekah melaka melancong melayu membuat jus buahan membuat karipap sejuk beku membuat kuah kacang membuat label kordial mempelam harumanis menang menang tiket wayang menangis menarik mengandung mengerhakan haji menulis blog tanpa internet menyelam tahan nafas dalam air mercun merdeka mesra mall messenger metabolic rate metabolisme metacafe metered earning metro online migrain milkadeal mimpi mimpi mainan tidur mimpi patah gigi mimpi ular mini maha misai ali misai kucing mistic mobile model model iklan moden moe mole cricket molecular biology molly money money online monolog monolog manusia monsoon cup monsun monsun barat daya monsun timur laut mood moon moonlight effect mother nature mother's day motherboard motivasi motorsikal motorsikal berkuasa tinggi mouse movie movie dalam bas movie english movie review movies mozilla mozilla firefox mp3 mpsj mrr2 mtest mudah memasak mufti muhasabah diri muka kartun musafir musang king musim musim buahan musim durian musim hujan musim luruh musim monsun musim petai muslim mutiara muzium terengganu my water moment mydin mall mykocek myvi nabi nabi muhammad naik harga najwa latiff nama nama anak nama bayi nama bayi lelaki nama bayi perempuan nama siti narnia nasa nasi goreng cina nasi kukus nasi lemak dua bungkus nasi lemak herba nasi lemak lamuni nasyid negeri sembilan nenek neslo new folder.exe new moon new shirt new year ngeri niat niche blog nickelodeon nightlife nikmat nikmat berbuka puasa nikmat puasa nikon nilai idea ninja assassin nitrogen nircosis nofollow nombor siri duit None nr cafe nuffnang nuffnang malaysia nuinfra number nyawa obesiti obor obor olympic games 2012 one piece one utama online online bisnes online pet online shop online survey open files with adobe open house open interview open water scuba diver operating system optic orang albino orang bujang orang kristian orang muda order online oren orientalis barat otak otak manusia outdoor outstation oxford padang astaka padang besar padang midin padang negara pahang pakaian terpakai palestin pameran pamplet panadol panas panas badan pandangan pandu panduan haji panggilan mama panggilan spa panjang umur pantai pantai batu burok pantai batu buruk pantai keluang pantai malaysia pantai melaka pantai pandak pantai teluk bidara pantai teluk ketapang pantai terengganu pantai tok jembal papadom paperclip parenting partime pasang surut pasar malam pasif pasir salak passive paypal pc fair pc fair 2011 pc game pc games pecah lemak pegawai kerajaan pegawai penyelidik pejabat pos pek skmm celcom pekerjaan pelaburan forex pelakon melayu pelamin pelawat terkini pelbagai bahasa peliharaan peluang kerja pemanasan global pembayaran gaji pembedahan plastik pemergian pemikiran bebas pemimpin peminat kopi pemprosesan herba pemuda penaja contest blog pencahayaan fotografi pence pencemaran udara terkini pencen pencuci mulut pendidikan pendidikan awal pendrive penerangan halal penerbangan pengalaman pengalaman balik kampung pengalaman bersalin pengalaman bilik bersalin pengalaman blog pengalaman hidup pengalaman kerja pengalaman memasak pengalaman mengandung pengalaman selam scuba pengalaman suami pengangkutan awam pengantin baru pengapit pengarah muda pengaruh internet pengawet makanan pengurusan pengurusan kerja penolong pegawai penyelidik penulis novel penutup hidung penutup muka penyanyi penyebab monsun penyu pepatung pepatung keras peraduan duit online perahu perak perancangan perantau perasa itik perasaan percuma perempuan perkara batal puasa perkauman perlancongan perlancongan perlis perlis perlis bikers permandangan dasar laut permata pantai permintaan hati perodua perpaduan perpustakaan awam terengganu persepsi persimmon personaliti pertanian pest control pesta bebas pesta buku terengganu pesta bunga api pesta orkid dan flora pet pet travel peta malaysia phd phone photo trick photobucket photography Photoshop piala suzuki aff picnic pikom pilih nama pilih nama anak pilihanraya pindah pindah kerja pindah rumah pinjaman pinjaman ptptn pizza pizza hut planet planet 51 plastic plastic bottle bulb plastik plaza low yat plugin poco-poco pokok pokok bakau pokok palma pokok roselle pokok tumbang pokwan kopitiam polis politik politik kotor politik malaysia polo pontianak popup popup blog pos motor dengan bas poskad lama potong barisan potong gaji poweroot praktikal praktikal di mardi praktikal mardi prank predator preference premiere screen prey primula beach resort problem process flow chocolate produk produk halal produk halal jakim produk herba produk makanan mardi produk malaysia produk roselle produk salak produk tempatan program best program graduan program stca projek ilmiah tahun akhir projek tahun akhir proses proses jeruk proses jus minuman proses koko proses kopi segera proses kordial proses makanan proses membuat koko proses minuman proses rempah prosperity proton pru 13 psikologi ptptn puasa puasa 2013 puasa dan sains puasa enam puasa musafir pudina puisi pulau bidong pulau duyong pulau kambing pulau langkawi pulau redang pulau selam scuba pulau tengkorak pulut hitam punca otak lemah punca resdung pupil pupus pusat akuatik kuala terengganu pusat beli belah pusat biotek herba pusat biotek herba raub pusat bioteknologi herba pusat dagangan terengganu pusat herba push putrajaya puyu pwtc event quote quotes raihan raja sehari rakyat rakyat tidak bersalah ral grado rama rama rama ramadan ramadhan ramalan pru 13 rambut ramen ramen samyang rango rango film rantai kunci ranting rare crab rasa buah salak rasa karangkraf rasamas rasulullah rating raub rawatan gigi rawatan resdung raya read more reban recent post bergerak recipe recycle redakan batuk redakan panas badan redakan sakit kaki regedit rekaan rekod ptptn remaja remaja buat filem remaja masa kini reply rerama researcher resepi maggie resipi resipi air soya resipi ayam dara resipi bubur pulut hitam resipi bujang resipi jeli kelapa resipi ketam resipi kordial buah resipi kuih raya resipi makaroni resipi mee kuning resipi nasi dagang resipi nasi lemak resipi orang bujang resipi pasta resume review review beli online review filem review kedai makan review milkadeal review telefon bimbit ridwan mustafa rimba herba rindu rm1 rm20segera romantik root beer float roselle roselle benefit roselle terengganu roti john roti sandwich roundabout cafe rukun islam kelima rumah rumah baru rumah orang tua rumah sewa rumput runcit s8000 saat bersalin saga sahabat sahabat sejati sahur sains sakit sakit gigi sakit jantung sakit sendi sakit tuan salah eja salam lebaran saman parkin mpsj saman parking sambal petai sambal tempoyak sambutan hari lahir sampah masyarakat sampah terpakai sampul surat samsung samsung global blogger sandwich sani ekspress sarang burung walit sarapan sate kajang satellite saya dan maggie says.com says.my scaffold scroll box scuba diving scuba diving malaysia seafood seafood murah seaglass seashell sebab hari lahir sebelum dan selepas pembedahan plastik segmen blog segmen ramadhan segment blog sekolah sekuning selamat datang selamat hari ibu selamat hari lahir mama selamat hari raya selangor selangor bebas plastik selangor haramkan plastik selangor haramkan plastik januari 2017 selawat nabi selfie selsema semak status halal sms semakan halal jakim semakan keputusan kpli jqaf 2012 semakan kpli semakan kpli sr jqaf 2012 semasa sembilu sembunyikan chatbox senarai makanan halal senarai nama bayi sendirian sengat obor obor seni seni awet seni dawai seni halus seni kraftangan seni kreatif seni tangan sepang separa separuh masa serangga serdang serial number series sesak nafas setem sex shah alam shah alam ke terengganu shamsul yusof shell sheraton imperial hotel shia Lebouf shooting shortcut virus shoutbox shoutmix siam siamese sihat Sijil simpanan premium silence simbiosis simpanan sinopsis sirim sistem ujrah siti skmm skmm celcom skmm rm25 skyline sleep smadav antivirus smartphone sms snakeskin fruit snorkelling soal jawab agama soal jawab islam soal kahwin soalan soalan sentap soar throat software softwares solat sunat soluble song sonic gear sony sony ericsson sony ericsson p1 sony tx5 sony xperia sop soundtrack south africa 2010 spa specific training on critical areas speechless speechless sunday sperma spider spm spongebob sponsor spontan spore galactic spore reloaded sports complex spr spring squarepants sri wangsa ssp stadium putra bukit jalil standard operating procedure statistic status halal stca stca herbs step up stesen bas hentian duta stesen lrt stesen mardi terengganu stesen penyelidikan umt steve jobs stevia stpm streamyx style sandwich suami suami isteri subang subscribe success succubus sukan olimpik 2012 sukarelawan sukma terengganu sumbangan anak yatim sumber tenaga murah sungai batu pahat sunnah sunset picture sunway piramid supercritical fluid extraction supermoon supermoon november 2016 Supermoon terbesar surat surat rasmi surat temuduga surf internet suruhanjaya perkhidmatan awam suruhanjaya pilihanraya sweet swimming swordtail syaitan syarikat syawal system restore T-Shirt tab table for two tabung haji tafsir mimpi tag tahun baru tahun baru 2012 tahun baru cina tahun naga taiwan talentime taman herba perlis taman laut taman syahbandar taman ular taman ular perlis tambah follower tambah reply comment button tambahkan trafik blog tambang tampal gigi tanaman salak tanda kuasa tuhan tanda resdung tangan tanggungjawab tanggungjawab lelaki tanggungjawab suami tangkap ular tangled tarawikh tarikh tarikh 2011 tarikh cantik tarikh gaji tarikh gaji 2017 tarikh mudah ingat tarikh ong tarikh pru 13 tarikh terima pencen task manager disable taubat taubat nasuha tayar tea tea ginseng tea time teacher teacher's day technology park technology park malaysia technum teka teki teka teki duit seringgit tekanan kerja. teknik fotografi teknik nuffnang teknik pembangkang teknik photografi teknik photoshop teknok follow blog teknologi teknologi makanan telefon telefon pintar telefon wireless telur telur ayam telur tiruan temerloh tempah kad nama tempat bercuti perlis tempat bersenam tempat duduk orang tua tempat makan di kangar perlis tempat makan sedap tempat praktikal tempat study template templates tempoh monsun temuduga temuduga kpli jqaf temuduga spa temuduga terbuka tenaga alternatif tengahari tengkuk biawak TER terakhir terapi semulajadi tercabut kepala terengganu terengganu equestrian resort terengganu kite terengganu trade center terima kasih cinta ternak ternak ayam ternakan tersepit teruk tesdec text bergerak the black shirt the contest the curve the earth the green hornet the moon the star online the street thesis tiada idea tidur tigerus tightening serum tiket tiket bas tiket bas balik kampung time galerie tips tips bersalin tips kurus tips memasak di dapur tips memikat tips mencari kerja tips nama anak tips nuffnang tips otak sihat tips perkahwinan tips pindah rumah tips sihat tips telefon android tips temuduga tips untuk berjaya tips update blog tissue culture tm tm kick challenge tokek tokek terengganu tomcat tomyam tongkat ali topup touch n go tourist tpm tpm biotech tpm pahang tpm raub tradisi trafik training transformer transformers transnasional transport travel travelog trend trick tsunami ttc tudung tukar ikon tukun tiruan tulisan pelik tumbuhan tunai haji tunai umrah tuorial tutorial tutorial blog tutorial blogspot tutorial photoshop tutorial webhosting tutorial. tv tv series twilight ubat ubat asma ubat batuk ubat gigi ubat herba ucapan hari guru uitm ujian ujian fizikal ujian fizikal leftenan maritim ujian mental ujian personaliti ujian psikologi ukm bangi ulangtahun kelahiran ular ular berbisa ular sawa ular sawa burung ular tidak berbisa ulasan gajet ulasan htc wildfire ulasan kedai makan umat islam umt umur umur 25 tahun umvc umvc vlogger undefined error underwater underwater casing united kingdom universiti universiti malaysa kelantan universiti malaysia terengganu update blog update blog offline upside down font uptown usahawan usahawan muda usia utm vampire varnish versi video video assignment video blog video iklan video kahwin video klip video panas videography videoklip virus virus new folder.exe virus new folder.exe remove visitor vlog vlogger vlogger malaysia volkwagen waktu pejabat bulan puasa wali band wallpaper wallpaper animasi wang kertas baru wanita wanita bertudung warga emas warisan warkah warna warni warranty watak perwatakan watch waterfront watermark watermark freeware watermark photo watermark software watermark untuk blog wayang web website wedding welcome werewolf western western food whatsapp whoscal app widget wifi wildfire wildlife windows windows live writer wire art wire craft wire keychain wireless wishlist wordless wordless wednesday wordpress yahoo messenger youtube zakat fitrah

Hubungi Blogger di Sini

Nama

E-mel *

Mesej *

Copyright © Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger | Powered by Blogger
Design by WP Lift | Blogger Template by NewBloggerThemes.com