18 Disember 2013

Sentuhan Pertama? First Touch. Kedai Alat Tulis First Touch ni memang agak femes kawasan utara ni. Kat pantai Timur takde la kedai alat tulis camni. Setakat beberapa kedai alat tulis yang pernah saya pergi, First Touch adalah terbaik dari segi harga walaupun kedainya tak berapa besar di Kangar dan Arau, Perlis. (Terdapat juga di Kedah)


Kebaikan tawaran harga di Kedai Alat Tulis First Touch adalah untuk ahli sahaja. Bukan susah nak jadi ahli (Member) First Touch ini. Cuma singgah di mana-mana kedai cawangan First Touch, pergi di kaunter dan minta untuk isi borang ahli (Member) hanya dengan bayaran RM10 untuk Setahun! Memang berbaloi jika korang selalu beli-guna alat tulis. Macam saya, selalu beli keperluan alat tulis kegunaan pejabat/ diri sendiri di sini…

First Touch selalu membuat “Members Day” di mana terdapat diskaun untuk sesetengah barangan alat tulis. “Members Day” bukanlah bermaksud untuk 1 hari sahaja, tapi dalam 1 bulan atau ada jangka tarikh mereka. Dan jika bukan pada “Members Day” pun, bagi pemegang Kad Ahli First Touch mendapat diskaun 10% bagi setiap barangan yang di beli!!

Jadi dengan bayaran RM10 Setahun untuk bayaran sebagai Ahli (Member) First Touch dan diskaun pada “Members Day’ serta diskaun 10% bagi setiap barangan adalah sangat-sangat berbaloi!!

12 Disember 2013

Sejak akhir-akhir ini pelbagai produk berdasarkan Kolagen menjadi perhatian dan di hasilkan. Ada produk kolagen yang di campur dalam minuman harian seperti coklat, kopi, teh dan minuman campuran kesihatan lain. Namun adakah peratusan Kolagen di dalam pra-campuran Kolagen tersebut mencukupi untuk memenuhi keperluan harian seorang manusia? Mungkin harga produk pra-campuran Kolagen ini agak tinggi di samping peratusan kolagen yang rendah sebagai ‘syarat’ untuk mengelarkan sesuatu produk tersebut mempunyai Kolagen. Jadi penulis, Ixbarr Abdullah (Ix) ingin memperkenalkan produk GlowBro 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen. Ia adalah 100% Kolagen dalam bentuk sedia untuk di ambil bersama makanan kegemaran, minuman atau sebagai topeng muka (mask). Bebas gula, tanpa pewarna dan pengawet tambahan serta tidak mempunyai rasa!
INGAT! GlowBro 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen ini bukan khas untuk wanita sahaja, ia adalah untuk pelbagai golongan; Lelaki, Wanita, Tua, Muda kerana Kolagen adalah sejenis protein yang memang di perlukan oleh badan manusia!!
Sebelum membeli produk GlowBro 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen ini, sila baca terlebih dahulu kenapa ia adalah pilihan yang tepat!
Kenapa Perlu Kolagen?
Protein dalam badan manusia mempunyai pelbagai fungsi seperti menggantikan sel yang rosak, menggantikan rambut yang gugur, menguatkan tulang, kuku dan pelbagai lagi. Kolagen adalah sejenis protein yang wujud secara semula jadi dalam badan manusia yang menyokong struktur kulit, tulang, sendi, gigi dan otot. Ia juga berfungsi menjadikan kulit anjal, gigi dan tulang yang kuat serta cecair pada sendi. Pada sekitar umur 25 tahun, Kolagen dalam badan manusia hilang fungsi untuk di hasilkan dan mengakibatkan garisan halus pada kulit, kedut, masalah sendi dan tulang lemah. Manusia memerlukan Kolagen tambahan seperti suntikan Kolagen, kapsul Kolagen dan  GlowBro 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen untuk mengurangkan simptom-simpton seperti di atas.
Kelebihan Kolagen Marin
Antara sumber tambahan Kolagen yang biasa di temui adalah daripada tulang, kulit dan tisu daripada haiwan Lembu, Ikan, Arnab, Kuda dan Khinzir. Namun, selain daripada Ikan, sumber lain mempunyai isu was-was dari segi cara penyembelihan dan membabitkan isu Halal-Haram. Tetapi Kebaikan GlowBro ini adalah 100% sumber Marin Kolagen asli adalah daripada sumber marin iaitu sumber pemprosesan extrak Kolagen Ikan. Oleh itu isu was-was dan risiko penyakit haiwan yang di dapati daripada sumber haiwan lembu dan kuda adalah tiada, di samping GlowBro 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen disahkan Halal dari segi sumber dan cara pemprosesan.
Kebaikan ‘Hydrolyzed’ Kolagen
Sudah mendapat idea tentang serba sedikit tentang Kolagen? Tentang kebaikan GlowBro 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen ini adalah perkataan “hydrolyzed”!. Kolagen daripada sumber haiwan mengambil masa untuk di serap oleh kulit manusia. Namun, proses “Hydrolized” menyelesaikan masalah ini. Proses “Hydrolized” atau Hidrolisis ialah satu proses untuk memecahkan struktur Protein Kolagen kepada struktur yang lebih kecil di panggil ‘Peptide’ untuk memudahkan di serap oleh penghadaman manusia. Terdapat elemen dalam proses ini mempunyai nutrisi 20 kali ganda lebih banyak daripada sumber makanan protein lain! Kajian telah di buat pada tikus menunjukkan kadar penyerapan dan pencernaan Kolagen Hidrolisis ini lebih 90% dalam masa 6 jam. Dengan itu, Kolagen yang telah melalui proses hidrolisis dapat diserap lebih mudah oleh badan manusia dan membaiki struktur kulit, tulang dan sendi. Kajian klinikal juga menunjukkan pengambilan Kolagen yang telah diHidrolisis dapat mengurangkan sakit sendi.
Jadi, apabila usia makin meningkat dan gaya hidup yang sibuk, kandungan kolagen dalam badan semakin berkurang. Oleh itu dengan pelbagai cara pengambilan GlowBro 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen dapat menambah keanjalan kulit, mengurangkan kedut dan mengurangkan masalah sendi. 
GlowBro 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen bukan khas untuk golongan wanita sahaja, ia sesuai untuk semua golongan kerana Kolagen adalah semulajadi wujud dalam badan manusia dan semakin lama semakin berkurang seperti tersebut di atas.
Cara Pengambilan (Disarankan) : Ambil satu scoop/ sudu besar dan campur dalam minuman kegemaran, sekali atau dua kali sehari.
Cara Penggunaan Mask : Ambil satu sudu besar dan pekatkan dengan sedikit air untuk buat topeng muka (mask). Biarkan seketika selama 10-15 minit untuk penyerapan kulit dan basuh.
Hubungi/ Whatsapp : Mr.Izzat Zin (Bob) : 010-2204 776
Facebook (FB) : Glowbro Collagen
Lokasi : (HQ) Bandar Baru Sri Petaling, Kuala Lumpur . Delivery di seluruh Malaysia
Kos Produk & Penghantaran :
Semenanjung Malaysia : RM150 (Termasuk Pos)
Sabah/Sarawak : RM160 East Malaysia Termasuk Pos (tidak termasuk kawasan pendalaman) 

02 Disember 2013


Apakah yang di katakan mati otak?
Mati otak ialah keadaan tiada pengedaran darah dan oksigen ke otak yang menyebabkan keseluruhan otak (termasuk batang otak iaitu bahagian otak yang mengawal aktiviti-aktiviti penghidupan seperti penafasan dan denyutan jantung) tidak lagi berfungsi. Kehilangan fungsi otak ini tidak boleh di pulihkan.
Mati otak dan pendermaan organ.
Pemindahan organ hanya dilakukan setelah pesakit disahkan mati otak. Bagi melaksanakan pemindahan ini, anggota perubatan perlu mendapatkan kebenaran terlebih dahulu daripada ahli keluarga terdekat penderma. Pembedahan pemindahan organ hanya akan dilakukan setelah mendapat kebenaran ahli keluarga pesakit yang mengalami mati otak tersebut.
PERSOALAN MENGENAI MATI OTAK DAN PENDERMAAN ORGAN.
1. Saya diberitahu oleh pakar perubatan bahawa ahli keluarga saya mengalami mati otak. Dengan segala peralatan sokongan diberikan, bagaimana pakar perubatan mengatakan bahawa ahli keluarga saya itu benar-benar telah meniggal dunia.
Jawapan: pakar perubatan akan menjalankan ujian-ujian tertentu untuk menjelaskan bahawa pesakit benar-benar telah meninggal dunia.
Seseorang pesakit itu dikatakan telah meniggal dunia apabila.
· Tidak boleh bernafas tanpa adanya alat bantuan penafasan (ventilator)
· Anak mata tidak memberikan sebarang tindak balas kepada cahaya.
· Tiada tindak balas kepada batan otak (brainstem reflexes)
· Ujian juga akan menunjukkan tiada pengedaran darah ke otak.
2. saya di fahamkan apabila individu itu meninggal dunia, jantungnya berhenti berdenyut. Sekiranya ahli keluarga saya mengalami mati otak, kenapa jantungnya masih berdenyut?
Jawapan: jantung sebenarnya mempunyai pacemaker tersendiri daripada otak. Jantung akan berdenyut selagi mendapat oksigen. Jantung ini boleh dikeluarkan daripada badan dan diletakkan dalam larutan tertentu serta diberikan oksigen untuk terus berdenyut. Sehubungan itu selepas mati otak, jantung boleh berdenyut buat beberapa waktu tetapi akan berhenti tidak lama selepas itu walaupun dengan bantuan maksimum.
3. Adakah dengan menghentikan alat bantuan respiratori boleh menjadi penyebab kepada kematian ahli keluarga saya itu serta tidak memberinya peluang untuk meneruskan kehidupan?
Jawapan: apabila pesakit disahkan mati otak, dia sebenarnya telah meninggal dunia. Otaknya tidak berfungsi lagi. Oleh kerana pesakit telah meniggal dunia, tindakan memberhentikan bantuan respiratori tidak merupakan penyebab kematian. Bantuan respiratori hanya membuatkan jantung pesakit berdenyut untuk seketika tetapi jantung itu tetap juga berhenti walaupun dengan semua bantuan yang diberikan.
4. Adakah rawatan ke atas saya diabaikan sekiranya diketahui saya telah mendaftar sebagai penderma organ?
Jawapan: tidak. Semua pesakit akan diberikan rawatan dan perhatian yang sewajarnya tanpa mengira sama ada anda telah mendaftar sebagai penderma organ atau tidak. Pegawai perubatan akan berusaha sedaya upaya mungkin dengan mengambil semua tindakan serta langkah yang diperlukan untuk menyelamatkan nyawa anda. Persoalan mengenai pendermaan organ adan tisu hanya akan dibincangkan dengan waris selepas kematian telah disahkan.

5. Apakah organ dan tisu yang boleh didermakan?
Jawapan: Organ-organ yang boleh didermakan adalah buah pinggang, jantung, hati (hepar), paru-paru dan pancreas. Tisu-tisu pula adalah mata (kornea), tulang, kulit dan injap jantung.
6. Adakah kami akan diberitahu organ mana yang di ambil dan kepada siapa organ tersebut didermakan.
Jawapan: Pusat transplan akan memaklumkan kepada keluarga penderma berkaitan organ yang di ambil dan sedikit maklumat berkaitan penerima. Namun begitu nama akan dirahsiakan dan tidak diberikan kepada keluarga penderma dan penerima.
7. Adakah keluarga penderma perlu membayar kos pembedahan pemindahan organ atau tisu yang di jalankan?
Jawapan: Tidak. Keluarga penderma tidak perlu membayar kos pembedahan. Namun begitu kos rawatan sebelum pembedahan pemindahan organ dijalankan masih di bawah tanggungjawab keluarga penderma.
8. Bagaimanakah pemindahan organ dijalankan?
Jawapan: proses pemindahan organ dan tisu adalah suatu pembedahan yang bersih dan steril. Pembedahan dijalankan oleh pakar bedah yang berpengalaman. Perolehan organ serta tisu tidak akan menjejaskan rupa dan bentuk tubuh badan penderma. Selepas organ dan tisu diperolehi, luka pembedahan akan dijahit dengan sempurna dan jenazah penderma tidak akan mengalami sebarang kecacatan fizikal. Proses pembedahan pemindahan ini dijalankan dengan rasa penuh hormat, tanggungjawab serta tertib sepertimana pembedahan-pembedahan biasa.
PASTIKAN ANDA MEMBERITAHU AHLI KELUARGA TERDEKAT BAHAWA ANDA TELAH MENDAFTAR SEBAGAI PENDERMA ORGAN. INI A\KERANA AHLI KELUARGA ANDA ADALAH PENENTU HASRAT MURNI ANDA TERCAPAI!
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:
Pusat Sumber Transplan Nasional, Hospital Kuala Lumpur.
Talian Terus: 03-2615 6576 / 03-2694 2705 / 03-2694 2705
Talian Bebas Tol: 1-800-88-9080  
Faks: 03-2615 6269      Emel: ntrc@hkl.gov.my
Pusat Sumber Pendermaan Organ , Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh, Perak.
Talian: 05- 5222 324     Faks: 05-2531 541
Pusat Sumber Transplan, Hospital Pulau Pinang
Talian: 04-2225 780     Faks: 04-2292 433
Pusat Sumber Transplan Negeri Johor, Hospital Sultanah Aminah
Talian: 07-2231 666 samb. 2751    Faks: 07-2242 694

Sumber: Terbitan Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia (www.myhealth.gov.my / www.infosihat.gov.my )
Saintis Perancis Memeluk Islam Setelah Mengkaji Penemuan Mayat Firaun Pada pertengahan tahun 1975.
Presiden Perancis menawarkan kerajaan Mesir bantuan untuk meneliti, mempelajari dan menganalisis mumia Firaun, Ramsess II yang sangat terkenal. Firaun yang dikatakan hidup di zaman Nabi Musa yang akhirnya mati tenggelam dalam Laut Merah ketika mengejar Musa dan para pengikut baginda yang melarikan diri daripada kekejamannya. Mesir menyambut baik tawaran itu dan membenarkan mumia itu diterbangkan ke Paris.

Malah ketika sampai di sana kedatangan mumia itu disambut dengan pesta dan keramaian. Ini termasuklah apabila Mitterand dan para pemimpin Perancis yang lain tunduk hormat ketika mumia itu dibawa lalu di hadapan mereka. Mumia itu kemudiannya diletakkan di ruang khas di Pusat Arkeologi Perancis. Di situ ia bakal diperiksa sekali gus membongkar rahsianya oleh para pakar, doktor bedah dan autopsi Perancis yang dipimpin oleh doktor yang sangat terkenal, Prof. Dr. Maurice Bucaille.

Bucaille seorang pakar bedah kenamaan Perancis yang dilahirkan di Pont-L’Eveque pada 19 Julai 1920. Memulakan kerjaya di bidang perubatan am dan pada tahun 1945 beliau diiktiraf sebagai pakar di bidang gastroentorologi. Ramai kerabat diraja dan keluarga pemimpin dunia menggunakan khidmat Dr. Bucaille, termasuk Raja Faisal Arab Saudi dan pemimpin Mesir, Anwar Sadat. Lalu kesempatan beliau untuk membedah dan menyiasat mumia Firaun, mengerah seluruh tenaga dan mindanya untuk menguak misteri di sebalik penyebab kematian raja Mesir kuno itu.

Ternyata, hasilnya sangat mengejutkan. Dr. Bucaille menemukan sisa-sisa garam yang masih melekat pada jasad mumia tersebut sebagai bukti terbesar bahawa Firaun itu mati akibat tenggelam di dalam laut. Iaitu jasadnya segera dikeluarkan dari laut, ‘dirawat’ segera dan dijadikan mumia supaya jasad itu kekal awet.

Namun penemuan itu menimbulkan persoalan yang sangat besar kepada Dr. Bucaille. Bagaimana jasad tersebut masih dalam keadaan sangat baik berbanding jasad-jasad yang lazimnya tenggelam dan dikeluarkan daripada laut? Lalu beliau menyiapkan sebuah laporan akhir yang diyakininya sebagai penemuan baru, iaitu proses menyelamatkan mayat Firaun dari laut dan kaedah pengawetannya.
Laporan tersebut diterbitkan dengan tajuk; Mumia Firaun: Sebuah Penelitian Perubatan Moden (judul asalnya; Les Momies Des Pharaons Et La Midecine). Ekoran penerbitan laporan itu, Dr Bucaille dianugerah penghargaan tertinggi kerajaan iaitu Le Prix Diane Potier-Boes (Penghargaan Dalam Sejarah) oleh Academie Frantaise dan anugerah Prix General daripada Academie Nationale De Medicine, Perancis. 

KISAH FIRAUN DI DALAM AL QURAN.

Namun seorang rakan sempat membisikkan kepada Dr. Bucaille bahawa penemuan ini sebenarnya bukan sesuatu yang baru. “Jangan tergesa-gesa kerana sesungguhnya umat Islam telah berbicara mengenai peristiwa Firaun yang mati lemas dan mayatnya dipelihara sehingga hari ini!” Namun kata-kata itu ditentang keras oleh Dr. Bucaille kerana beliau menganggap sangat mustahil. Baginya membongkar sesebuah misteri yang lama tidak mungkin dapat diketahui kecuali dengan perkembangan teknologi moden, peralatan dan makmal canggih yang mutakhir dan tepat.
Dr. Bucaille menjadi serba salah dan bingung apabila diberitahu bahawa al-Quran yang diyakini dan dipercayai oleh umat Islam telahpun meriwayatkan kisah tenggelamnya Firaun dan kemudian mayatnya diselamatkan.

Beliau semakin tertanya-tanya, bagaimana perkara seperti itu dapat diterima oleh akal kerana mumia itu baru sahaja ditemui sekitar tahun 1898. Sedangkan al-Quran telah ada di tangan umat Islam sejak ribuan tahun sebelumnya. Sambil mata tidak lepas memandang mumia Firauan yang terbujur di hadapannya, Dr. Bucaille terus tertanya-tanya bagaimana al-Quran dapat membicarakan kisah Firaun yang jasadnya diselamatkan dari hancur sejak ribuan tahun lalu. “Apakah masuk akal di hadapanku ini adalah Firaun yang cuba menangkap Musa (Nabi)? Apakah masuk akal Muhammad (Nabi) mengetahui hal sejarah ini? Pada hal kejadian Musa dikejar Firaun telah berlaku sebelum al-Quran diturunkan,” bicara hatinya sendirian.

Lalu beliau mendapatkan kitab Injil yang di dalamnya hanya membicarakan Firaun yang tenggelam di tengah laut saat mengejar Nabi Musa tetapi tidak diceritakan mengenai mayat Firaun. Sementara dalam Kitab Perjanjian Lama (Injil Lama) pula yang diceritakan dalam kitab itu hanyalah: “Air (laut) pun kembali seperti sebuah lautan yang berombak dan beralun, menenggelamkan kereta-kereta (chariot) kuda, pasukan berkuda dan seluruh bala tentera Firaun tanpa ada seorang pun yang berjaya menyelamatkan diri. Tetapi anak-anak Israel dapat menyelamatkan diri atas daratan kering di tengah-tengah laut itu”. (Exodus 14:28 dan Psalm 136:15) Dr. Bucaille sangat terkejut kerana tidak ada disebut langsung mengenai apa yang terjadi seterusnya kepada mayat Firaun selepas tenggelam itu. Ini menjadikan beliau semakin kebingungan.

Apabila mumia dikembalikan semula ke Mesir, Dr. Bucaille terus mendapatkan kepastian mengenai mumia itu. Lalu beliau memutuskan untuk bertemu dengan para ilmuwan Islam mengenai sejarah Nabi Musa, kekejaman Firaun sehinggalah Bani Israel meninggalkan Mesir dan dikejar Firaun dengan seluruh bala tentera di belakang mereka. Maka salah seorang mereka terus bangun dan membaca ayat al-Quran berhubung sejarah tersebut untuk Dr. Bucaille mendengarkannya sendiri: “Maka pada hari ini Kami selamatkan badan kamu supaya kamu dapat menjadi pelajaran bagi orang-orang yang datang sesudah kamu dan sesungguhnya kebanyakan manusia lengah dari tanda-tanda kekuasaan Kami. (Yunus: 92).” Apabila mendengar ayat ini, hati Dr. Bucaille benar-benar tersentuh. Beliau akhirnya mengakui kebenaran ayat itu kerana ia dapat diterima akal dan memberikan satu inspirasi serta dorongan kepada sains untuk maju meneroka lebih jauh lagi.

Essential Keyboard ShortcutsLalu dengan hati yang begitu bergetaran dalam menahan sebak dan keharuan, beliau pun bangun dan dengan suara yang lantang berkata: “Sesungguhnya aku masuk Islam dan beriman dengan al-Quran ini.” Tidak sekadar beliau mengakui kebenaran dan memeluk Islam tetapi beliau kemudiannya pulang ke Perancis dengan menggali seluruh isi al-Quran. Akhirnya beliau berjaya menerbitkan buku yang sangat mengejutkan seluruh dunia dan sehingga kini telah diterjemahkan dalam pelbagai bahasa pada tahun 1976, iaitu The Bible, the Qur’an, and Science : The Holy Scriptures Examined in the Light of Modern Knowledge.

Melalui buku ini, Dr. Bucaille yang kemudiannya dikenali sebagai Dr. Yahya Maurice Bucaille berjaya membuktikan bahawa al-Quran adalah selari dengan fakta-fakta sains sementara kitab Injil adalah sebaliknya. “Sains dan Islam umpama saudara kembar yang tidak boleh berpisah. Ini kerana dalam Injil terdapat pelbagai kesilapan dari aspek saintifik tetapi tiada sedikitpun kesilapan seperti itu ada dalam al-Quran. “Al-Quran yang di dalamnya diceritakan segala penjelasan mengenai fenomena alam semula jadi yang sangat bertepatan dengan sains moden,” katanya. Beliau memberikan kesimpulan bahawa tidak syak lagi al-Quran benar-benar kalam Allah.

23 November 2013

Salam Semua,
Cuma nak menceritakan pengalaman saya menghadiri pra-saringan #1 di MARDI, Serdang.
02 Nov. (Sabtu) lepas saya menerima satu panggilan daripada MARDI Serdang mengenai aturan untuk kehadiran PANGGILAN SESI PRA SARINGAN JAWATAN PEGAWAI PENYELIDIK GRED Q41/43/47/51/53. Setiap calon di kehendaki membuat satu Slide Presentation untuk menerangkan pengetahuan dan kepakaran calon serta menyediakan satu salinan Abstrak (Lebih kurang buat perbentangan untuk Projek Tahun Akhir semasa Ijazah dulu jer....)
logo mardi
Tarikh    : 12 November 2013 (Selasa)
Masa      :  08:00 pagi - 05:00 petang
Tempat  :  Pusat Perkhidmatan Teknikal
                 Ibu Pejabat MARDI
                 Persiaran MARDI-UPM
                 43400 Serdang, Selangor
 Agak kelam kabut di sebabkan pada 11 Nov saya mempunyai acara syarikat pelancaran produk bersama Menteri Besar Perlis dan Top Management Syarikat dan sudah tentu malam tu saya kena berangkat dari Kangar, Perlis ke Serdang.

Tapi syukur alhamdulillah juga, saya terima emel lain daripada Pihak MARDI menangguhkan Pra-Saringan tersebut pada 18 Nov. Jadi saya ada masa 1 minggu untuk menyiapkan Slide Presentation untuk Pra-Saringan tersebut.

Tajuk yang saya pilih ialah "Industrial Powder Technology" (Teknologi Industri Serbuk). Memang Teknologi industri Serbuk kena dengan kerja dan pengetahuan, pengalaman saya mengendalikan projek penukaran cecair-kepada-serbuk ini adalah beberapa. Jadi saya yakin untuk membentangkan tajuk ni.

teknologi serbuk buah
Oleh kerana 18 Nov; maksudnya pertengahan bulan dan gaji tak masuk lagi..kena berbelanja berhemah la.. Pada Jumaat malam saya stay-bak kat pejabat agak lewat menyiapkan last minute slide presentation ni.. Kemudian naik Bas Etika di Stesen Bas Kangar pada Sabtu malam (Harga tiket dalam RM58 ++ kot..). Perjalanan Kangar ke Stesen Bas Shah Alam memang agak lambat. Naik bas Jam 10:15 malam, sampai dalam Jam 08:00 pagi. (Biasanya 8 jam jer....Ni lah masalah kalau nak bas yang biasa-biasa)

Pagi Ahad  saya lepak dengan kawan dan abang saya di Seksyen 7 Shah Alam, pergi jalan-jalan di Plaza Alam Sentral (PAS) mencari Lense untuk DSLR baru saya!! Canon EOS 60D (second hand jer...). Dekat PAS tak banyak sangat kedai yang jual lense (setakat yang kami cari...) ada 2 kedai (tu pun satu owner..sebab nampak penjaga kedai kedua di kedai yang pertama). Usha-usha jadi saya pun amiklah Lense TAMRON 18-200mm + Charger KeeP + UV Filter dengan harga RM748 menggunakan Kad Kredit American Express (Jadi dapat rebate 5% dari harga belian)

Pada malam tu saya minta kawan hantar ker Serdang dari Shah Alam (ambil masa dalam 45 minit jugak untuk sampai..)

Keesokkan paginya, Hari untuk menghadiri Pra-Saringan. Dalam tentatif tulis sesi bermula jam 08:00 pagi - 05:00 petang. Pagi tu saya datang agak lambat dengan alasan tak jumpa cari tempat.
"Maaf lambat, saya Iqbal" . Ayat pertama bila saya masuk dalam meeting room. Kesemua 7 orang calon sudah siap menjawab personaliti test. Kehadiran 08:20 pagi. So, saya diberi masa 10 minit untuk menjawan lebih kurang 28 Soalan berkaitan personaliti (Semasa saya interview syarikat sekarang pun ada ujian personaliti juga, tapi jawab guna komputer... sekarang soalan objektif...)

Selepas selesai, kami berlapan (4 lelaki dan 4 perempuan..sepatutnya 12 orang.yang lain tidak hadir), tunggu di luar bilik menunggu giliran perbentangan yang mula jam 09:00 pagi (saya giliran ke-4)
Setiap calon secara purata buat perbentangan 30 minit (walaupun dalam tentatf diberitahun 15 minit jer termasuk soal jawab).
interview mardi
Sebelum menunggu giliran agak berdebar (biasala...), kemudian loceng berbunyi tiba giliran saya. Ada 3 penemuduga (perempuan senior) dan 2 orang pembantu. Masuk pendrive dalam laptop disediakan dan mula perbentangan.
Saya: "Assalamualaikum dan Selamat Pagi...."
Penemuduga#1: "Ermm.. Iqbal.. i need you to present in english..."
Saya: "Okay.. Assalamualaikum and very good morning.... bla..bla...bla....(dengan slang english british)"
(Saya menerangkan tentang jenis-jenis teknologi yang boleh menukarkan cecair kepada serbuk yang saya tau dan yang ada di syarikat saya berkerja; contoh-contoh serbuk yang telah di hasilkan seperti Serbuk Nira Nipah, Serbuk buah mangga, serbuk buah nangka, serbuk susu kambing, serbuk lintah... Dalam proses untuk menghasilkan Serbuk minyak kelapa dara....
Kesimpulan, apa-apa yang mempunyai kelembapan boleh ditukarkan kepada serbuk bergantung kepada formulasi...kecuali yang jenis berminyak perlukan formulasi khusus seperti saya tengah usahakan untuk membuat Serbuk Minyak Kelapa Dara.)

Mereka bertanyakan apa yang saya lakukan.. apa yang saya boleh buat... dan saya tunjuk hasil Design yang saya buat untuk Client.. Dan ia adalah satu Skills saya...

Satu perkara yang amat tidak saya jangka sepanjang pra-saringan di MARDI Serdang ialah mereka sediakan makanan!!! Makan pagi, makan tengahari dan minum petang....
Selepas saya habis perbentangan dan menjawab persoalan di ajukan, kemudian menunggu di luar bilik mesyuarat.. Kemudian datang seorang pembantu memberitahu bahawa mereka ada sediakan Minum pagi untuk semua calon.....
mardi interview
Selepas minum pagi, kemudian menunggu calon-calon lain membuat perbentangan, bila sampai waktu tengahari, ada makan tengahari menunggu...

Pada sesi petang dalam Jam 03:00 petang, ada satu lagi sesi.. Sesi kali ini seperti ujibakat lakonan. Semua calon di beri satu situasi mengendalikan kursus yang di hadiri oleh usahawan, peladang kecil dan calon diberi untuk memberi ucapan penutup...Walaupun saya agak gagap, tapi masih dapat beri respon yang okay bagi saya...

Praktikal semasa di MARDI Kuala Terengganu bersama Pegawai Penyelidik Prinsipal yang memang dikenali oleh pegawai-pegawai penemuduga memberi kelebihan pada saya.
Senarai tukag sebagai Pegawai Penyelidik jika diterima sudah diterangkan secara tidak langsung. Iaitu lebih kepada Koordinator mengendalikan kursus-kursus, membuat kajian sosial untuk MARDI.
Kebanyakkan senarai tugas yang di sebut telah saya jalani semasa praktikal di MARDI Kuala Terengganu.
Doa-doalah supaya saya tersenarai dalam sesi Interview kedua sebelum akhir tahun ini kata pembantu tersebut.... Saya sangat-sangat-sangat berharap untuk jawatan Pegawai Penyelidik Q41 di MARDI ni....

"Sejak saya praktikal di Mardi Kuala Terengganu, saya memang bercita-cita untuk masuk ke dalam MARDI!!"

"Untuk mengajar orang lain, kita perlu tau apa yang hendak di ajar... dan saya dah ada pengetahuan tersebut...." -Iqbal

"Saya seorang blogger, saya boleh buat website, blog, html, design, photoshop...."

Nota: Perbentangan ni saya banyak gunakan ganti diri "We" seperti membuat perbentangan mewakili syarikat depan klien pulak...

10 September 2013

Salam Blogging danSalam web-surfing...

Saya cuma ingin berkongsi pengalaman tentang kisah haiwan peliharaan saya ni, Bobo Si Hedgehog.. Saya dah bela Bobo sejak 08/10/2012 pada masa Bobo berumur 6 Bulan...sekarang Bobo dah berumur 17 Bulan (08/09/2013).
Oleh kerana saya bekerja di Perlis, Bobo di letakkan di bawah jagaan kawan saya.. Perlis - Terengganu memang jauh jaraknya..10 jam perjalanan! Sebelum kawan saya jaga, memang saya dah beberapa kali travel bersama Bobo di dalam Bas yang 10 jam tu la...!
Keadaan Bobo selepas di jumpai
Sebelum Hari Raya Aidilfitri lepas, saya dah order seekor anak Hedgehog betina dengan seorang Pet Lover di Kuala Terengganu baru berumur 2-3 Bulan pada harga RM100 jer. Saya memberi namanya Panda...Kononnya untuk berpasang dengan si Bobo ni....
Tangan kanan ialah Panda (Betina) dan Tangan kiri ialah Bobo (Jantan)
Bobo sempat lah bermesra-mesra dengan Si Panda di hari Raya aidilfitri. Kemudian pada 11hb Ogos 2013, semasa aku keluar ke Bandar.. Mama telefon aku mengatakan Panda melarikan diri.. Aku agak sedih la...kemudian bila balik rumah pun dah tengah malam tak sempat nak cari si Panda...keesokkan harinya terus mencari panda di seluruh kawasan rumah. Tapi malangnya tidak jumpa juga....Saya pun balik la ke Perlis dengan sedihnya....huhu..
Oleh kerana Panda hilang, jadi saya tinggalkan Bobo dengan family kat kampung Terengganu tu dengan harapan bila Panda jumpa nanti boleh la temankan Bobo... Selang seminggu lebih kemudian, Mama call bagitau Bobo pulang hilang... Bobo diletakkan dalam kawasan kebun yang berbata, Papa bagitau ada atap zink terjatuh dalam kotak berbata tersebut dan Bobo memanjat ke luar.. Sekali lagi terasa sedih, sejak kehilangan Panda, saya juga kehilangan kedua-dua laptop Acer dan Asus yang bertahun-tahun berkhidmat... Motherboard rosak... kehilangan berturut-turut memang sakit... tapi sabar la....

Panda memang di beli untuk di jodokan dengan Bobo, oleh kerana Panda masih bawah umur untuk mengawan, dan Bobo sudah sangat gersang untuk mengawan...Panda di alihkan daripada Bobo.. Bila tinggal sekejap, Panda melarikan diri di sebabkan tidak sanggup di jodohkan dengan Bobo... Kesian Bobo... Bobo rasa sangat sedih dan nekad untuk mencari Cinta pandang pertamanya, Panda... Bobo mencari setiap peluang yang ada untuk keluar mencari Panda... Takdir menyebelahi Bobo apabila atap zink terjatuh dalam kurungannya dan membolehnya keluar.. selama 2 minggu, setiap malam ia mencari Panda tapi tidak bertemu, akhirnya Bobo pasrah dengan kehilangan Panda... Ia berkurung di dalam saluran longkang...memecilkan diri...Keluarga tuannya menemui Bobo dalam keadaan kurus dan comot.... Kini Bobo dalam jagaan keluarga tuannya dan mengharapkan ada jodoh bakal mengubati hati bobo ni....

Beberapa selepas kehilangan Bobo, saya outstation training ke UMP Gambang beberapa hari kemudian balik ke kampung pada hari merdeka tersebut. Bila sampai jer di rumah kat Kampung Terengganu jam 3:30 pagi, perkara utama yang saya lakukan selepas berkemas ialah mencari Bobo di pagi-pagi buta sekeliling rumah, Papa yang ambil aku di stesen tu hanya lihat jer...Pagi-pagi Jam 4:30 pagi masih tak jumpa, hanya ada 2 ekor arnab jiran berkeliaran...

Pada 1 hb. Sept.2013 aku balik semula ke Perlis di sebabkan Isnin tu dah kerja...Pada pagi Selasa 3 hb. saya terima Whatsapp daripada Mama bagitau yang Papa telah jumpa Bobo dalam longkang ...Syukur alhamdulillah!! Bersyukurnya saya di saat hilang harapan... Bobo telah kehilangan selama 2 minggu!! Saya hanya bertawakal...oleh kerana di tepi rumah ada semak, saya suspek yang Bobo melarikan ke dalam semak....Syukur sangat-sangat!! Mama cuma Whatsapp gambar Bobo (yang kat atas tu) kepada saya di Perlis ni....huhu....Bobo yang dijumpai agak kurus dan comot....

Nota: Kawan saya kirim beli Hedgehog betina baru...comel!! Berumur 8 Bulan.. memang dah jadi induk....tak sabar nak balik Terengganu Raya Haji nanti untuk pasangan Bobo dan Chombi ni...hehehe

17 Ogos 2013

Salam syawal. Salam kembali bekerja dan kembali ke sekolah.
Baru sahaja lepas menyambut aidilfitri di kampung Terengganu, sekarang dah kembali merantau di negeri Utara mencari rezeki. Biasalah, bila berada di kampung bersama keluarga tak pernah cukup masa untuk diluangkan bersama.
Lepas seronok raya-raya ni la mula fikir pasal 'ongkos' untuk menyara kehidupan diri sendiri.. dan selepas raya ni jugak la kedua-dua Notebook Asus dan Netbook Acer ni masuk air... Bila dah masuk air alatan eletronik ni mula la wat hal. Baru je hantar kat Kedai Komputer Magma (Berhampiran RHB Islamik Bulatan TNB Kangar). Diorang kata kedua-duannya rosak "motherboard".
Dan bila rosak motherboard pada laptop, memang boleh baiki dengan harga beberapa ratus, tapi kata mereka bila tukar motherboard baru, dibimbangkan mungkin komponen lain tak ngam lak dan kena baiki dengan kos beberapa ratus lagi....
Kesimpulannya, bila "motherboard" laptop atau komputer rosak, kos repair seperti membeli komputer baru la... Apa lah aku nak buat dengan komponen Acer dan Asus yang dah rosak ni ye?? Idea??

03 Ogos 2013

Salam Berhujung minggu terakhir dalam Bulan Ramadhan.

Hidup sebagai perantau memang akan melalui kehidupan yang macam ni pada bulan puasa sebelum@pada hari nak balik ke kampung halaman untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri..(aku la perantau yang camni)..

Yang macam
(1) Berebut2 beli tiket bas yang sangat terhad terutamanya bas Perlis-Terengganu ni...
(2) Berbuka puasa di stesen bas @ berbuka puasa, bersahur di dalam bas..
(3) Beli stok makanan banyak2 untuk bersahur dalam bas...
(4) Duk termenung, mengelamun, pandang luar tingkap bas...
(5) Tidur dalam bas..bila terbangun tengok luar tingkap sambil bertanya,"ehh..sampai mana dah ni????"...
(6)Tertidur dalam bas dan tak bangun sahur...
(7) kalau outstation, berbuka dalam bilil hotel sorang2....
(8) dan sebagai partime blogger yang ada smartphone, update blog ringkas dengan menggynakan app Blogger....

Apabila berada di dalam bas, semua penunpang mula mengambil tempat masing2 dan kemudian mula menelefon untuk beritahu,"Hello, orang dalam bas dah ni..."... memaklumkan kepada orang tersayang bahawa kita bakal bermusafir jauh dan mengharapkan untuk berjumpa dengan orang yang tersayang di destinasi musafir kita...

Selamat bermusafir, memulakan perjalanan..ingat kepada Tuhan, Ingat kepada tujuan, destinasi, dan harapan akhir musafir kita supaya kita lebih berhati2 dalam perjalanan.....

Saya Iqbal a.k.a Iqmal ingin memohon maaf kepada semua yang mengenali diri saya secara langsung @ tidak langsung, secara realiti @ maya sepanjang perkenalan kita.Saya spt manusia lain yg ada emosi, mimik, tuturkata,perbuatan, tingkah laku yg menguris,membuat hati manusia lain terasa hati.Selamat Hari2 &Maaf Zahir Batin~~

Via Smartphone Android HTC Wildfire.

[Post ini di edit daripada Post pada 26 Ramadhan 1433H bersamaan 15 Ogos 2012 M] Hari ini sudah masuk 25 Ramadhan 1434H bersamaan 03 Ogos 2013 M. Bulan Ramadhan semestinya amat cepat berlalu. Cepatkah? Ia sama seperti hari sebelum-sebelum ini, masih 24Jam sehari, 7 Hari Seminggu dan dalam 365/366 hari setahun.Ramadhan berlalu syawal menjelma

Tapi kenapa Ramadhan terasa begitu cepat berlalu?

Bulan Ramadhan Berlalu, di sambut pula bulan Syawal. Pada 1 Ramadhan, umat islam yang berkemampuan akan menahan nafsu, lapar dan dahaga di siang hari; manakala pada 1 Syawal di sambut memberi nikmat kepada yang berpuasa sepanjang bulan Ramadhan merasai makan di siang hari.

Jadi erti “Raya pada 1 syawal” sebenar adalah untuk umat islam yang berpuasa pada bulan Ramadhan.

Tapi Istilah ‘Raya’ juga di gunakan untuk menarik minat umat manusia untuk meraih keuntungan. Memberi diskaun hebat! Berpusu-pusu mencari. menukar semuanya serba baru bagaikan ingin menjadikan teratak rumah kepada sebuah istana!

Mercun yang berharga berpuluh-puluh ringgit yang mampu mengisi perut manusia yang kelaparan dengan makanan beberapa hari dibakar dengan bangganya! Bersorak gembira terhadap api yang membakar, bunyi yang menggema seluruh alam seperti meneriak ke gedendang telinga. Ahh! lantak aku lah! duit aku cari! Raya setahun sekali jer!

Ya! Raya hanya setahun sekali. Tapi, hidup dan umur adalah sekali sepanjang hayat. Kehidupan hari ini adalah untuk hari esok dan seterusnya.

Lagu,festival raya pelbagai nada, lirik dan gaya bergema, menghiasi seluruh media. Menyelinap seluruh jiwa manusia mengatakan bahawa Hari Raya Aidilfitri adalah hari yang paling gembira seluruh hari, lupakan masalah, kawan, sahabat handai saudara mara ramai tak terkira sehingga terlupa nama… Kehidupan untuk esok masih ada, bagaimana persiapan untuk hari kita berduka? Masihkah ada mereka?

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN DAN MENIKMATI BULAN SYAWAL DARIPADA PENULIS BLOG ismiqbal.

Berpada-pada berbelanja.

Berhati-hati di Jalan raya dan di mana sahaja berada.

Jangan asyik main mercun sehingga memudaratkan orang lain. Bunyi mercun adalah PENCEMARAN BUNYI! Jangan buat orang lain sakit hati.

01 Ogos 2013


Sempena sambutan Hari Pahlawan Malaysia 31 Julai lepas, kita layan video viral internet, gelagat abang-abang askar yang 'miming' lagu Alasanmu oleh Exist katanya.....

Video ragam aksi lebih kurang lima minit ni membuat korang..korang dan korang tersenyum...apa-apa pun layan jer la....

Kot-kot ada syarikat rakaman nak sign kontrak ke cam Si Bobo (nama Landak Hedgehog aku)  tu....

video

31 Julai 2013



Ramadan, Bulan Islam di mana umat islam yang mampu menunaikan Salah satu Rukun Islam, Menunaikan Ibadat Puasa di Bulan Ramadan. Kita di Malaysia perlu #syukur negara kita masih aman sepanjang menunaikan ibata puasa walaupun ada kaum berlainan agama yang tiada pengetahuan dalam Islam memimikkan perbuatan yang disalah ertikan  oleh umat islam sendiri.

Walaupun kita tidak berkesempatan meluaskan pandangan kita secara realiti melihat pelbagai ragam umat islam di seluruh dunia, hanya dunia maya menjadi medium.



Muslims scan the horizon for the crescent moon that will determine the beginning of the holy fasting month of Ramadan, in Jakarta, Indonesia, on July 8, 2013.



Egyptians shop in a market on the eve of Ramadan, the sacred holy month for Muslims where many will fast from sun-up to sun-down, on July 9, 2013 in Cairo, Egypt.



A Palestinian man reads verses from the Quran, Islam's holy book, at al-Omari mosque on the first day of Ramadan, on July 10, 2013 in Gaza City.


An Afghan worker carries sweets at a traditional factory ahead of the Islamic holy month of Ramadan in Kabul, Afghanistan, on July 9, 2013.


A Pakistani Muslim performs ablutions before evening prayer at historical Wazir Khan mosque in Lahore, Pakistan, on July 10, 2013.


A Palestinian boy looks at a traditional Ramadan lantern in a street market in Gaza City, on July 6, 2013.


Anti-government protesters eat as they break their fast on the first day Ramadan as police officers take position at Taksim Square in Istanbul, on July 9, 2013. Turkish police allowed thousands of protesters who have been trying to block the redevelopment of a park in Istanbul to break their Ramadan fast on Tuesday before resuming efforts to get them to leave the area.


Workers clean the floor of the Badshahi Mosque ahead of the holy month of Ramadan in Lahore, Pakistan, on July 9, 2013.


Students perform an afternoon prayer on the first day of Ramadan, at Ar-Raudlatul Hasanah Islamic boarding school in Medan, North Sumatra, Indonesia, on July 10, 2013.


Indonesian Muslim women hold prayers on the first night of Ramadan at the Istiqlal mosque in Jakarta, on July 9, 2013.


Students perform an afternoon prayer on the first day of the holy fasting month of Ramadan, at Ar-Raudlatul Hasanah Islamic boarding school in Medan, North Sumatra, Indonesia, on July 10, 2013.


Muslims pray in the first Tarawih to mark the start of the month of Ramadan in Cheng Ho Mosque on July 9, 2013 in Surabaya, Indonesia.


A child walks near members of the Muslim community attending midday prayers at Strasbourg Grand Mosque in Strasbourg, Ferance on the first day of Ramadan, July 9, 2013.


A child leans down near members of the Muslim community attending midday prayers at Strasbourg Grand Mosque in Strasbourg, Ferance on the first day of Ramadan, July 9, 2013.


Mosque workers prepare food for distribution to the poor and Muslims who come to break their fast at Noor Mosque in Nairobi, Kenya, on July 10, 2013.


A pastry chef holds a tray of Arabic sweets at his bakery in Gaza City on the eve of the start of Ramadan, on July 9, 2013.


An Indonesian Muslim man reads the Quran at a mosque on July 9, 2013 in Jakarta, Indonesia.


Muslims attend an evening communal prayer session called "Tarawih" to mark the holy fasting month of Ramadan at the Bajrakli mosque in Belgrade, Serbia, on July 9, 2013.


A Palestinian arranges qatayef, a dessert traditionally eaten during Ramadan, for sale on the first day of Ramadan in the West Bank city of Ramallah, on July 10, 2013.


Muslims attend an evening communal prayer session called "Tarawih" to mark the holy fasting month of Ramadan at the Bajrakli mosque in Belgrade, Serbia, on July 9, 2013.


Indonesian Muslim women hold prayers on the first night of the holy month of Ramadan at the Istiqlal mosque in Jakarta, on July 9, 2013.







  • Indonesian Muslims prepare to sight the new moon from the rooftop of the Al-Hidayah Basmol mosque in Jakarta on July 8, 2013 in preparation for the beginning of the Muslim holy fasting month of Ramadan.


    Indonesian children and Muslim men pray as they anticipate the sighting of the new moon from the rooftop of the Al-Hidayah Basmol mosque in Jakarta on July 8, 2013 in preparation for the beginning of the Muslim holy fasting month of Ramadan.



    Muslim boys walk inside a mosque to pray during the holy Islamic month of Ramadan in Manila July 10, 2013.


    Afghan children read and memorise the Koran at a mosque in Jalalabad on July 10, 2013



    Afghan boys sweep at the main mosque and wash the carpets, ahead of the Islamic holy month of Ramadan, in Herat on July 9, 2013.


    Afghan girls sit on the ground as they study the holy Koran, ahead of the Islamic holy month of Ramadan, in Herat on July 9, 2013.


    Afghan children sit on the ground as they study the holy Koran, ahead of the Islamic holy month of Ramadan, in Herat on July 9, 2013.




    The Bank Indonesia mosque on the first day of the holy month of Ramadan in Jakarta, on July 10, 2013


    An Indonesian Muslim prays at a mosque on the first day of the holy month of Ramadan in Jakarta, on July 10, 2013


    A Pakistani customer tries a cap ahead of Ramadan, in Peshawar, Pakistan on Tuesday, July 9, 2013.



    A man walks near Ramadan lanterns, or Fanoos Ramadan, which are displayed for sale at a shop a day ahead of the Muslim fasting month of Ramadan in Cairo July 9, 2013.


    Mostafa Abdo, 36, makes a Ramadan lamp in a workshop during preparations a day ahead of the Muslim fasting month of Ramadan in Cairo July 9, 2013.


    People rest near Ramadan lanterns, or Fanoos Ramadan, which are displayed for sale at shops a day ahead of the Muslim fasting month of Ramadan in Cairo July 9, 2013.


    Pakistani Muslims buy dates ahead of the Islamic holy month of Ramadan in Karachi on July 9, 2013.



    SURABAYA, INDONESIA – JULY 09: Mats are prepared at Cheng Ho Mosque for use in first Tarawih prayers as a sign of the start of the month of Ramadan on July 9, 2013 in Surabaya, Indonesia.


    Sudanese people shop for Ramadan at a market in Khartoum, Sudan, Monday, July 8, 2013. Over a billion Muslims around the world including Sudan prepare for the holy month of Ramadan with the dawn-to-dusk fast.


    A Sudanese man prepares his shop for Ramadan shopping at a market in Khartoum, Sudan, Monday, July 8, 2013.


    A Sudanese boy helps prepare a shop for Ramadan shopping at a market in Khartoum, Sudan, Monday, July 8, 2013.


    A Muslim man cooks yellow fin tuna before selling them at a market during the holy Islamic month of Ramadan in Manila July 10, 2013.


    An official from the State Islamic University uses a telescope to observe the moon after sunset from the coast of Madura in East Java province of Indonesia on the eve of Ramadan

    Saudi men gather to spot the moon in the city of Taif


    A man points skyward at dusk, in Hamad Town, Bahrain, towards where a slim crescent moon should be visible to indicate the start of the Islamic holy month of Ramadan


    A child runs after a mass prayer session "Tarawih" which marks the beginning of the holy fasting month of Ramadan at Istiqlal mosque in Jakarta


    A Palestinian boy plays with fireworks to celebrate the holy month of Ramadan, in Gaza City


    A Palestinian boy decorates a shop with Ramadan festive lights in the West Bank city of Nablus


    Indonesian women pray during the first night of Ramadan in Jakarta


    Fasting workers pick grapes at the Zomoot farm under the soaring heat, which nearly reached 40 degrees Celsius, in Mafraq, Jordan.


    A Musaharati, or dawn awakener, strikes his drum to wake observant Muslims for their overnight 'sahur', or last meal, before the day's fast in Sidon's Old City in southern Lebanon


    A vendor holds a plate of dates in Baghdad's Karrada district. Dates are popular during Ramadan, as many believers break their day-long fast by first eating a date


    Children read the Koran inside an elementary school during Ramadan in Manila, the Philippines

    Indian Muslim men gather to sight of the crescent moon in the compound of Jamia Masjid or Grand Mosque in New Delhi, India, Wednesday, July 10, 2013.


    An Indian Muslim man helps an elderly man to locate the crescent moon in the compound of Jamia Masjid or Grand Mosque in New Delhi, India, Wednesday, July 10, 2013.



    Bahraini men gather to search the sky over the Persian Gulf for the crescent moon in the western village of Karzakan, Bahrain, on Tuesday, July 9, 2013.




    CAIRO, EGYPT - JULY 09: Egyptians shop in a market on the eve of Ramadan, the sacred holy month for Muslims where many will fast from sun-up to sun-down, on July 9, 2013 in Cairo, Egypt.


    An Egyptian man waits to perform the sunset prayer after the first fasting day of the Muslim holy month of Ramadan at the Al-Ahzar mosque in Cairo on July 10, 2013.


    In this picture taken on Tuesday, July 9, 2013 worshippers walk down from the Cave of Hira on the top of al-Nour mountain in Mecca, Saudi Arabia. The Cave of Hira is where Muslims believe Muhammad received his first revelations.


    An elderly man reads verses of the Quran, Islam's holy book, on the first day of the fasting month of Ramadan in the grand Mosque in the old city of Sanaa, Yemen, Wednesday, July 10, 2013.


    An elderly man reads verses of the Quran, Islam's holy book, on the first day of the fasting month of Ramadan in the grand Mosque in the old city of Sanaa, Yemen, Wednesday, July 10, 2013.


    People buy vermicelli ahead of Ramadan, which begins tomorrow in Pakistan, on Wednesday, July 10, 2013 in Rawalpindi, Pakistan.


    People buy garlic, onion and other items ahead of Ramadan, which begins tomorrow in Pakistan, on Wednesday, July 10, 2013 in Rawalpindi.


    Egyptians break their fast during the first day of Ramadan outside Tahrir Square in Cairo, Egypt, Wednesday, July 10, 2013. After a week of violence and mass demonstrations, Egyptians were hoping that Wednesday's start of the Muslim holy month of Ramadan will significantly calm the streets. The sunrise-to-sunset fast cuts down on daytime activity, although there are fears of unrest at night.


    Egyptians break their fast during the first day of Ramadan outside Tahrir Square in Cairo, Egypt, Wednesday, July 10, 2013.


    A Palestinian boy plays with fireworks as he celebrates the start of the Muslim holy month of Ramadan in Gaza City, Wednesday, July 10, 2013.


    A worshipper reads Islam's holy book Quran at the Grand Mosque in the holy Muslim city of Mecca, Saudi Arabia, Wednesday, July 10, 2013


    Worshippers eat during Iftar, or breaking of the fast, at the Grand Mosque in the holy Muslim city of Mecca, Saudi Arabia, Wednesday, July 10, 2013.



    Yemeni girls wearing traditional costumes attend a festival for children to welcome the Holy month of Ramadan in the old city of Sanaa, Yemen, on Monday, July 8, 2013.


    Pakistani Muslims sweep the floor of a mosque on the eve of Ramadan in Karachi on July 10, 2013.


    A Palestinian child poses with a star as people arrive to attend the evening prayer during the Muslim fasting month of Ramadan at the Al-Aqsa mosque compound in the old city of Jerusalem on July 9, 2013.


    Kuwaitis buy fruits and vegetables at a market place on July 10, 2013 in downtown Kuwait City, on the first day of the Muslim fasting month of Ramadan.


    Afghan children read and memorise the Koran at a mosque in Jalalabad on July 10, 2013


    Students sit in circles during a Quran recital class on the first day of the holy fasting month of Ramadan, at Ar-Raudlatul Hasanah Islamic boarding school in Medan, North Sumatra, Indonesia, Wednesday, July 10, 2013.


    A Palestinian woman buys traditional Ramadan decorations at a store in the West Bank city of Jenin, Monday, July 8, 2013.


    A Lebanese man prays at a mosque in Beirut, Lebanon, Wednesday, July 10, 2013.


    Indian Muslims pray at Jama Masjid on the eve of Ramadan in New Delhi on July 10, 2013.


    A Palestinian vendor displays a prayer mat at a market in the West Bank city of Jenin ahead of Ramadan, Tuesday, July 9, 2013.


    Afghan workers make sweets at a traditional factory ahead of the Islamic holy month of Ramadan in Kabul, Afghanistan, Tuesday, July 9, 2013.


    Students perform an afternoon prayer on the first day of the holy fasting month of Ramadan, at Ar-Raudlatul Hasanah Islamic boarding school in Medan, North Sumatra, Indonesia, Wednesday, July 10, 2013.


    Flint resident Ahmad Deeb helps set up decorations at the Flint Islamic Center on Tuesday, July 9, 2013 in preparation for the Islamic tradition of Ramadan that starts Wednesday, July 10. Hundreds are expected to gather at the center for the Terawih prayer, which leads into a month of fasting -- or sawm -- and prayer.


    Pakistani bakers make traditional food for the holy fasting month of Ramadan at a shop in Karachi on July 10, 2013.


    A Palestinian boy blows soap bubbles as he hawks toys on the eve of the start of the holy Muslim fasting month of Ramadan, at a street market in Gaza City on July 9, 2013.










  • http://www.huffingtonpost.com/2013/07/10/ramadan- 2013-pictures_n_3573707.html#slide=2681633

    Breaking The Fast in Turkey.






    [COLOR=#FFFFFF !important]
    Cairo Residents Shop for Supplies on Eve of Ramadan[/COLOR]






    Worshippers walk down from the Cave of Hira on the top of al-Nour mountain in Mecca, Saudi Arabia.


    Boys carry buckets as they line up to receive free food for their first iftar, or breaking fast, during Ramadan in Raqqa province, eastern Syria July 10, 2013.


    People walk and on the first day of Ramadan in a passageway separating Aleppo's Bustan al-Qasr, which is under the rebels' control, and Al-Masharqa neighborhood, an area controlled by the regime, July 10, 2013.


    Fruits are displayed for sale at al-Shaalan market a day before the fasting month of Ramadan in Damascus, Syria, July 9, 2013.


    Syrians shop in the covered market in central Damascus as they prepare for the month of Ramadan, July 9, 2013.

    A boy stands among the supporters of ousted Egypt's President Mohamed Morsi, who are offering the the Tarawih prayer, after the evening meal when Muslims break their fast during Ramadan, in Nasr City, Cairo, July 10, 2013.


    A man reads a Quran at a mosque in Beirut, Lebanon, July 10, 2013.


    Indonesian Muslim women hold prayers on the first night of the holy month of Ramadan at the Istiqlal mosque in Jakarta, July 9, 2013.


    Yemeni girls wearing traditional costumes attend a festival to welcome the month of Ramadan in the old city of Sanaa, Yemen, July 8, 2013.


    A man prepares special sweets at a small traditional factory ahead of Ramadan in Kabul, Afghanistan, July 8, 2013.


    Palestinians walk before attending the evening prayer during the Muslim fasting month of Ramadan at the Al-Aqsa mosque compound in the old city of Jerusalem, July 9, 2013.


    Men gather for prayer on the first day of Ramadan at the Dar Al-Hijrah Islamic Center in Falls Church, Virginia.



    A worker cleans a chandelier inside the Badshahi mosque in Lahore.


    The Jakarta women at prayer











  • A Nepalese Muslim is silhouetted as he offers prayers during the the month-long fasting in the holy month of Ramadan in Kathmandu July 11, 2013.



    A Muslim boy enters a mosque to offer prayers during the month-long fasting in the holy month of Ramadan in Kathmandu July 11, 2013.



    A Muslim boy sits inside a mosque as he waits to offer prayers during the month-long fasting in the holy month of Ramadan in Kathmandu July 11, 2013.



    A Nepalese Muslim reads the Koran during the month-long fasting in the holy month of Ramadan in Kathmandu July 11, 2013.



    A Nepalese Muslim offers prayers during the month-long fasting in the holy month of Ramadan in Kathmandu July 11, 2013.



    Civilians receive free food for their first iftar, or breaking fast, during the Muslim fasting month of Ramadan in Raqqa province, eastern Syria July 10, 2013.



    Rohingya Muslims illegal immigrants gather at the Immigration Detention Centre during the Muslim holy fasting month of Ramadan in Kanchanaburi province July 10, 2013. More than a hundred Rohingya Muslims gathered to pray and break fast as they welcome the first day of Ramadan in Thailand. The stateless people arrived in Thailand earlier in January this year after fleeing a bloody conflict between the Buddhist and Muslims in Myanmar’s western Rakhine State.




    A Rohingya Muslim cries as he prays at the Immigration Detention Centre during the Muslim holy fasting month of Ramadan in Kanchanaburi province July 10, 2013.



    Rohingya Muslim pray at the Immigration Detention Centre during the Muslim holy fasting month of Ramadan in Kanchanaburi province July 10, 2013.



    A Rohingya Muslim prepares plates of food at the Immigration Detention Centre during the holy month of Ramadan in Kanchanaburi province July 10, 2013.



    A Rohingya Muslim prays at the Immigration Detention Centre during the Muslim holy fasting month of Ramadan in Kanchanaburi province July 10, 2013.



    Rohingya Muslims break their fast at the Immigration Detention Centre during the Muslim holy fasting month of Ramadan in Kanchanaburi province July 10, 2013.



    A Rohingya Muslim prays at the Immigration Detention Centre during the Muslim holy fasting month of Ramadan in Kanchanaburi province July 10, 2013.




    A man reads the Koran in a mosque during the Muslim holy fasting month of Ramadan in Sanaa, July 10, 2013. Muslims in Yemen begin fasting on Wednesday.



    A vendor selling prayer mats waits for customers a day before the start of the Islamic holy month of Ramadan in the old quarters of Delhi July 10, 2013. Ramadan in India begins on Thursday



    A Muslim youth uses a piece of cloth to cool himself while waiting to offer the evening prayers a day before the start of the Islamic holy month of Ramadan at Jama Masjid in the old quarters of Delhi July 10, 2013.



    A Muslim man looks at an Islamic poster before buying it a day before the start of the Islamic holy month of Ramadan outside the Jama Masjid in the old quarters of Delhi July 10, 2013.



    COLOMBO, SRI LANKA – JULY 10: Muslim children attend a special evening Ramadan prayer at the Juma Masjid July 10, 2013 in Colombo, Sri Lanka. Islam in Sri Lanka is practiced by a group of minorities who make up 9.72% of the population.



    A man buys dates during the Muslim holy fasting month of Ramadan in downtown Tunis July 10, 2013. Muslims in Tunisia begin fasting on Wednesday.

    Muslims attend an evening communal prayer session called "Tarawih" to mark the holy fasting month of Ramadan at the Bajrakli mosque in Belgrade, Serbia, on July 9, 2013.
    A woman looks at products as she buys food supplies at a supermarket, as Muslims prepare for the fasting month of Ramadan in Dubai, on July 8, 2013.
    People nap while waiting to break their fast in Istiqlal mosque during the first day of the holy fasting month of Ramadan in Jakarta, on July 10, 2013.

    A woman sells dates and cereals in a street market in Abobo, suburb of Abidjan, Cote d'Ivoire, on July 9, 2013, on the first day of Ramadan.
    Muslims attend an evening communal prayer session called "Tarawih" to mark the holy fasting month of Ramadan at the Bajrakli mosque in Belgrade, Serbia, on July 9, 2013.

    Indonesian Muslim women hold prayers on the first night of the holy month of Ramadan at the Istiqlal mosque in Jakarta, on July 9, 2013.










  • Ramadan in Palestine


































































    Palestinian men recite the Koran at al-Omari mosque in Gaza City, during the first day of the holy fasting month of Ramadan, July 10, 2013.



    A Palestinian Bedouin shepherleads his flock of sheep at sunset near the West Bank city of Jenin on the eve of the Muslim holy month of Ramadan, Tuesday, July 9, 2013.
    July 10 2013 – Atmosphere of the first day of Ramadan atmosphere inside the Gaza mosque





























  • Syria













    The month of Ramadhan [is that] in which was revealed the Qur'an,
    a guidance for the people and clear proofs of guidance and criterion.
    So whoever sights [the new moon of] the month, let him fast it;
    and whoever is ill or on a journey - then an equal number of other days.
    Allah intends for you ease and does not intend for you hardship
    and [wants] for you to complete the period and to glorify Allah
    for that [to] which He has guided you; and perhaps you will be grateful.

    [Al Baqarah: 185]

    Yemen

    Sanaa, Yemen

    Paris

    Southern Lebanon

    Mogadishu, Somalia

    Kathmandu

    Grand Mosque, Delhi


    The month of Ramadhan [is that] in which was revealed the Qur'an,
    a guidance for the people and clear proofs of guidance and criterion.
    So whoever sights [the new moon of] the month, let him fast it;
    and whoever is ill or on a journey - then an equal number of other days.
    Allah intends for you ease and does not intend for you hardship
    and [wants] for you to complete the period and to glorify Allah
    for that [to] which He has guided you; and perhaps you will be grateful.

    [Al Baqarah: 185]

    An Indian Muslim prays on the first Friday of the holy month of Ramadan at an old Mughal era mosque in New Delhi, India
    Indian Muslim men perform ablution before offering prayers on the first Friday of the holy month of Ramadan at an old Mughal era mosque in New Delhi, India,

    Muslims leave a mosque after Friday prayers as the sky is covered by haze during the holy fasting month of Ramadan in Kuala Lumpur, Malaysia,
    An Indonesian man reads Quran as he waits for the time to break his fast at a mosque in Solo, Central Java, Indonesia,
    Pakistani Muslim women offer Friday prayers during Ramadan in Lahore, Pakistan,
    Muslims perform Azhr prayer on the second day of Ramadan at Al Akbar Mosque on July 11, 2013 in Surabaya, Indonesia.
    Indian Muslims, soaked from monsoon rains, pray on the streets outside a mosque
    Indian Muslims offer prayers during the first Friday of the holy Islamic month of Ramadan
    Indian Muslims offer Friday prayers during the holy month of Ramadan on the road in Kolkata on July 12, 2013.

    A supporter of ousted president Mohamed Morsi participates in Friday prayer on the third day of Ramadan,




  • CAIRO, EGYPT - JULY 12: Supporters of ousted president Mohamed Morsi participate in Friday prayer on the third day of Ramadan



  • Indian Muslims end the day's fast in the rain during Ramadan at the 600 year old Shahi Jama Mosque in Ahmedabad on July 12, 2013.

    SUMBER GAMBAR: ISLAMICBOARD

  • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Google+ Badge

    Follower-Google-Blogger

    Iklan

    Blog Archive

    Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger

    Cari Blog Ini

    Hubungi Blogger di Sini

    Nama

    E-mel *

    Mesej *

    Copyright © Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger | Powered by Blogger
    Design by WP Lift | Blogger Template by NewBloggerThemes.com