10 September 2012

Motif: Jalan-jalan cari makan di kawasan Kangar, Perlis.
Lokasi; Kedai Makan Roundabout, Kangar, Perlis.
Menu: Pasta Spicy Thai Seafood, French Fries dan Hot Milo.


Sabtu, 08 Sept.2012 – Selepas kena datang kerja pada sabtu hujung minggu ni, tapi tak mengapa kerana kerja overtime hari ini adalah latihan daripada pembekal mengenai Mesin “Fermenter 2 Liter” daripada Ibu Pejabat Bukit Jalil. Kemudian, kawan saya call untuk ajak makan malam bersama.
Sebelum tu kami singgah di Guardian Kangar berhampiran dengan Hotel Miwarna, Kelas Kecemerlangan Insan berhampiran dengan Klinik Faizah dan Bangunan UMNO Kangar. Pada mulanya kami nak pergi makan di Burger Café, Seriab, Perlis tapi mungkin mereka mood raya lagi jadi kawan saya tu cadangkan nak makan di gerai makan pasar tani setiap pagi Sabtu, berhampiran bulatan Kangar, TNB-Putra Palace. Oleh kerana sebelum ini saya pernah makan di situ (dalam post sebelum ini bertajuk “Green Café”. Kemudian saya mencadangkan di ‘Roundabout Café, berhampiran dengan Celcom Center.
Kami mengambil tempat duduk di Roundabout Café sambil menonton Pirate of Caribbean: Death Man Chest; pelayan mula memberikan menu dan secebis kertas untuk kami menulis kod makanan. Waktu ini lebih kurang jam 09:20 Malam.
Sambil melayan filem lakonan Johnny Depp, Orlando Bloom dengan perut kosong dan hampir gastrik (dah telan Tablet Alacid-Ubat gastrik dalam perjalanan tadi yang di beli di Guardian Kangar).
Pelanggan semakin bertambah, hanya order minuman yang tiba di setiap meja pelanggan. Ada pelanggan datang bersama pasangan dan keluarga. Yang ada telefon pintar terus membelek jika di situ dapat WiFi. teruskan scroll apa sahaja di dalam telefon serba canggih sementara menunggu pesanan makanan tiba mengisi perut kosong. Otak dah menerima signal lapar, perut dah merembeskan asid tapi mulut hanya mampu menelan air liur.

Kesian kat anak-anak yang datang bersama keluarga bertanyakan kepada ibu mereka,”Mama, lapar..lambat lagi ke?”. Ada pasangan terus meninggalkan meja dengan rasa kecewa makanan yang tidak tiba-tiba. Dalam Jam 10:01 malam, nasi putih dan ikan masak masam (sour) pesanan kawan saya pun tiba. Oleh kerana tidak tahan lapar, terus menyantap makanan tanpa sempat menikmati hidangan. Asal makanan masuk perut yang kosong ni sahaja. 5 Minit kemudian, French Fries yang di pesan saya pun tiba, tidaklah panas seperti baru masak tapi nampak sudah lama di masak-kemudian di panaskan semula serta dengan potongan kentang yang agak lama terbiar menjadikan kentang tersebut teramat berminyak dan lama. Memang tidak menyelerakan untuk makan. Beberapa minit selepas itu, Pasta Spicy Thai Seafood saya pun tiba dengan berasap, mungkin baru di masak yang mengambil masa lebih kurang 50 minit untuk sampai ke meja.
“Seafood” ada udang dan sotong jadi okay lah.. Kemudian untuk “Spicy” lebih kepada pedas lada hitam. Walaupun rasa agak masin tapi oleh kerana lapar, terus makan tanpa 100% menikmati hidangan.
Selepas selesai makan, filem Pirate of Caribbean bersambung dengan At World’s End. Memerhati sekeliling kedai makan tersebut, sepanjang berada di situ; turut di temani oleh pelbagai serangga kecil yang turut mencari makanan – Nyamuk. Bagi saya, mungkin ia hanya boleh di kenali sebagai “Kedai Makan” supaya pelanggan tidak mengharapkan daripada perkataan “Café”. Dengan harga yang bertaraf “Café”, mungkin pengusaha boleh cuba menjadikan rutin untuk membersihkan sawang-sawang yang tergantung (dan saya harap ia bukanlah perhiasan kedai). Oleh kerana saya bekerja bahagian Kualiti dalam Industri Makanan dan menerima audit dari beberapa agensi, jadi pemandangan ini membuatkan saya tidak berapa selesa jika sambil menikmati makanan.
Rate: 2/5
Nota: Jika anda membawa kanak-kanak atau pasangan/ kawan yang sedang lapar ke kedai ini, ia bukanlah satu cadangan yang baik kerana ia cuma mungkin menambahkan rasa lapar, tension dan mungkin gastrik.
Ada orang kata,”Kalau tak suka, kenapa pergi?”. Mungkin pernah dengan ungkapan “Pengalaman Kehidupan”. Pengalaman ini boleh di adaptasi daripada pemerhatian dan cuba mencari penyelesaian untuk masa hadapan.

03 September 2012

Roselle (Hibiscus spp.). Bunga Asam Paya. Tak pasti bila kali pertama saya jumpa kudup/kaliks/bunga roselle ni tapi ia amat di kenali di Terengganu pada suatu ketika dulu sejak Pokok Roselle di perkenalkan di Malaysia sekitar 1990-an dan di tanam secara komersial pada 1993 oleh Jabatan Pertanian Terengganu. Negeri Terengganu pada masa ini menjadi sebuah negeri yang pertama dan terbesar menanam Pokok Roselle ini (Bacaan Wikipedia). Minuman Roselle juga menjadi minuman rasmi Negeri Terengganu!
Sekitar 1999, pelbagai kajian dikukan oleh UM, MARDI dan UKM terhadap tumbuhan Roselle ini. Ia di percayai kaya dengan Vitamin C (Lebih berkali-kali ganda dari Ribena!)
Kingdom:
(unranked):
(unranked):
(unranked):
Order:
Family:
Genus:
Species:
H. sabdariffa
Hibiscus sabdariffa
L.
Okay! Sedikit sebanyak pengenalan tentang tumbuhan Roselle sumber bacaan dari Wikipedia. (Kalau Wikipedia tu tipu. maksudnya apa yang saya tulis ni tak betul la….haha…)
Semasa praktikal di Stesen MARDI Kuala Terengganu selama 3 bulan bahagian Teknologi Makanan. Masa tu membuat Kordial Roselle untuk seorang usahawan Ganung Kiter! Nak kena buang bijinya pun secara manual.. jadi oleh kerana taknak membazir (kononnya…), saya ambil beberapa biji benih Roselle untuk cubaan menanam dan pemerhatiannya, korang boleh lihat pada gambar tersebut….Nah! Pemerhatian beberapa bulan untuk entry blog pasal Roselle ni sahaja!..
DSC03613
Dah tak berapa ingat sangat, dalam lebih kurang seminggu (kot) keluar anak Pokok Roselle ni.. (Gambar Bertarikh 07 March 2011).
Nota; Masa ni sebelum merantau mencari ilmu Biotek di Raub, Pahang.
DSCF0438
(Gambar bertarikh 18 Ogos 2011) Dan 5 Bulan selepas itu, Tumbuh la pokok Roselle yang matang (Walaupun tempoh 5 bulan agak lama untuk Pokok Roselle membesar menjadi matang kerana sepanjang pemergian saya, Mama yang tolong jaga pokok ni….dan mungkin kekurangan baja.). Dalam bacaan wikipedia mengatakan ia mengambil masa 6 bulan untuk matang. Tapi sekarang, pelbagai kajian tumbuhan dilakukan oleh MARDI, UKM atau mana-mana agensi, ia mungkin di pendekkan sedikit masa tersebut. (Bergantung kepada jenis Roselle)
DSCF0436
Pada hari yang sama, kudup Bunga Roselle mula menunjukkan serinya…
DSCF0807
Sebulan selepas itu (saya dah habis training Biotech boleh la membuat pemerhatian lanjut tentang Pokok Roselle ni…dan Cukup Bulan Ke-6). Kudup Roselle yang kecil molek semasa Bulan Ke-5 mula mengembangkan bunganya yang sebenar berwarna merah jambu (pink). Bunganya seperti jenis Bunga Raya juga..(dah nama saintifiknya ‘Hibiscus spp. p/s: spp. merujuk kepada ia mempunyai lebih daripada (1) spesis.).
Namun, Bungan Roselle ini hanya berkembang sekejap sahaja. Tak sampai 1 hari 1 malam, ia mula kucup dan tangga daripada kaliksnya. Kaliks Roselle lah yang di gunakan untuk membuat Kordial, Jem, Jus, Jeruk atau halwa…
Nota: Haritu saya ada beli satu anak Pokok Roselle yang tinggi lebih kurang 30-40cm pada Karnival Petani, Peladang dan Nelayan di Kangar, Perlis dengan harga RM1 sahaj!! Tak pindah lagi dari polibag jadi pertumbuhanya terbantut macam tu jer la…..
Nota: Pernah nampak tak Roselle berwarna Putih? Saya pun tak pernah dengar tapi semasa mesyuarat bersama Jabatan Pertanian Perlis ada wakil sebutkan pasal Roselle berwarna Putih ni…. Kalau ada sesiapa ada benih Roselle Putih boleh maklumkan pada saya? Winking smile
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Badge

Follower-Google-Blogger

Iklan

Blog Archive

Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger

Cari Blog Ini

Hubungi Blogger di Sini

Nama

E-mel *

Mesej *

Copyright © Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger | Powered by Blogger
Design by WP Lift | Blogger Template by NewBloggerThemes.com